bd-sprite
Φωτο: ΑΠΕ

Το Κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε τη συμφωνία οριοθέτησης AOZ με την Ελλάδα

Στην έκθεση που συνέταξε η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, αναφέρεται ότι τα μέλη της - βουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία αφού πρώτα βεβαιώθηκαν ότι συμβαδίζει με τις συνταγματικές και νομικές διατάξεις της Αιγύπτου.

Η ολομέλεια του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα. Χθες, ήταν η Επιτροπή Νομοθετικών και Συνταγματικών Υποθέσεων του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου που ενέκρινε τη συμφωνία που υπέγραψαν στις 6 Αυγούστου στο Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι.

Στην έκθεση που συνέταξε η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, αναφέρεται ότι τα μέλη της - βουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία αφού πρώτα βεβαιώθηκαν ότι συμβαδίζει με τις συνταγματικές και νομικές διατάξεις της Αιγύπτου. Επίσης η έκθεση αναφέρει ότι «η συμφωνία μεταξύ των δύο Δημοκρατιών, της Αιγύπτου και της Ελλάδας, συμβαδίζει επίσης με το διεθνές δίκαιο».

«Σύμφωνη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας αλλά και με το διεθνές δίκαιο είναι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων. Οπότε, καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει εργασίες επιθεώρησης στη Μεσόγειο», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής, Άλι Άμπντελ Άαλ.

«Ο πλούτος της Μεσογείου ώθησε ορισμένους να ενεργήσουν με προκλητικό τρόπο στα χωρικά ύδατα και στις οικονομικές ζώνες που σχετίζονται με ορισμένες χώρες», πρόσθεσε ο κ. Άαλ.

Και ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής κατέληξε: «Αυτή η συμφωνία έρχεται να κλείσει την πόρτα σε όλους εκείνους που προσπαθούν να εξερευνήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο με προκλητικό τρόπο».

Υπενθυμίζεται ότι η ιστορική συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου υπεγράφη από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια, Σάμεχ Σούκρι, στο Κάιρο, μεταφέροντας έτσι ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία και τις βλέψεις του Ερντογάν για την Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε από τον εκπρόσωπο του Αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, που δημοσιοποίησε φωτογραφίες από την τελετή υπογραφής μεταξύ του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια και του Αιγύπτιου ομολόγου του Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την συνάντηση, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι, επεσήμανε πως και οι δυο πλευρές υπέγραψαν μια συμφωνία για τον καθορισμό Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και όλες της οι προβλέψεις είναι συμβατές με το διεθνές δίκαιο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι διαπραγματεύσεις του Καΐρου για τη Γάζα ολοκληρώθηκαν χωρίς επιτυχία

Οι διαπραγματεύσεις στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα μέσω μεσαζόντων ξεκίνησαν χθες. Ωστόσο, οι προοπτικές επιτυχίας φαίνονταν μικρές λόγω των ασυμβίβαστων απαιτήσεων και των δύο πλευρών στη σύγκρουση.
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο για ανακωχή στη Γάζα

Η πρόταση των μεσολαβητών (Αίγυπτος, Κατάρ, ΗΠΑ), που υποβλήθηκε στη Χαμάς στα τέλη Απριλίου, προβλέπει κατάπαυση του πυρός 40 ημερών, απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων και σε αντάλλαγμα παλαιστίνιων φυλακισμένων.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς θα στείλει αντιπροσώπους αύριο στην Αίγυπτο για συνομιλίες

Η Χαμάς επανέλαβε τα αιτήματά της, όπως τα παρουσίασε στην πρόταση της 14ης Μαρτίου, που προηγήθηκε του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπέρ της εφαρμογής μιας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.