bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Ολλανδία: Ψήφισε υπέρ της ένταξης της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν

Ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ δήλωσε ότι κατά κάποιο τρόπο η απόφαση της Ολλανδίας ήταν αναμενόμενη και τώρα η Βουλγαρία έχει καλύτερη θέση να διαπραγματευτεί με την Αυστρία για την τελική απόφαση ως προς την ένταξη της χώρας στον χώρο Σένγκεν.

Το κοινοβούλιο της Ολλανδίας ενέκρινε αργά το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας τη θέση της κυβέρνησης υπέρ της πλήρους ένταξης της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Καλίν Στογιάνοφ. Όπως τόνισε, η θέση της Αυστρίας είναι το μόνο εμπόδιο που απομένει σε σχέση με την υποψηφιότητα ένταξης της Σόφιας στον χώρο Σένγκεν.

Πολύ εντατικές συνομιλίες μεταξύ Βουλγαρίας και Αυστρίας και μεταξύ Ρουμανίας και Αυστρίας είναι σε εξέλιξη, δήλωσε ο Στογιάνοφ. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που μετέχουν στη διαδικασία λαμβάνουν μέρος στις διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η Αυστρία θα αποφασίσει τις ερχόμενες ημέρες. «Αυτό δύσκολα θα γίνει πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι να έχουμε μια απόφαση από την Αυστρία, δεν είναι τόσο σημαντικό αν η απόφαση θα έρθει πριν ή μετά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς», σχολίασε.

Ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ δήλωσε ότι κατά κάποιο τρόπο η απόφαση της Ολλανδίας ήταν αναμενόμενη και τώρα η Βουλγαρία έχει καλύτερη θέση να διαπραγματευτεί με την Αυστρία για την τελική απόφαση ως προς την ένταξη της χώρας στον χώρο Σένγκεν.

Σχολιάζοντας την έκκληση του προέδρου Ρούμεν Ράντεφ προς την κυβέρνηση να διασφαλίσει την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν έως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Ντένκοφ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και θα τελειώσουν με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες της Αυστρίας, καθώς η χώρα αυτή αντιμετωπίζει σοβαρό μεταναστευτικό πρόβλημα. «Οποιεσδήποτε εκκλήσεις γενικού χαρακτήρα δεν βοηθούν καθόλου αυτή τη στιγμή. Οι διαπραγματεύσεις απαιτούν λεπτότητα, ηρεμία και επιχειρήματα που πρέπει ν' ακουστούν από την άλλη πλευρά. Εάν (η ένταξη της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν) ήταν τόσο εύκολο να γίνει, το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο θα έπρεπε να το είχε κάνει πέρυσι», τόνισε ο Ντένκοφ. Οποιαδήποτε σχόλια όπως το τι θα μπορούσε να έχει συμβεί δεν έχουν πλέον καμιά αξία, πρόσθεσε.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε: «Χαιρετίζω την απόφαση του ολλανδικού κοινοβουλίου να συμφωνήσει με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον (Ολλανδό) πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και την κυβέρνησή του που κατέθεσαν την πρόταση την περασμένη εβδομάδα. Είμαι πεπεισμένη ότι αυτό είναι προς το συμφέρον όχι μόνο ημών και του βόρειου γείτονά μας, αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο επικεφαλής του GERB (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας) Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι «χάρη στις κοινές προσπάθειες έχουμε ... τεράστια πρόοδο στο (θέμα) Σένγκεν με την Ολλανδία και ένα πολύ σαφές πλάνο για την Αυστρία, μετά το σχέδιο μετανάστευσης που υιοθετήσαμε την Πέμπτη».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία για τον σχηματισμό τετρακομματικής κυβέρνησης στην Ολλανδία

Δεν είναι προς το παρόν σαφές ποιος θα αναλάβει την πρωθυπουργία στη θέση του Ρούτε, ο οποίος είναι υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ ως νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
ΔΙΕΘΝΗ

Φιντάν για Μητσοτάκη: Και οι δύο πλευρές συζητούν με τον πιο ανοικτό τρόπο

Ο Τούρκος υπουργός τόνισε για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο «πώς δεν πρόκειται για ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο στα μάτια μας και ότι αν προχωρήσει, θα μπει σε θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα».
ΔΙΕΘΝΗ

Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές κατέλαβαν πανεπιστήμια στην Ολλανδία

Φοιτητές στην Ολλανδία διαδηλώνουν κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα από την περασμένη Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια αυτών των κινητοποιήσεων ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία»

H πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας.