bd-sprite

Πόλεμος και χρηματιστήρια: Ποιες μετοχές αγοράζονται σήμερα και γιατί

Η επενδυτική ψυχολογία σε δύσκολες περιόδους χρηματοοικονομικών κρίσεων επιβάλλει να παραμένουμε ψύχραιμοι και να μη μας πανικοβάλλουν οι έντονες διακυμάνσεις των μετοχών. Γράφει ο Δημήτρης Πασχαλέρης*.

Δύσκολες οι αποφάσεις των επενδυτών σε μετοχικούς τίτλους στα χρόνια και τις μέρες που διανύουμε. Η πανδημία, και πρόσφατα η ουκρανική κρίση, έχουν φέρει νευρικότητα και έντονες διακυμάνσεις στις αγορές με τους επενδυτές που έχουν ρευστότητα να προσπαθούν να εντοπίσουν τα χαμηλά ώστε να προβούν σε αγορές.

Ποιες είναι οι καλύτερες επενδύσεις αυτή τη στιγμή σε μετοχές διεθνώς αλλά και στην ελληνική αγορά κατά την άποψή μας, λοιπόν, με μεσοπρόθεσμες προοπτικές καλών αποδόσεων;

Ας επικεντρωθούμε στους τομείς που αξίζει να στραφεί η προσοχή μας.

  • Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο περιβάλλον: Εταιρείες που κατασκευάζουν αγαθά και υπηρεσίες φιλικά προς το περιβάλλον και συμβάλλουν στη μέτρηση, τον περιορισμό ή και στη διόρθωση της περιβαλλοντολογικής ζημιάς.
  • Κλάδος Τηλεπικοινωνιών: Η εποχή μας βασίζεται στις τηλεπικοινωνίες και τις σχετικές εφαρμογές, και αυτό δεν αλλάζει.
  • Fintech: Εταιρίες που βοηθούν ανθρώπους να δουλεύουν εξ αποστάσεως και να πληρώνουν αγαθά και υπηρεσίες από τους χώρους εργασίας τους. Εταιρίες νέας τεχνολογίας που υποστηρίζουν συναφείς χρηματοοικονομικές και τραπεζικές εργασίες.
  • E-commerce: Η επιδημία (κυρίως) εκτόξευσε το online shopping καθώς οι άνθρωποι έμειναν μακριά από malls και supermarkets.
  • Ανανεώσιμη Ενέργεια: Η κλιματική κρίση και η πτώση στα κόστη δημιουργίας μονάδων ανανεώσιμης ενέργειας παρέχουν αξιόπιστα εχέγγυα για μελλοντικά εισοδήματα επενδυμένα σε ανάλογες εταιρίες.
  • Online Gaming: Επιχειρήσεις που υπήρξαν ιδιαίτερα ανθεκτικές στην περίοδο του Covid λογικά θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν τις ίδιες αντοχές και στην Ουκρανική κρίση όσο και να κρατήσει αυτή.
  • Τράπεζες: Η διαχρονική επιλογή για δεκαετίες τώρα η οποία τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται και αλλάζει με τις νέες τεχνολογίες. Ας θυμηθούμε ότι οι τράπεζες ξεπέρασαν με λίγες σχετικά απώλειες την χρηματοικονομική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και το πιθανότερο είναι ότι θα ξεπεράσουν καλύτερα από ότι ίσως αναμένεται και τις τρέχουσες σοβαρές αναταράξεις.  Θα πρέπει να προσεχτεί και να αξιολογηθεί, βέβαια, η επιτυχημένη διαδικασία προσαρμογής της καθεμιάς από αυτές στις νέες συνθήκες λειτουργίας των αγορών (ψηφιοποίηση κλπ ).
  • Εταιρείες διασκέδασης και αναψυχής: Λογικά θα έχουμε αύξηση των μεγεθών των εταιριών αυτών καθώς μετά από μήνες εγκλεισμού λόγω της πανδημίας ο κόσμος έχει αρχίσει και βγαίνει από τα σπίτια του και ξοδεύει. Εταιρίες του κλάδου που κατάφεραν να επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας θεωρώ ότι θα πάνε καλά προσθέτοντας πελατεία και από κάποιες άλλες μικρότερες, κυρίως, που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

Γενικότερα, η επενδυτική ψυχολογία σε δύσκολες περιόδους χρηματοοικονομικών κρίσεων επιβάλλει να παραμένουμε ψύχραιμοι και να μη μας πανικοβάλλουν οι έντονες διακυμάνσεις των μετοχών, να αξιολογούμε συνεχώς το επενδυτικό περιβάλλον και να πιστεύουμε στους στόχους και την ορθότητα των επιλογών μας ανάλογα και με το επενδυτικό προφίλ μας.

