ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Βουλγαρία: Οικονομικές απώλειες από την μερική ένταξη στον Χώρο Σένγκεν

Τα αποτελέσματα της πλήρους ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον Χώρο Σένγκεν δεν είναι εφάπαξ, αλλά θα ενταθούν με βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Οι άμεσες απώλειες για τη Βουλγαρία από την καθυστέρηση της πλήρους ένταξης της χώρας στον Χώρο Σένγκεν ανέρχονται σε 845 εκατομμύρια λέβα (BGN), δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Πέτκο Νικόλοφ, επικαλούμενος μια έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας στη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, την οποία είχε ζητήσει το υπουργείο του.

Ο Νικόλοφ συμμετείχε σήμερα σε ένα φόρουμ όπου συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η θέση τους στην πολιτική ατζέντα της Βουλγαρίας, στο Σπίτι της Ευρώπης, στη Σόφια. Η εκδήλωση οργανώθηκε από την PanEuropa Bulgaria και την Ουγγρική Πρεσβεία στη Σόφια, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κόρναντ Αντενάουερ, το Βουλγαρικό Διπλωματικό Ινστιτούτο και την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σόφια.

Ο Νικολόφ σημείωσε ότι εκτός από τις άμεσες οικονομικές απώλειες, τα διαφυγόντα κέρδη λόγω των ελέγχων στα χερσαία σύνορα ανέρχονται σε περίπου 550 εκατομμύρια λέβα και επομένως τα άμεσα και πιθανά οφέλη από την κατάργηση των ελέγχων στα σύνορα από ξηρά ανέρχονται σε 1,3 δισεκατομμύρια λέβα ετησίως.

Τα αποτελέσματα της πλήρους ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον Χώρο Σένγκεν δεν είναι εφάπαξ, αλλά θα ενταθούν με βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε διαδοχική αναβολή θα προκαλεί μεγαλύτερες απώλειες τόσο για τη βουλγαρική όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία, είπε.

«Το θεωρούμε εξαιρετικά θετικό ότι η Ουγγαρία έχει θέσει ως προτεραιότητά της τη χερσαία ένταξη της Βουλγαρίας. Εκτιμούμε βαθύτατα τη στήριξη της Ουγγαρίας για τη γρήγορη και, θα έλεβα, σωτήρια ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον Χώρο Σένγκεν και ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του έτους θα γίνει πραγματικότητα», είπε ο Νικόλοφ.

«Αυτό είναι σημαντικό για όλες τις οικονομίες και ιδιαίτερα τη βουλγαρική. Τα οφέλη συνδέονται με τη μείωση της κυκλοφορίας, την ανάπτυξη των υποδομών και την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία», είπε ο υπουργός.

Είπε ότι τα θετικά αποτελέσματα για τις χώρες της ΕΕ μπορούν να φανούν από πολλές πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων, της αύξησης του όγκου του εμπορίου, της μείωσης του κόστους για τους εξαγωγείς με την απελευθέρωση πόρων μεταφοράς από φορτηγά που περιμένουν στα σύνορα. Επίσης, με τη μείωση του χρόνου ταξιδιού, των διοικητικών ελέγχων στα σύνορα και των χρόνων παράδοσης, την αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού των παραμεθόριων περιοχών, και το τέλος των φορτηγών που σχηματίζουν ουρές στα σύνορα, κάτι που θα έχει θετικές συνέπειες για το περιβάλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στη Σέγκεν εντάσσονται εν μέρει στις 31/03/24 Ρουμανία και Βουλγαρία

Οι δύο χώρες, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2007, δεν είχαν γίνει δεκτές στο τέλος του 2022 στην τεράστια αυτή ζώνη, εντός της οποίας 400 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.
ΔΙΕΘΝΗ

Ξανά «στο τραπέζι» η προσχώρηση Βουλγαρίας, Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν

Οι δύο χώρες σημειώνουν πως έχουν εκπληρώσει όλους τις προϋποθέσεις και η αναμονή έχει μετατραπεί σε έναν «ατελείωτο εφιάλτη». Την ερχόμενη εβδομάδα η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βουλγαρία κατηγορεί την Βόρεια Μακεδονία για αντιβουλγαρική προπαγάνδα

«Η νέα κυβέρνηση στη γείτονά μας έχει δείξει ξεκάθαρα ότι ο μεγαλύτερος φόβος της πολιτικής τάξης αυτής της χώρας είναι να αναγνωρίσει την ίδια την ύπαρξη των λέξεων "Βούλγαρος" και "βουλγαρικό"... » υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς ελέγχους διαβατηρίων όσοι ταξιδεύουν αεροπορικώς σε Βουλγαρία και Ρουμανία

Οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία στα τέλη του περασμένου χρόνου για την ένταξή τους στη ζώνη Σένγκεν από αέρος και θαλάσσης καθώς η Αυστρία αντιτέθηκε στην πλήρη ένταξή τους