bd-sprite
Shutterstock

Βήματα για θεραπεία σχιζοφρένειας και άλλων ψυχώσεων με τεχνητή νοημοσύνη

Οι ανακαλύψεις με τη βοήθεια συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσουν, ώστε στο μέλλον οι θεραπείες να είναι πιο εστιασμένες και πιο αποτελεσματικές.

Δύο νέες επιστημονικές μελέτες, κάθε μία από τις οποίες είχε επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα της διασποράς, ρίχνουν περισσότερο φως στη σχιζοφρένεια και στις άλλες ψυχώσεις. Οι ανακαλύψεις -και στις δύο περιπτώσεις με τη βοήθεια συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης- θα βοηθήσουν, ώστε στο μέλλον οι θεραπείες να είναι πιο εστιασμένες και πιο αποτελεσματικές.

Η πρώτη, με επικεφαλής τον καθηγητή ακτινολογίας Χρήστο Νταβατζίκο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, αφορούσε 307 ασθενείς έως 45 ετών με σχιζοφρένεια και 364 υγιείς (ομάδα ελέγχου) σε τρεις χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Κίνα). Παρουσιάστηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης "Brain" (Εγκέφαλος) και ανακάλυψε για πρώτη φορά ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι σχιζοφρένειας, διακριτοί μεταξύ τους από άποψη νευροανατομίας.

Η δεύτερη έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροδιαγνωστικών εφαρμογών στην ψυχιατρική Νικόλαο Κουτσουλέρη του Πανεπιστημίου Λούντβιχ Μαξιμίλιανς του Μονάχου, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής "JAMA Psychiatry", βρήκε ότι οι ασθενείς με ψύχωση (σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή) μπορούν να καταταχθούν σε πέντε διαφορετικές μεταξύ τους ομάδες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει στη μάχη κατά του καρκίνου του εγκεφάλου

Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ σχεδίασε εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αποκωδικοποιήσει γρήγορα κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης το DNA ενός όγκου στον εγκέφαλο.
ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποίηση του ΠΟΥ για την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία

Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του, είναι επιτακτική ανάγκη να αποτιμηθούν οι κίνδυνοι από τη χρησιμοποίηση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLMs), όπως το ChatGPT, ώστε να προστατευθεί και να προωθηθεί η ανθρώπινη ευημερία.
ΔΙΕΘΝΗ

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας

Το σύστημα θα τεθεί στη διάθεση των ειδικών για κλινικές δοκιμές πριν αρχίσει να βοηθά ουσιαστικά τους γιατρούς. Μέχρι στιγμής ο συγκεκριμένος καρκίνος δεν ήταν δυνατόν να διαγνωσθεί σε αρχικό στάδιο.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Microsoft ενισχύει την ομάδα τεχνητής νοημοσύνης με επιπλέον προσωπικό

Η εταιρεία επιθυμεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στα εργαλεία της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την τάση τους να παράγουν παράξενο περιεχόμενο.