Αρνητική μεταβλητή τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως, στις επενδύσεις ευρωπαϊκών μετοχών οι επιπτώσεις της Ουκρανικής κρίσης, που μάλλον θα έχει διάρκεια, στα μεγέθη οικονομιών και εταιριών στη γηραιά ήπειρο καθώς απειλούνται σοβαρά ανάπτυξη και πληθωρισμός. 

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι καθαρές εκροές στις ευρωπαϊκές μετοχές έφτασαν τα 6,7 δισ. δολάρια την εβδομάδα έως τις 2 Μαρτίου, οι υψηλότερες των τελευταίων πέντε ετών. Ο στασιμοπληθωρισμός στην ΕΕ φαίνεται πλέον πολύ πιθανός και αφορά στο συνδυασμό ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού.

Η παρατεταμένη σύγκρουση έχει σαν αποτέλεσμα ασθενέστερη ανάπτυξη, υψηλότερη αβεβαιότητα και χαμηλότερες τιμές περιουσιακών στοιχείων.

Το 10% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου έρχεται από την Ρωσία η οποία επίσης προμηθεύει το 40% του φυσικού της ΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι επιπλέον κυρώσεις θα διογκώσουν περισσότερο τις τιμές ενέργειας, οι οποίες θα επηρεαστούν και από ένα πιθανά ασθενέστερο ευρώ.

Επιπλέον, οι αυξητικές τιμές στην ενέργεια μαζί με τις κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα και τον αυξανόμενο κίνδυνο «ατυχημάτων» στη χρηματοπιστωτική αγορά προεξοφλούν παγκόσμια ύφεση. Η Ευρώπη ίσως έχει ήδη εισέλθει σ αυτή.

Επιλεγμένες μετοχές λοιπόν στα χαμηλά με προοπτική 6μήνου ή 12μήνου, διαφοροποίηση επενδυτικών εναλλακτικών ή άγκυρα σε σχετικά ασφαλή λιμάνια όπως ο χρυσός ή τα εταιρικά ομόλογα; Προσωπικό θέμα του καθενός επενδυτή αυτό, ανάλογα με το επενδυτικό του προφίλ, την προσωπική του θεώρηση και αξιολόγηση της κατάστασης.

Θα επανέλθουμε στο θέμα του τίτλου, που μας αφορά όλους, ανάλογα και με τις εξελίξεις.

*Ο κ. Δημήτρης Πασχαλέρης είναι στέλεχος με πολυετή εμπειρία, κοντά στα 35 χρόνια, σε θέσεις ευθύνης κυρίως στον τραπεζικό χώρο, αλλά και στη βιομηχανία και την οικονομική αρθρογραφία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

«Πόλεμος» στη Ρωσία με SWIFT και αποθετήρια: Θα δουλέψουν τα νέα μέτρα;

Ποιες είναι οι συνέπειες για τη Ρωσία και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα από την αποσύνδεση ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT και τα μέτρα που σχετίζονται με τα αποθετήρια τίτλων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Vodafone: Έσπασε το φράγμα του 1 δισ. σε έσοδα, ιστορικό ρεκόρ στα data

Λαμβάνοντας ώθηση από τα έργα πληροφορικής που κατέχει σημαντικό μερίδιο αγοράς ο πάροχος κατέγραψε αύξηση 5% των εσόδων του, ενώ η χρήση των data εκτοξεύτηκε κατά 60% σημειώνοντας νέα ιστορική επίδοση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έργα ICT και ισχυρά δίκτυα θα δώσουν ώθηση στην κερδοφορία του ΟΤΕ

«Καρφιά» του Τσαμάζ στους ανταγωνιστές, ο ΟΤΕ δεν ακολουθεί τις μειώσεις τιμών. Αισιοδοξία για αύξηση συνδρομητών, αλλά με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους. Τι (δεν) είπε η διοίκηση για Ρουμανία και απόσχιση του κλάδου των κεραιών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΤΕ: Αύξηση 9,2% στα έσοδα το α’ τρίμηνο, μέρισμα 0,71 ευρώ ανά μετοχή

Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) του Ομίλου αυξήθηκε κατά 1,2% στα 326 εκατ., με το περιθώριο να διαμορφώνεται σε 37,1%. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) σημείωσε αύξηση 1,5%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για φθηνότερη οπτική ίνα, βελτιωμένη πρόταση από τον ΟΤΕ

Μετά τις αντιδράσεις της Κομισιόν και των παρόχων, ο ΟΤΕ υπέβαλε νέο μοντέλο τιμολόγησης για την αγορά χονδρικής στην οπτική ίνα, ανοίγοντας τον δρόμο για να γίνουν μειώσεις και στις τιμές της λιανικής.