bd-sprite
Πηγή: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Πιέσεις λόγω του αρνητικού διεθνούς κλίματος

Οι επενδυτές δεν πείθονται από τη συμφωνία UBS - Credit Suisse, με τις ανησυχίες για τις τράπεζες να διατηρούνται και τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου να υποχωρεί δραματικά.

Η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS, με ταυτόχρονη διαγραφή ομολόγων υψηλού ρίσκου ΑΤ1 αξίας 17 δισ. δολαρίων της τράπεζας, δεν φαίνεται να πείθει τους επενδυτές, με την αναστάτωση στις αγορές κυρίως για τις τραπεζικές μετοχές να παραμένει και τους ειδικούς να τονίζουν ότι υπάρχουν ακόμη κάποιοι «μαύροι κύκνοι» κρυμμένοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Σημαντικές απώλειες καταγράφονται στα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX να υποχωρεί 1,14%, τον FTSE 100 να έχει απώλειες 1,17%, ενώ στο -1,11% κινείται ο CAC 40, ενώ σχεδόν ανάλογο είναι το κλίμα για τα futures της Wall Street με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,82%. Με «βουτιά» αντέδρασαν οι ασιατικές αγορές, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχεται αυτή του Χονγκ Κονγκ όπου η πτώση ξεπερνά το 3%, ενώ πτώση 1% εμφανίζει ο ιαπωνικός Nikkei.

Ανάλογη είναι η αναταραχή και στις αγορές των υψηλού ρίσκου ομολόγων, η οποία είναι μία αγορά 275 δισ. δολαρίων, στον απόηχο της απόφασης των ελβετικών αρχών να «διαγράψουν» τα ομόλογα της Credit Suisse, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξουν και νομικές κινήσεις ενάντια στην απόφαση των ελβετικών αρχών, δημιουργώντας πρόσθετους πονοκεφάλους για τις αγορές και τους επενδυτές. 

Ύστερα από δραματικές διαβουλεύσεις και υπό την ασφυκτική πίεση των ελβετικών αρχών, η UBS συμφώνησε να εξαγοράσει την Credit Suisse με ουσιαστικά συμβολικό τίμημα μόλις 3 δισ. ελβετικών φράγκων (3,23 δισ. δολ.) και να αναλάβει ζημιές της δεύτερης μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας, ύψους 5,4 δισ. δολ.

Το ελληνικό χρηματιστήριο πιέστηκε σημαντικά για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, με το Μάρτιο να είναι έως τώρα έντονα πτωτικός – διορθωτικός, ύστερα από ένα πεντάμηνο διαρκούς ανόδου. Την Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.020,19 μονάδες (-1,14%), ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.477,76 μονάδες (-1,12%) και ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.465,64 μονάδες με πτώση 1,61%. Ο τραπεζικός δείκτης κατρακύλησε στις 736,07 μονάδες με απώλειες 4,40%. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,41%, ο Large Cap έχασε 3,37%, ο Mid Cap -5,33%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε το 7,22% της αξίας του.

«Αναμένουμε να συνεχιστούν οι καθοδικές πιέσεις και η νευρικότητα», σημειώνει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Euroxx, ενώ η Eurobank Equities αναφέρει ότι «Σήμερα τα ευρωπαϊκά προθεσμιακά συμβόλαια δείχνουν αρνητικό άνοιγμα, καθώς το κλίμα παραμένει εύθραυστο όσον αφορά την ευρωστία του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος παρά τη συμφωνία UBS - Credit Suisse».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Η προσοχή στις ανακοινώσεις εταιρικών μεγεθών

Χωρίς το μέρισμα 0,60 ευρώ ανά μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα η μετοχή του ΟΠΑΠ. Μεγέθη ανακοινώνουν σήμερα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ ακολουθούν αύριο Coca-Cola HBC και Τρ. Πειραιώς και την Τετάρτη η ΕΤΕ.
ΑΓΟΡΕΣ

Το ράλι στην τεχνολογία συντηρεί την ανοδική κίνηση για το ΧΑ

Κέρδη που ξεπερνούν το 3% για τον κλαδικό δείκτη του τομέα της Πληροφορικής, με σταθερό πρωταγωνιστή τη μετοχή της Epsilon Net, η οποία με το άνοιγμα της αγοράς «έπιασε» την τιμή της δημόσιας πρότασης των 12 ευρώ.