bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Σε προενταξιακό καθεστώς η Βουλγαρία και η Κροατία

Η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην ευρωζώνη ήταν η Λιθουανία, το 2015. Οι δύο χώρες θα γίνουν μέλη της ευρωζώνης το νωρίτερο το 2023.

Η Βουλγαρία και η Κροατία έγιναν δεκτές στον νέο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών (ERM-2), την υποχρεωτική «αναμονή» μέχρι την ένταξή τους στο ευρώ, γεγονός που σηματοδοτεί την αρχή της πρώτης διεύρυνσης της ευρωζώνης μετά από πέντε χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Με τη σύμφωνη γνώμη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και της ΕΚΤ, οι δύο βαλκανικές χώρες θα ενταχθούν επίσης και στην τραπεζική ένωση, θέτοντας έτσι τις μεγαλύτερες τράπεζές τους υπό την εποπτεία της Φραγκφούρτης από την 1η Οκτωβρίου.

Οι δύο χώρες θα πρέπει να παραμείνουν τουλάχιστον για δύο χρόνια στον ERM-2, μέχρι να ξεκινήσουν τις πρακτικές προετοιμασίες για την ένταξή τους στο ευρώ. Η διαδικασία αυτή παίρνει γενικά άλλον έναν χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι θα γίνουν μέλη της ευρωζώνης το νωρίτερο το 2023.

Στο πλαίσιο του ERM-2, η ΕΚΤ όρισε την ισοτιμία του βουλγαρικού λέβα στο 1,95583 ευρώ και του κροατικού κούνα στα 7,3450 ευρώ.

Η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην ευρωζώνη ήταν η Λιθουανία, το 2015.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Βουλγαρία και Κροατία χρειάζονται ακόμη δουλειά για την ένταξή τους στο ευρώ

Απαιτείται περισσότερη πρόοδος για τη βελτίωση της διακυβέρνησης, του νομικού πλαισίου τους και της συνολικής ποιότητας των θεσμών, επεσήμανε το μέλος της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα.
ΔΙΕΘΝΗ

Καλλιτεχνική εγκατάσταση στον πρώην τάφο κομμουνιστή ηγέτη της Βουλγαρίας

Ο τάφος του Γκεόργκι Ντιμιτρόφ χτίστηκε το 1949 για το ταριχευμένο πτώμα του πρώτου ηγέτη της κομμουνιστικής Βουλγαρίας. Κατεδαφίστηκε το 1999, μια δεκαετία μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.