ΓΔ: 1451.47 -1.37% Τζίρος: 59.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:35:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
Shutterstock

Βουλγαρία - Ρουμανία: Γιορτάζουν τη μερική ένταξή τους στη ζώνη Σένγκεν

Οι υπουργοί των δύο χωρών υπέγραψαν παράλληλα ένα διμερές πρωτόκολλο για την τροποποίηση της συμφωνίας για τη διασυνοριακή αστυνομική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Καλίν Στογιάνοφ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας, Καταλίν Πρεντόιου και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ίλβα Γιόχανσον, συναντήθηκαν σήμερα στη Σόφια για να γιορτάσουν την πρόσφατη μερική ένταξη των δύο βαλκανικών χωρών στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ, Σένγκεν.

Οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία στα τέλη του περασμένου χρόνου για τη μερική ένταξή τους στη ζώνη Σένγκεν από αέρος και θαλάσσης, καθώς η Αυστρία αντιτέθηκε στην πλήρη ένταξή τους - και έτσι δεν περιλαμβάνονται ακόμη οι χερσαίες μετακινήσεις- λέγοντας ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία χρειάζεται να κάνουν περισσότερα για να εμποδίσουν την παράνομη μετανάστευση.

Οι υπουργοί των δύο χωρών υπέγραψαν παράλληλα ένα διμερές πρωτόκολλο για την τροποποίηση της συμφωνίας για τη διασυνοριακή αστυνομική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις.

Αργότερα σήμερα, η Ευρωπαία Επίτροπος αναμένεται να επισκεφτεί το αεροδρόμιο της βουλγαρικής πρωτεύουσας για να δει τις νέες ρυθμίσεις του σε σχέση με την είσοδο της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν στις 31 Μαρτίου.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο Στογιάνοφ τόνισε ότι η ένταξη στη Σένγκεν «είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για τις δύο χώρες, για το οποίο εργάζονται σκληρά, με συνέπεια και μαζί από τότε που εντάχθηκαν στην ΕΕ».

Η Γιόχανσον τόνισε ότι ενώ οι δύο χώρες γιορτάζουν την ένταξη στη Σένγκεν, υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, καθώς η ένταξη των δύο χωρών στις ελεύθερες χερσαίες μετακινήσεις δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στη Σέγκεν εντάσσονται εν μέρει στις 31/03/24 Ρουμανία και Βουλγαρία

Οι δύο χώρες, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2007, δεν είχαν γίνει δεκτές στο τέλος του 2022 στην τεράστια αυτή ζώνη, εντός της οποίας 400 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.
ΔΙΕΘΝΗ

Ξανά «στο τραπέζι» η προσχώρηση Βουλγαρίας, Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν

Οι δύο χώρες σημειώνουν πως έχουν εκπληρώσει όλους τις προϋποθέσεις και η αναμονή έχει μετατραπεί σε έναν «ατελείωτο εφιάλτη». Την ερχόμενη εβδομάδα η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς ελέγχους διαβατηρίων όσοι ταξιδεύουν αεροπορικώς σε Βουλγαρία και Ρουμανία

Οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία στα τέλη του περασμένου χρόνου για την ένταξή τους στη ζώνη Σένγκεν από αέρος και θαλάσσης καθώς η Αυστρία αντιτέθηκε στην πλήρη ένταξή τους