bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Αναβάλλεται για το τέλος του 2021 η κρίσιμη Σύνοδος για το Κλίμα

Η σύνοδος για το κλίμα στόχευε να υπάρξει καταληκτική ημερομηνία από τις κυβερνήσεις ώστε να δεσμευθούν σε πιο αυστηρούς όρους για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου.

Η πανδημία του κορονοϊού ώθησε τον ΟΗΕ να καθυστερήσει ως το τέλος του 2021 μια κρίσιμη σύνοδο για το κλίμα που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί φέτος στη Βρετανία, δήλωσαν αξιωματούχοι χθες Πέμπτη.

Η σύνοδος COP26 θεωρούνται η πιο σημαντική μετά τις συνομιλίες του 2015, από τις οποίες προέκυψε η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Εκατονταδές παγκόσμιοι ηγέτες αναμενόταν ότι θα υπέκυπταν στην πίεση της κοινής γνώμης να αναλάβουν ισχυρότερη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δεσμευόμενοι σε πιο γρήγορη μείωση των αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η σύνοδος επαναπρογραμματίστηκε για την 1η Νοεμβρίου 2021, αποφάσισε η υπηρεσία του ΟΗΕ αρμόδια για το κλίμα, αποδεχόμενη την πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης. Η Γλασκόβη στη Σκοτία παραμένει η πόλη που θα φιλοξενήσει τη σύνοδο, ενώ μια πρώτη προπαρασκευαστική θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία.

Ο Βρετανός αρμόδιος για το Κλίμα Αλόκ Σάρμα δήλωσε ότι η καθυστέρηση θα δώσει περισσότερο χρόνο στις χώρες να ανοικοδομήσουν τις οικονομίες τους, θέτοντας ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εκπρόσωποι από το μπλοκ των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών κάλεσαν εξάλλου τις κυβερνήσεις να μην χρησιμοποιήσουν την πανδημία covid-19 ως δικαιολογία για να καθυστερήσουν την εφαρμογή πιο αυστηρών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά να ενισχύσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλα πιο «πράσινα» μέτρα καθώς επανεκκινούν τις οικονομίες τους.

Η φετινή σύνοδος COP26 είχε στόχο να αποτελέσει καταληκτική ημερομηνία για τις κυβερνήσεις ώστε να δεσμευθούν σε πιο αυστηρούς όρους για τον περιοριοσμό των αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ώστε να καταφέρουν να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο. Με τις τρέχουσες δεσμεύσεις η θερμοκρασία της Γης αναμένεται να αυξηθεί 3 βαθμούς Κελσίου αυτό τον αιώνα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κύμα ακραίας ζέστης στη Νοτιοανατολική Ασία - Κλειστά τα σχολεία

Ο Απρίλιος θεωρείται ως ένας από τους θερμότερους μήνες σε αυτές τις χώρες, όμως φέτος, ο καύσωνας επιδεινώνεται από το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο οδηγεί τον υδράργυρο σε επίπεδα ρεκόρ.
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ υιοθέτησε νέους κανόνες για τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια

Από το 2030 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καταγράφουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η αντίστοιχη προθεσμία για τα νέα κτίρια που στεγάζουν ή ανήκουν σε δημόσιες αρχές ορίζεται για το 2028.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Προσωρινή πολιτική συμφωνία για την κατάργηση του υδραργύρου

«Όταν απελευθερωθεί στο περιβάλλον, ο υδράργυρος μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο και τους νεφρούς μας» ανέφερε ο Aλέν Μαρόν, υπουργός της κυβέρνησης της Περιφέρειας των Βρυξελλών-Πρωτεύουσας.