bd-sprite
Πηγή: Shutterstock

Νέα προσπάθεια για ανοδική αντίδραση από τις ευρωπαϊκές αγορές

Με θετικό πρόσημο τα κορυφαία ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο κλείσιμο μίας εβδομάδας που το βασικό της χαρακτηριστικό ήταν η μεταβλητότητα αλλά και η απροθυμία των επενδυτών για «μεγάλες» κινήσεις.

Με θετικό βηματισμό το ξεκίνημα των συνεδριάσεων για τις ευρωπαϊκές αγορές, μετά από μία εβδομάδα που επικράτησε η μεταβλητότητα και οι ανησυχίες για πληθωρισμό και επιτόκια. 

Ταυτόχρονα, όμως, τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται από αρκετές χώρες εξακολουθούν να είναι αρνητικά, αποτελώντας αιτία που διατηρεί την αβεβαιότητα. 

Κέρδη 0,5% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον κλάδο κοινής ωφέλειας να ενισχύεται 1,2%, ενώ πτώση 2,5% εμφανίζει αυτός λιανικών πωλήσεων. Στο +0,13% ο γερμανικός DAX, με τον βρετανικό FTSE 100 να έχει άνοδο 0,47%, ενώ 0,64% υψηλότερα κινείται ο γαλλικός CAC 40. Κέρδη 0,16% για τον ιταλικό FTSE MIB και στο +0,19% κινείται ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35. 

Με θετικό πρόσημο και τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,37%, τον S&P 500 στο +0,49%, ενώ 0,69% υψηλότερα κινείται ο Nasdaq.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας υπήρξε προσπάθεια να καλυφθούν οι μεγάλες απώλειες της προηγούμενης, η οποία όμως δεν ήταν επιτυχημένη, μετά και τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ ο οποίος δεν απέκλεισε διολίσθηση των ΗΠΑ σε ύφεση. 

Στην Ευρώπη σε πλήρη επαγρύπνηση βρίσκονται οι περισσότερες χώρες λόγω φόβων για έλλειψη φυσικού αερίου το επόμενο διάστημα, με τη Γερμανία να είναι η χώρα που ως φαίνεται έχει περιέλθει στην πιο δύσκολη κατάσταση, ενώ ανακοίνωσε ότι τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο φθάνουν μόλις για 2,5 μήνες. 

Η χρήση του φυσικού αερίου ως πολιτικού όπλου από τη Ρωσία, με τη Gazprom να υποστηρίζει ότι για η μείωση των προμηθειών οφείλεται σε προγραμματισμένη συντήρηση αγωγών, επιτείνει το πρόβλημα της αύξησης των τιμών τόσο στην ενέργεια όσο και σε τρόφιμα και τροφοδοτεί περαιτέρω τον πληθωρισμό. 

Πέραν των ενεργειακών προβλημάτων, επανέρχεται και το θέμα του πολιτικού ρίσκου, τόσο στη Γαλλία όπου όλα δείχνουν ότι ο Εμ. Μακρόν θα έχει μία δύσκολη δεύτερη θητεία στην προεδρία μετά τα αποτελέσματα του β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών όσο και στη Βρετανία με την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να κρέμεται από μία κλωστή. 

Πάντως από πλευράς ενεργειακών αγορών τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς το brent υποχωρεί 0,29% στα 109,69 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό έχει απώλειες 0,15% στα 104,80 δολάρια. Πτωτική πορεία και για το φυσικό αέριο, μετά από αρκετές συνεδριάσεις αρκετά ισχυρών κερδών, με απώλειες 0,55% στα 132,610 ευρώ. 

Απώλειες 0,12% για τον χρυσό στα 1.827,60 δολάρια, με τον άργυρο να δέχεται πιο ισχυρές πιέσεις και να αποδυναμώνεται 0,44% στα 20,950 δολάρια. 

Ισχυρή ανοδική κίνηση για τις ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να έχει κέρδη 1,23%, τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να ενισχύεται 2,09%, ενώ άνοδο 0,89% εμφάνισε ο κινεζικός Shanghai Composite
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Με ώθηση από την τεχνολογία η επιστροφή σε ανοδική πορεία για Ευρώπη

Άνοδος που ξεπερνά το 1% για τον τεχνολογικό τομέα, μετά τα θετικά μεγέθη κορυφαίων αμερικανικών ομίλων, ενώ ανάλογη εικόνα και για τον κλάδο μετάλλων, με τον χαλκό να παραμένει σε ιστορικό υψηλό.
ΑΓΟΡΕΣ

Πτωτικές διαθέσεις στις ευρωαγορές, με το βλέμμα σε μεγέθη τριμήνου

Ράλι για τη μετοχή της Anglo American με κέρδη που ξεπερνούν το 13% μετά την πρόταση εξαγοράς από τη BHP έναντι του ποσού των 39 δισ. δολαρίων. Εν αναμονή των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ οι αγορές.