bd-sprite
Φωτό: Shutterstock

Πιέσεις στην Ευρώπη, επιστρέφουν οι ανησυχίες για τα επιτόκια

Θετικές οικονομικές ειδήσεις εκτιμάται ότι «τροφοδοτούν» τη διάθεση των κεντρικών τραπεζών για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Κατοχυρώνουν κέρδη οι επενδυτές.

Αντιμέτωποι με το παράδοξο κάθε καλή είδηση για την οικονομία να αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τις αγορές βρίσκονται οι επενδυτές, με Ευρώπη και Wall Street να υποχωρούν στον απόηχο των θετικών ειδήσεων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ αλλά και τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία. 

Η αντοχή των οικονομιών στον υψηλό πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση στέλνει σήμα στις κεντρικές τράπεζες ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική δεν έχει πλήξει την ανάπτυξη και ως εκ τούτου υπάρχουν περιθώρια για πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες, με τις αγορές να προεξοφλούν ότι στην περίπτωση της Fed θα είναι 0,25% και σε αυτήν της ΕΚΤ 0,50%. 

Παράλληλα η νέα  ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αν και οι δύο πλευρές εμφανίζονται αρκετά συγκρατημένες, ενισχύει τις αρνητικές διαθέσεις και οδηγεί τον Stoxx 600 σε απώλειες 0,66%, με τον DAX να υποχωρεί 0,70%, τον FTSE 100 στο -0,63%, ενώ μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται ο CAC 40 και αποδυναμώνεται 0,96%. Πτώση 0,63% για τον FTSE MIB και 0,54% για τον ΙΒΕΧ 35. 

Σε τροχιά υποχώρησης και τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,38%, τον S&P 500 να έχει απώλειες 0,48% και τον Nasdaq να κινείται 0,55% χαμηλότερα.

Μετά από ένα πολύ καλό ξεκίνημα έτους για τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι επενδυτές μαζεύουν κέρδη από το ράλι, καθώς οι ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική επανέρχονται στο προσκήνιο. Η ανάκαμψη του 2023 τροφοδοτήθηκε από τις ελπίδες για ψυχρότερο πληθωρισμό, χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και την επαναλειτουργία της Κίνας. Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης στενά τα κέρδη για να εκτιμήσουν πώς οι εταιρείες αντιμετωπίζουν την επιβράδυνση της οικονομίας. 

Ανοδική πορεία για την αγορά πετρελαίου καθώς εκτιμάται ότι η αυξημένη ζήτηση από την Κίνα θα συνεχιστεί, με το brent να ενισχύεται 0,74% στα 80,53 δολάρια και το αμερικανικό αργό να έχει κέρδη 0,57% στα 73,81 δολάρια. Ήπια άνοδος για το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου να έχει κέρδη 0,6% στα 58,250 ευρώ. 

Με κέρδη και η αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό στο +0,87% και τα 1.892,85 δολάρια, ενώ άνοδο 0,81% εμφανίζει ο άργυρος στα 22,5 δολάρια. 

«Βουτιά» που ξεπέρασε το 2% εμφάνισε ο Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, με τον κινεζικό Shanghai Composite να υποχωρεί 0,76%, ενώ αντίθετα κέρδη 0,67% είχε ο ιαπωνικός Nikkei

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Με ώθηση από την τεχνολογία η επιστροφή σε ανοδική πορεία για Ευρώπη

Άνοδος που ξεπερνά το 1% για τον τεχνολογικό τομέα, μετά τα θετικά μεγέθη κορυφαίων αμερικανικών ομίλων, ενώ ανάλογη εικόνα και για τον κλάδο μετάλλων, με τον χαλκό να παραμένει σε ιστορικό υψηλό.
ΑΓΟΡΕΣ

Πτωτικές διαθέσεις στις ευρωαγορές, με το βλέμμα σε μεγέθη τριμήνου

Ράλι για τη μετοχή της Anglo American με κέρδη που ξεπερνούν το 13% μετά την πρόταση εξαγοράς από τη BHP έναντι του ποσού των 39 δισ. δολαρίων. Εν αναμονή των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ οι αγορές.