bd-sprite
Φωτο: shutterstock

Ζελένσκι και Σούνακ υπέγραψαν συμφωνία για την ασφάλεια της Ουκρανίας

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η συμφωνία των δύο χωρών θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου η Ουκρανία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ τη χαρακτήρισε μια «άνευ προηγουμένου συμφωνία για την ασφάλεια».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υπέγραψαν σήμερα στο Κίεβο μια συμφωνία για την ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η συμφωνία των δύο χωρών θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου η Ουκρανία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ τη χαρακτήρισε μια «άνευ προηγουμένου συμφωνία για την ασφάλεια».

«Χαίρομαι που υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή είναι η βάση για τη συνεργασία με άλλους εταίρους», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία και η Βρετανία θα είναι σε θέση να συνάψουν πρόσθετες, ειδικές ανά τομέα συμφωνίες, εάν είναι αναγκαίο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι είναι πιο αισιόδοξος τώρα ότι η Ουκρανία θα εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, απ' ό,τι ήταν τον περασμένο μήνα.

«Το βλέπω αυτό ακόμη πιο θετικά από ό,τι τον Δεκέμβριο, νομίζω ότι θα την πάρουμε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρέχει στην Ουκρανία «συνεχή και ολοκληρωμένη υποστήριξη» για την επόμενη δεκαετία

Ο Αντρέι Γέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η ανακοίνωση «κατέρριψε τον μύθο» της δυτικής κόπωσης σε σχέση με τη σύγκρουση.

Σε δήλωσή του, είπε: «Το έγγραφο σηματοδοτεί την αρχή της δημιουργίας ενός συστήματος συμφωνιών που αποσκοπούν στη δημιουργία μόνιμων συνθηκών για την πλήρη υλοποίηση του δικαιώματος της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα, την αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων και τη διαρκή ικανότητα αποτροπής της επίθεσης».

«Ταυτόχρονα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παράσχει στην Ουκρανία τη βοήθεια που χρειάζεται για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Τελικά, αυτό θα ενισχύσει την ασφάλεια της Ευρώπης και της ευρωατλαντικής κοινότητας».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Σήμερα, καταρρίψαμε τον μύθο της προπαγάνδας του Πούτιν για την κόπωση της Δύσης από την Ουκρανία. Η συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-Ουκρανίας είναι μια ζωντανή απόδειξη γι' αυτό. Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Ζελένσκι και στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και στους ομολόγους του Ηνωμένου Βασιλείου, που το έκαναν αυτό πραγματικότητα».

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε σήμερα ότι η Μόσχα θα θεωρήσει οποιαδήποτε κίνηση της Βρετανίας να αναπτύξει στρατιωτική αποστολή στην Ουκρανία ως κήρυξη πολέμου κατά της Ρωσίας.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι τώρα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, προχώρησε σε αυτό το σχόλιο ως απάντηση στην επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στο Κίεβο, κατά την οποία ανακοινώθηκε αύξηση της στρατιωτικής χρηματοδότησης ώστε η Ουκρανία να αγοράσει νέα στρατιωτικά drones.

«Ελπίζω οι αιώνιοι εχθροί μας -οι υπερόπτες Βρετανοί- να καταλάβουν ότι η ανάπτυξη μιας επίσημης στρατιωτικής αποστολής στην Ουκρανία θα είναι κήρυξη πολέμου κατά της χώρας μας», έγραψε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο Μεντβέντεφ, του οποίου οι συχνές και σκληρές δημόσιες δηλώσεις συνιστούν μια ένδειξη της σκέψης των «γερακιών» στο Κρεμλίνο, ρωτήθηκε επίσης πώς θα αισθανόταν η δυτική κοινή γνώμη αν η αντιπροσωπεία του Σούνακ δεχόταν πυρά από πυρομαχικά διασποράς στο κέντρο του Κιέβου, κάτι το οποίο πρόσφατα συνέβη σε Ρώσους αμάχους στην πόλη Μπέλγκοροντ.

Το Μπέλγκοροντ, το οποίο βρίσκεται στη νότια Ρωσία, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, έχει πληγεί από πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) τους τελευταίους μήνες.

Στο περιστατικό της 30ής Δεκεμβρίου, στο οποίο αναφέρθηκε ο Μενβέντεφ, τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν, περιλαμβανομένων δύο παιδιών, και 11 τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσε η Ρωσία, η οποία το περιέγραψε ως «άνευ διακρίσεων» ουκρανική επιδρομή, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά διασποράς.

Το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης RBC-Ukraine, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν στρατιωτικούς στόχους στο Μπέλγκοροντ, απαντώντας στους μαζικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς που έγιναν την προηγούμενη μέρα.

Ο Μεντβέντεφ εμφανίσθηκε ως φιλελεύθερος εκσυγχρονιστής όταν ήταν πρόεδρος την περίοδο 2008-2012, αλλά τώρα παρουσιάζεται ως ένα από τα πιο σκληρά «γεράκια» του Κρεμλίνου κατά της Δύσης.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γενς Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν θα αναπτύξει δυνάμεις στην Ουκρανία

O Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε σήμερα στην Ρώμη, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Σε δήλωσή του στο Ansa, ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας εξήρε τον ρόλο της Ιταλίας ως «πιστού και σημαντικού συμμάχου».
ΔΙΕΘΝΗ

La Repubblica: Το ΝΑΤΟ έθεσε κόκκινες γραμμές για πιθανή επέμβαση στην Ουκρανία

«Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, το ΝΑΤΟ εντόπισε, με πολύ εμπιστευτικό τρόπο και χωρίς επίσημες δηλώσεις, δύο κόκκινες γραμμές, μετά τις οποίες θα μπορούσε να συμβεί μια άμεση στρατιωτική επέμβαση στη σύγκρουση στην Ουκρανία», ανέφερε η ιταλική εφημερίδα.
ΔΙΕΘΝΗ

Nα επισπεύσουν τις παραδόσεις όπλων καλεί τις ΗΠΑ ο Ζελένσκι

«Έγκαιρη υποστήριξη για τον στρατό μας. Σήμερα δεν βλέπω τίποτα θετικό ακόμη σε αυτό το σημείο. Υπάρχουν προμήθειες, έχουν αρχίσει λίγο, αυτή η διαδικασία πρέπει να πάει πιο γρήγορα», είπε ο Ζελένσκι.
ΔΙΕΘΝΗ

Κοινό εξοπλιστικό πρόγραμμα ανακοίνωσαν Όλαφ Σολτς και Ρίσι Σούνακ

Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν επίσης την δέσμευσή τους στην στήριξη της Ουκρανίας «για όσο χρειαστεί», ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Όλαφ Σολτς απέκλεισε εκ νέου την αποστολή συστήματος Taurus.