bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Στις κάλπες οι Λιθουανοί φέρνοντας το δικό τους στυλό

Με αυστηρά μέτρα με σκοπό την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού διεξήχθησαν οι εκλογές στη Λιθουανία όπου κρίνεται ο χειρισμός της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση.

Να πάρουν μαζί τους τα δικά τους στυλό κλήθηκαν οι Λιθουανοί που πήγαν να ψηφίσουν στις σημερινές κοινοβουλευτικές εκλογές που θεωρούνται ψήφος εμπιστοσύνης στον χειρισμό της υγειονομικής κρίσης από τον πρωθυπουργό Σαούλιους Σκβερνέλις, με στόχο να περιορίσουν τους κινδύνους μετάδοσης του νέου κορονοϊού.

Το κεντρώο κόμμα της Ένωσης Αγροτών και Πρασίνων (LGPU), που ηγείται του κυβερνώντος συνασπισμού του Σκβερνέλις, συγκεντρώνει σχεδόν τα ίδια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις με το κεντροδεξιό κόμμα Ένωση της Πατρίδας, που έχει τις ρίζες του στο αντι-σοβιετικό κίνημα ανεξαρτησίας της δεκαετίας του 1980. Με ποσοστά των δύο αυτών κομμάτων να ανέρχεται σε περίπου 15%, και 15 ακόμη υποψήφια κόμματα, ένας άλλος συνασπισμός θεωρείται αναπόφευκτος, αλλά η συγκρότηση αυτού είναι αβέβαιος.

Πολλοί στην χώρα της Βαλτικής, με πληθυσμό λιγότερο των 3 εκατομμυρίων, πλήττονται από εισοδηματική ανισότητα, παρά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που καταγράφει η Λιθουανία μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. Το ένα πέμπτο του πληθυσμού διέτρεχε κίνδυνο φτώχειας το 2019, κυρίως οι ηλικιωμένοι, ποσοστό σχεδόν ίδιο με εκείνο πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με την κρατική στατιστική υπηρεσία.

Ωστόσο, ο σχετικά μικρός αντίκτυπος που είχαν τα μέτρα περιορισμού κατά της πανδημίας στην οικονομία της χώρας βοήθησε στην αντιστάθμιση μιας προηγούμενης κάμψης στη στήριξη της κυβέρνησης έπειτα από καταγγελίες διαφθοράς. Η ύφεση της οικονομίας ανήλθε 4% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα στην ΕΕ. Η κεντρική τράπεζα απέδωσε την επίδοση αυτή σε ένα έγκαιρο και σύντομης διάρκειας lockdown, στην γενναιόδωρη κρατική στήριξη και στον σχετικά ανεπηρέαστο εμπορικό κλάδο.

Έχοντας επίγνωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού, εκλογικοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τους ψηφοφόρους να σημειώνουν τα ψηφοδέλτια τους με τα δικά τους στυλό.

Για την πρώιμη ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα, δημιούργησαν επίσης ένα κέντρο ντράιβ-θρου και μπουθ σε δημόσιες πλατείες. Ομάδες με προστατευτικές στολές έχουν επισκεφθεί τους 32.000 ψηφοφόρους που βρίσκονται σε αυτοαπομόνωση στο σπίτι για να συλλέξουν την ψήφο τους.

Πολλοί Λιθουανοί παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την απάντηση της κυβέρνησης και του Γκιτάνας Ναουσέντα στην καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από τον πρόεδρο της γειτονικής Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο μετά από τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές του Αυγούστου.

Η Λιθουανία και οι γείτονες της, Λετονία και Εσθονία, ήταν τα πρώτα κράτη μέλη της ΕΕ που επέβαλαν κυρώσεις στον Λουκασένκο. Το Βίλνιους έδωσε επίσης καταφύγιο στην ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Σύμφωνα με το υβριδικό εκλογικό σύστημα της Λιθουανίας, τα μισά από τα 141 μέλη του κοινοβουλίου θα εκλεγούν σήμερα Κυριακή με αναλογική ψηφοφορία. Οι υπόλοιποι βουλευτές εκλέγονται σε εκλογικές περιφέρειες, με επαναληπτικές εκλογές για τους δύο πρώτους υποψηφίους στην καθεμία από τις περιφέρειες. Οι εκλογές αυτές είναι προγραμματισμένες για τις 25 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο συντηρητικός υποψήφιος επικράτησε στις εκλογές του Παναμά

Με πάνω από 34% των ψήφων, ο δικηγόρος Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, 64 ετών, επικράτησε με διαφορά εννέα μονάδων του κυριότερου αντιπάλου του, του κεντροδεξιού δικηγόρου Ρικάρδο Λομπάνα, ο οποίος έσπευσε να παραδεχθεί την ήττα του.
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση κατά ευρωβουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στη Γερμανία

«Ο σπόρος που έσπειρε η AfD και άλλοι εξτρεμιστές της δεξιάς δίνουν καρπούς. Οι υποστηρικτές τους δεν έχουν πλέον αναστολές και προφανώς μας θεωρούν, εμάς τους δημοκράτες, θηράματα», δήλωσαν οι Χένινγκ Χόμαν και Κατριν Μίχελ, τοπικά στελέχη του SPD.