ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προκηρύχθηκαν δύο προγράμματα του Πράσινου Ταμείου για την απολιγνιτοποίηση

Η πρώτη πρόσκληση αφορά στην υποβολή Σχεδίων Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα και η δεύτερη στη χρηματοδότηση παρεμβάσεων για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, με θετικές κοινωνικές επιπτώσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κλινικά... νεκρός ο λιγνίτης με μείωση παραγωγής 90%

Ακόμη και στον καύσωνα, η ΔΕΗ προτίμησε να κρατήσει «σβηστές» τις λιγνιτικές μονάδες, που έχουν πανάκριβο κόστος παραγωγής και πέρυσι την «έβαλαν μέσα» 300 εκατ. ευρώ. Ποιοι λόγοι εμποδίζουν το άμεσο κλείσιμο των εργοστασίων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών η απεξάρτηση από τον ρυπογόνο λιγνίτη

Για ένα «πολυεπίπεδο ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, με ειδικά φορολογικά κίνητρα και ουσιαστική αξιοποίηση των πόρων της ΕΕ» έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι και 1,5 δισ. επιπλέον για επενδύσεις στις λιγνιτικές περιοχές

«Χρυσή» ευκαιρία προκαλεί για τις λιγνιτικές περιοχές η αύξηση του προϋπολογισμού του «Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» που μπορεί να φέρει επιπλέον πόρους για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερις αλλαγές ελληνικού ενδιαφέροντος στο Ταμείο για την απολιγνιτοποίηση

Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει τη σύσταση του «Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» με κονδύλια 7,5 δισ. ευρώ τα οποία σχεδιάζεται να κινητοποιήσουν επενδύσεις στις περιοχές της ΕΕ που πλήττονται από την απανθρακοποίηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απολιγνιτοποίηση: Επενδύσεις 4 δισ. αλλά με πολλά ερωτηματικά

Φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια για τη «ζώνη του λιγνίτη» εξετάζει η κυβέρνηση, αλλά δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν από τη στροφή στην καθαρή ενέργεια.