bd-sprite
Shutterstock

Ευρωζώνη: Άνω των εκτιμήσεων στο 0,9% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

Οι οικονομολόγοι είχαν εκτιμήσει ότι θα διαμορφώνονταν στο 0,5%, μετά από το -0,3% του Δεκεμβρίου, ενώ ο δομικός πληθωρισμός έφθασε στο 1,4%.

O πληθωρισμός της ευρωζώνης αυξήθηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που ανακοίνωσε η Eurostat, λόγω της εκτίναξης των τιμών στη Γερμανία και την Ολλανδία και παρά τη συνεχιζόμενη καθοδική πίεση από τη φθηνότερη ενέργεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση αυξήθηκε στο 0,9% από -0,3% τον Δεκέμβριο. Οικονομολόγοι, που είχαν ερωτηθεί από το Reuters, ανέμεναν ότι θα αυξανόταν στο 0,5%. Οι τιμές ενέργειας ήταν 4,1% χαμηλότερες σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των νωπών τροφίμων αυξήθηκαν 1,9%.

Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε στο 1,4% από μόλις 0,3% τον Δεκέμβριο. Αυτό είναι πιθανότατα καλό νέο για την ΕΚΤ, η οποία δεν έχει επιτύχει επί χρόνια τον στόχο της για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2% και αγοράζει κρατικά ομόλογα, ύψους εκατοντάδων δισ. ευρώ, για να δώσει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Η Γερμανία και η Ολλανδία σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών τον Ιανουάριο - κατά 1,6% και 1,7% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενόμενου τον Δεκέμβριο και συγκεκριμένα κατά 0,8% σε ετήσια βάση έναντι μείωσης κατά 1,1% τον Δεκέμβριο. Οι τιμές παραγωγού αποτελούν πρόδρομους δείκτες για τον δείκτη τιμών καταναλωτή καθώς οι τιμές που χρεώνουν οι βιομηχανίες μετακυλίονται κατά κανόνα στους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τριγμοί στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα: Πώς επηρεάζεται η Ευρωζώνη

Η έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων στη Ζώνη του Ευρώ από το τρίτο τρίμηνο του 2021, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Σοβαρές επιδράσεις στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Ανάλυση της Alpha Bank.
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρώπη και ΗΠΑ γλιτώνουν την ύφεση, ο πληθωρισμός όμως παραμένει πρόβλημα

Συνολικά, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό 9μήνου, μία επίδοση που θεωρείται συνεπής με αύξηση του ΑΕΠ της στο πρώτο τρίμηνο του 2023 κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
ΔΙΕΘΝΗ

«Καμπανάκι» για ύφεση της οικονομίας στην ευρωζώνη λόγω τιμών ενέργειας

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν εκτιναχθεί μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας του Nord Stream από τη Gazprom, ενισχύοντας τις ανησυχίες για ύφεση και ένα δύσκολο χειμώνα. Σε χαμηλό 18 μηνών ο δείκτης υπεύθυνων αγορών.
ΔΙΕΘΝΗ

Τι εκτιμούν οι κορυφαίοι διεθνείς οίκοι για την πορεία της ευρωζώνης

Ο αντίκτυπος του πολέμου, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας και τροφίμων που μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και της μείωσης της εμπιστοσύνης, είναι σημαντικός.