bd-sprite
Φώτο: Pixabay

Το κοτόπουλο γίνεται... βασιλιάς στη διεθνή αγορά τροφίμων

Αύξηση κατά 12% στην παραγωγή κρέατος αναμένεται την επόμενη 10ετία, με το 50% να καλύπτεται από την παραγωγή πουλερικών, όπως αναφέρουν σε κοινή τους έκθεση ΟΟΣΑ και FAO.

Καθώς ο πλανήτης επιχειρεί να επιστρέψει σε μια διαφορετική «κανονικότητα» εν μέσω πανδημίας, μια μεγάλη αλλαγή αρχίζει στην παγκόσμια αγορά τροφίμων: τα... ταπεινά πουλερικά είναι έτοιμα να κατακτήσουν την πρώτη θέση τόσο από πλευράς παραγωγής όσο και από πλευράς κατανάλωσης. 

Η βιομηχανία κρέατος είναι έτοιμη να ανακάμψει και μάλιστα δυναμικά, κυρίως χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση για κρέας κοτόπουλου. Σύμφωνα με κοινή έρευνα των FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ) και ΟΟΣΑ, η παραγωγή κρέατος θα αυξηθεί κατά 12% εντός της επόμενης 10ετίας, με τα πουλερικά να αντιστοιχούν στο 50% αυτής της αύξησης, χάρη σε χώρες όπως οι Βραζιλία και Κίνα. 

Η παραγωγή θα ανακάμπτει σταδιακά έως το 2025, αφού πρώτα φθάσει στο ναδίρ της κατά το τρέχον έτος, εξαιτίας τόσο της πανδημίας του κορονοϊού όσο και της γρίπης των χοίρων που έχει πλήξει την Αφρική. Όπως υποστηρίζει ο FAO το κρέας των πουλερικών, πέραν όλων των άλλων, στηρίζεται από την υψηλή κατανάλωση που έχει στις αναδυόμενες αγορές καθώς η τιμή πώλησής του είναι πολύ χαμηλότερη. 

 

Σε μία εποχή, βέβαια, που η ευαισθησία για την καταστροφή του περιβάλλοντος και κυρίως της ατμόσφαιρας βρίσκεται στο ζενίθ της, οι δύο διεθνείς οργανισμοί προσθέτουν ότι η αύξηση στην παραγωγή κρέατος δεν είναι και τόσο καλή είδηση, τουλάχιστον περιβαλλοντικά. 

Οι εκπομπές άνθρακα από τη γεωργική βιομηχανία αναμένεται να αυξηθούν κατά 6% κατά την επόμενη δεκαετία, με τα ζώα να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του ρυπαντικού αποτυπώματος του κλάδου. Ενώ οι ανησυχίες για το περιβάλλον και την υγεία ωθούν περισσότερους καταναλωτές σε χώρες με υψηλό εισόδημα να στραφούν σε φυτικές δίαιτες, οι άνθρωποι στις αναδυόμενες αγορές εξακολουθούν να προσθέτουν περισσότερο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα στα πιάτα τους.

Οι πολίτες των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν θα στραφούν μαζικά σε δίαιτες με βάση τα φυτά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τον Holger Matthey, οικονομολόγο στο τμήμα εμπορίου και αγορών του FAO. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία ΟΗΕ για πιθανή σφαγή αμάχων στη Ράφα αν υπάρξει εισβολή

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη ότι θα προχωρήσει σε μια επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στη Ράφα, σημαίνοντας συναγερμό για ενδεχόμενη σφαγή αμάχων και πλήγμα στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Η ανοικοδόμηση της Γάζας εκτιμάται μεταξύ 30 και 40 δισ.

«Το εύρος της καταστροφής είναι τεράστιο και άνευ προηγουμένου (…). Πρόκειται για μια αποστολή με την οποία η διεθνής κοινότητα δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Χερσαία επίθεση στην Ράφα θα προκαλούσε «απερίγραπτη τραγωδία»

Σε μικρή απόσταση από τα αιγυπτιακά σύνορα, στη Ράφα έχουν βρει καταφύγιο σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.