ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Inflation, plithorismos
Φωτο: Shutterstock

Ευρώπη και ΗΠΑ γλιτώνουν την ύφεση, ο πληθωρισμός όμως παραμένει πρόβλημα

Συνολικά, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό 9μήνου, μία επίδοση που θεωρείται συνεπής με αύξηση του ΑΕΠ της στο πρώτο τρίμηνο του 2023 κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η Ευρωζώνη φαίνεται να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το σενάριο ύφεσης, το οποίο ήταν έως το περασμένο φθινόπωρο το βασικό για μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οίκους.

Tα τελευταία στοιχεία από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας της S&P Global έδειξαν τον Φεβρουάριο σημαντική ανάκαμψη του τομέα των υπηρεσιών, στον οποίο αντιστοιχούν πάνω από τα δύο τρίτα του ΑΕΠ, ενώ και η μεταποιητική παραγωγή πέρασε σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο, με παράλληλη αύξηση της απασχόλησης και στους δύο τομείς.

Συνολικά, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό 9μήνου, μία επίδοση που θεωρείται συνεπής με αύξηση του ΑΕΠ της στο πρώτο τρίμηνο του 2023 κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης είχε αυξηθεί 0,1% σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, διαψεύδοντας προηγούμενες προβλέψεις για αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ για το σύνολο του περασμένου έτους το ΑΕΠ αυξήθηκε 3,5%.

Για την αμερικανική οικονομία, η έρευνα της S&P Global έδειξε μία τάση σταθεροποίησης τον Φεβρουάριο, με τον τομέα των υπηρεσιών να καταγράφει μία ελαφρά αύξηση της δραστηριότητας και την απασχόληση να συνεχίζει να αυξάνεται.

H εξέλιξη αυτή έδωσε τροφή σε προσδοκίες επενδυτών ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να αποφύγει την ύφεση ή ακόμη και μία μεγάλη επιβράδυνση, οι οποίες περιγράφονται ως το σενάριο του no landing (μη προσγείωσης της οικονομίας) σε αντίθεση με τα σενάρια του soft landing (ομαλής προσγείωσης) ή του hard landing (σημαντικής ύφεσης) που συζητούνταν προηγουμένως.

Αναλυτές, όμως, μεγάλων τραπεζών, όπως της Morgan Stanley, ανέφεραν ότι η προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας δεν είναι δυνατό να αποφευχθεί, απλά μπορεί να μετατεθεί για αργότερα. Η επιχειρηματολογία τους είναι ότι όσο η κατανάλωση είναι ανθεκτική θα υπάρχει δυσκολία στην περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα η κεντρική τράπεζα (Fed) να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, έως ότου υπάρξει αισθητή μείωση της ζήτησης.

Πράγματι, ο πληθωρισμός έδειξε σημάδια αντίστασης τον Ιανουάριο, καταγράφοντας οριακή μόνο πτώση στο 6,4% από 6,5% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκε 0,5% που ήταν και η μεγαλύτερη των τριών τελευταίων μηνών. Το γεγονός αυτό οδήγησε τους επενδυτές να αναθεωρήσουν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για το τελικό ύψος του επιτοκίου της Fed, το οποίο προβλέπουν τώρα ότι θα φθάσει αρκετά πάνω από το 5%, σε ένα εύρος από το 5,25% έως το 5,5%.

Σύμφωνα με την έρευνα της S&P Global, οι αυξήσεις των τιμών από τις αμερικανικές επιχειρήσεις ήταν οι ισχυρότερες το τελευταίο τετράμηνο, με μοχλό τις αυξήσεις των μισθών σε μία πολύ σφιχτή αγορά εργασίας, με την ανεργία κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας ανέφερε ότι η ανησυχία για ένα σπιράλ αυξήσεων μισθών και τιμών θα εντείνει την πίεση στη Fed να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, κάτι που τελικά θα υπονομεύσει την εύθραυστη ανάκαμψη.

Η κατάσταση δεν είναι πολύ διαφορετική στην Ευρωζώνη, όπου, παρά τη μείωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή στο 8,6% τον Ιανουάριο από 9,2% τον Δεκέμβριο, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και των νωπών τροφίμων, συνεχίζει να αυξάνεται. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκφράζουν συχνά την ανησυχία τους για τον δομικό πληθωρισμό και η αγορά προβλέπει τώρα ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα φθάσει στο 3,75% από 2,5% που είναι σήμερα.

Η έρευνα της S&P Global έδειξε μία μικρή μόνο επιβράδυνση των τιμών από τις επιχειρήσεις. «Αν και οι πληθωριστικές πιέσεις συνέχισαν να περιορίζονται τον Φεβρουάριο, η έρευνα δείχνει ότι διατηρείται μία τάση υψηλών τιμών στον τομέα των υπηρεσιών που συνδέεται εν μέρει με τις μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις, κάτι που θα ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο συνδυασμός επιτάχυνσης της ανάπτυξη και υψηλών πιέσεων στις τιμές θα ενθαρρύνει φυσικά μία τάση για περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής τους επόμενους μήνες», σημειώνεται στην έκθεση της εταιρείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Yellen, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού το 2023 προβλέπει η Τζ. Γέλεν

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει κάποιο απρόβλεπτο οικονομικό σοκ τότε ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα την ερχόμενη χρονιά, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει και κίνδυνος οικονομικής ύφεσης.
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Τον περασμένο Οκτώβριο, το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη 5,2% στις ΗΠΑ για το 2022. «Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι στενός ο δρόμος για να αποφύγουμε την ύφεση στις ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
ΔΙΕΘΝΗ

Θετική έκπληξη από τον αμερικανικό πληθωρισμό, έφθασε στο 3,3%

Χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκε τόσο ο βασικός όσο και ο δομικός δείκτης, με τον δεύτερο να φθάνει στο 3,4%, με τις αγορές να περιμένουν με αγωνία τις σημερινές αποφάσεις της Fed.
USA-Congress
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Οι καταναλωτές μετρίασαν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό τον Μάιο

Ενώ οι καταναλωτές αναγνωρίζουν ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά από το 2022, ένα σημαντικό ποσοστό εξακολουθεί να εκφράζει την επιβάρυνση που ασκούν οι υψηλές τιμές στη ζωή του.