ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Ιστορική συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την οριοθέτηση των ΑΟΖ

«Μετά την σημερινή συμφωνία, η παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με την Τρίπολη έχει καταλήξει εκεί που ανήκει. Στον κάλαθο των αχρήστων» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια, Σάμεχ Σούκρι, στο Κάιρο, μεταφέροντας έτσι ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία και τις βλέψεις του Ερντογάν για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη σήμερα εκτάκτως στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου όπου και συναντήθηκε με τον ομόλογο του Σάμεχ Σούκρι, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας και να συζητηθούν οι τρόποι ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και τον συντονισμό σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την υπογραφή συμφωνίας που ελπίζεται οτι θα φέρει λύσεις στα προβλήματα της περιοχής.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε από τον εκπρόσωπο του Αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, που δημοσιοποίησε φωτογραφίες από την τελετή υπογραφής μεταξύ του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια και του Αιγύπτιου ομολόγου του Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την συνάντηση, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι, επεσήμανε πως και οι δυο πλευρές υπέγραψαν μια συμφωνία για τον καθορισμό Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και όλες της οι προβλέψεις είναι συμβατές με το διεθνές δίκαιο.

Νέους ορίζοντες ανοίγει η συμφωνία

Σύμφωνα με το skynewsarabia, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η συμφωνία «επιτρέπει τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ελλάδα να προχωρήσουν μεγιστοποιώντας το όφελος των διαθέσιμων πόρων στην ΑΟΖ για καθεμία από αυτές», σημειώνοντας πως «η συμφωνία ανοίγει νέους ορίζοντες για περαιτέρω περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία».

Όπως δήλωσε ο κ. Σούκρι, «η συμφωνία με την Ελλάδα για τον καθορισμό της ΑΟΖ σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η σχέση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και για την αντιμετώπιση ανεύθυνων πολιτικών για την υποστήριξη της τρομοκρατίας, εκτός από την παρέκκλιση από τα θεμέλια του Διεθνούς Δικαίου».

Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε πως «μετά την σημερινή συμφωνία, η παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με την Τρίπολη έχει καταλήξει εκεί που ανήκει. Στον κάλαθο των αχρήστων».

«Η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» τόνισε ο κ. Δένδιας και έστειλε το μήνυμα ότι από σήμερα οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της συμφωνίας, ο κ. Δένδιας τη χαρακτήρισε υποδειγματική και σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και αμοιβαία επωφελής, αλλά κυρίως δίκαιη.

Περαιτέρω υπογράμμισε πως η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και πως σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. «Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας. Συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μια χρονίζουσα εκκρεμότητα. Είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών, γειτονικών χωρών που σέβονται την ιστορία τους» προσέθεσε.

Επίσης, διαμήνυσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίζει να κινείται με την ίδια αποφασιστικότητα, με στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες, στο πλαίσιο όμως πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Ειδικότερα, τόνισε πως η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της σημερινής συμφωνίας και της αντίστοιχης με την Ιταλία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ: Ισχυροί οι δεσμοί μεταξύ Αθήνας και Καΐρου

Το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι κ.κ. Σούκρι και Δένδιας συζήτησαν τις ραγδαίες εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και τη θέση της Αιγύπτου που αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση της κρίσης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα η τριμερής συνάντηση υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου

Οι υπουργοί 'Αμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι αναμένεται να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.