bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Νέες πιέσεις για την Ευρώπη με μεγάλη πτώση για τον τραπεζικό τομέα

Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν ο «αδύναμος κρίκος» των αγορών, καθώς οι επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν πεισθεί για την «υγεία» του διεθνούς τραπεζικού συστήματος.

Εύθραυστο παραμένει το κλίμα στις διεθνείς αγορές, με τις ευρωπαϊκούς δείκτες να κινούνται με σημαντική πτώση, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες τόσο για τα επιτόκια όσο και για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Πτώση 0,88% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με όλους τους κλαδικούς δείκτες να κινούνται με απώλειες, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί 0,96%, ενώ απώλειες 1% εμφανίζει ο βρετανικός FTSE 100, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται 0,97% χαμηλότερα. Ανάλογη η εικόνα για την ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει πτώση 1,19%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινείται 1,10% χαμηλότερα. 

Οριακές οι μεταβολές για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,04%, ενώ κέρδη 0,04% εμφανίζει ο S&P 500, με τον Nasdaq να έχει άνοδο 0,07%. 

Εκ νέου οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, ενώ το «μπρος-πίσω» στις δηλώσεις της Αμερικανίδας υπ. Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, αναφορικά με την καθολική εγγύηση των καταθέσεων στις ΗΠΑ να δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση. Ενώ την Τετάρτη η κα Γέλεν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σε χθεσινές της δηλώσεις σε επιτροπή του Κογκρέσου υποστήριξε το ακριβώς αντίθετο, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στις αγορές. 

Αποτέλεσμα αυτής της αναστάτωσης στις αγορές είναι κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες να κινούνται με μεγάλες απώλειες, με UBS και Credit Suisse να υποχωρούν άνω του 6%, ενώ ανάλογη είναι η πορεία για τη Deutsche Bank με απώλειες 5,98%, ενώ άνω του 3% αποδυναμώνεται η Commerzbank και υψηλότερα του 2% υποχωρούν BNP Paribas και UniCredit.

«Η εναλλαγή που παρατηρήσαμε πρόσφατα στις αγορές θα μπορούσε να συνεχιστεί, καθώς οι μετοχές τεχνολογίας παραμένουν ελκυστικές με υψηλότερα περιθώρια κέρδους, ενώ οι τράπεζες και οι τομείς των ακινήτων θα υποαποδώσουν», εκτιμά ο Β. Αλβαρέζ, αναλυτής της Tressis, προσθέτοντας ότι «η αγορά θα συνεχίσει να κινείται προς την ποιότητα και τις πιο αμυντικές θέσεις».

Σταθερά σε πτωτική τροχιά κινείται η αγορά πετρελαίου, με το brent να υποχωρεί 0,87% στα 75,26 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό αποδυναμώνεται 0,93% στα 69,31 δολάρια. Ανάλογη κίνηση και για το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου να έχει πτώση 0,60% στα 42,9 ευρώ. 

Μεικτές τάσεις για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να έχει πτώση 0,33% στα 1.989,60 δολάρια, ενώ ο άργυρος εμφανίζει έστω και οριακά κέρδη 0,05% στα 23,2 δολάρια. 

Πτωτική πορεία για τις ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 0,13%, τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να έχει απώλειες 0,61%, ενώ 0,64% χαμηλότερα κινήθηκε ο κινεζικός Shanghai Composite

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Με ώθηση από την τεχνολογία η επιστροφή σε ανοδική πορεία για Ευρώπη

Άνοδος που ξεπερνά το 1% για τον τεχνολογικό τομέα, μετά τα θετικά μεγέθη κορυφαίων αμερικανικών ομίλων, ενώ ανάλογη εικόνα και για τον κλάδο μετάλλων, με τον χαλκό να παραμένει σε ιστορικό υψηλό.
ΑΓΟΡΕΣ

Πτωτικές διαθέσεις στις ευρωαγορές, με το βλέμμα σε μεγέθη τριμήνου

Ράλι για τη μετοχή της Anglo American με κέρδη που ξεπερνούν το 13% μετά την πρόταση εξαγοράς από τη BHP έναντι του ποσού των 39 δισ. δολαρίων. Εν αναμονή των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ οι αγορές.