ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ράφια σούπερ μάρκετ

Αναζητούν νέες πηγές εσόδων πέρα από τα ράφια οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Νέες πηγές εσόδων από διαφήμιση, δεδομένα καταναλωτών και ψηφιακές υπηρεσίες αναζητούν τα σούπερ μάρκετ, καθώς η αύξηση του τζίρου και το μέγεθος δεν αρκεί πλέον.

Σε αναζήτηση νέων πηγών εσόδων και κερδοφορίας πέρα από την παραδοσιακή πώληση τροφίμων βρίσκονται οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καθώς η αύξηση του τζίρου και η επέκταση των δικτύων καταστημάτων δεν αρκούν πλέον για να διασφαλίσουν την ανάπτυξή τους.

Με την ελληνική αγορά να έχει φτάσει τα 16 δισ. ευρώ, οι αλυσίδες στρέφουν πλέον το βλέμμα τους στη διαφήμιση, στην αξιοποίηση των δεδομένων των καταναλωτών και στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, επιχειρώντας να δημιουργήσουν πρόσθετες ροές εσόδων και να ενισχύσουν τα περιθώρια κέρδους τους.

Τα retail media, τα marketplaces και η Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνουν ολοένα και περισσότερο στο επίκεντρο του επιχειρηματικού σχεδιασμού, ενώ τα καταστήματα αρχίζουν να αποκτούν διαφορετικό ρόλο, μετατρεπόμενα σταδιακά σε χώρους που συνδυάζουν την πώληση προϊόντων με την εστίαση και άλλες υπηρεσίες.

Όπως επισημαίνει η μελέτη της ΕΥ-Parthenon, τα ελληνικά σούπερ μάρκετ καλούνται να αλλάξουν το παραδοσιακό μοντέλο ανάπτυξης, καθώς οι δυνατότητες αύξησης της κατανάλωσης περιορίζονται και η κερδοφορία παραμένει υπό πίεση.

Σε μια αγορά που εμφανίζει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, με τις 6 μεγαλύτερες αλυσίδες να ελέγχουν το 71% της αγοράς, το μέγεθος δεν είναι αρκετό.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπακανέλλου, Εταίρο της EY-Parthenon στην Ελλάδα, κρίσιμη θα είναι η συστηματική αξιοποίηση δεδομένων και τεχνολογίας, ενώ τη διαφορά θα κάνουν οι επιχειρήσεις που θα μετασχηματίσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και θα αναπτύξουν νέες πηγές εσόδων.

Για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, η επόμενη ημέρα δεν θα κριθεί επομένως μόνο από το πόσα καταστήματα διαθέτουν ή πόσο αυξάνεται ο τζίρος τους, αλλά από την ικανότητά τους να αξιοποιήσουν τις υποδομές, τα δεδομένα και την πελατειακή τους βάση, δημιουργώντας νέες δραστηριότητες που θα ενισχύσουν την κερδοφορία τους.

Από τα ράφια στη διαφημιστική αγορά

Ένα από τα σημαντικότερα νέα πεδία δραστηριοποίησης για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ αποτελούν τα retail media, καθώς οι επιχειρήσεις επιχειρούν να αξιοποιήσουν εμπορικά τη μεγάλη πελατειακή τους βάση και τα δεδομένα που συγκεντρώνουν από τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών.

Στην πράξη, οι αλυσίδες μπορούν να δημιουργήσουν νέες διαφημιστικές υπηρεσίες, προσφέροντας στους προμηθευτές τη δυνατότητα να προβάλλουν τα προϊόντα τους μέσα από τις ιστοσελίδες, τις ψηφιακές εφαρμογές και τα φυσικά καταστήματα.

Με αυτόν τον τρόπο, η σχέση των σούπερ μάρκετ με τις εταιρείες τροφίμων και καταναλωτικών προϊόντων μπορεί να επεκταθεί πέρα από τις παραδοσιακές εμπορικές συμφωνίες και τις προωθητικές ενέργειες στα ράφια.

Οι αλυσίδες αποκτούν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πρόσθετα διαφημιστικά έσοδα, αξιοποιώντας τα σημεία επαφής που διαθέτουν ήδη με τους καταναλωτές, χωρίς να περιορίζονται αποκλειστικά στα περιθώρια κέρδους από την πώληση προϊόντων.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη στρατηγική παίζουν τα προγράμματα πιστότητας, οι ηλεκτρονικές αγορές και οι εφαρμογές των αλυσίδων, που επιτρέπουν την καλύτερη κατανόηση των καταναλωτικών προτιμήσεων.

Η αξιοποίηση αυτών των δεδομένων, με την τήρηση των κανόνων προστασίας προσωπικών πληροφοριών, μπορεί να οδηγήσει σε πιο στοχευμένες διαφημίσεις και προσφορές, αλλά και σε αποτελεσματικότερη διαχείριση των προϊόντων.

Η EY-Parthenon αναδεικνύει τα retail media ως μία από τις σημαντικότερες ευκαιρίες δημιουργίας νέων εσόδων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει το μέγεθος που θα μπορούσε να αποκτήσει η συγκεκριμένη δραστηριότητα στην ελληνική αγορά.

Marketplaces, έτοιμα γεύματα και νέες υπηρεσίες

Η αναζήτηση πρόσθετων εσόδων δεν περιορίζεται στη διαφήμιση, καθώς οι αλυσίδες εξετάζουν την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων που μπορούν να αυξήσουν την αξία των αγορών ανά πελάτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, σημαντικές ευκαιρίες δημιουργούνται από τις συνεργασίες με τρίτα marketplaces, που μπορούν να προσφέρουν πρόσθετα κανάλια πωλήσεων και να διευρύνουν την εμπορική παρουσία των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, η ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων γεύματος αποτελεί ένα ακόμη πεδίο, καθώς τα σούπερ μάρκετ επιχειρούν να ανταποκριθούν στις νέες καταναλωτικές συνήθειες και στην αυξανόμενη ζήτηση για εύκολες και γρήγορες επιλογές διατροφής.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τη μετατροπή επιλεγμένων μεγάλων καταστημάτων σε προορισμούς που συνδυάζουν τις αγορές τροφίμων με την εστίαση και άλλες υπηρεσίες.

Για τις αλυσίδες, το στοίχημα είναι να αξιοποιήσουν τη συχνή επισκεψιμότητα των καταστημάτων, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες κατανάλωσης και πρόσθετες πηγές εσόδων πέρα από το παραδοσιακό καλάθι αγορών.

Την ίδια στιγμή, η EY-Parthenon αναδεικνύει και τις δυνατότητες ανάπτυξης που δημιουργεί ο τουρισμός, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές, καθώς και τον ρόλο που μπορούν να αποκτήσουν οι μεγάλες αλυσίδες στην προώθηση ελληνικών προϊόντων σε αγορές του εξωτερικού.

Το AI και η ιδιωτική ετικέτα στη μάχη της κερδοφορίας

Σημαντικό ρόλο στο νέο μοντέλο ανάπτυξης αποκτά και η Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς η αξιοποίηση δεδομένων μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των προωθητικών ενεργειών, στη διαχείριση των αποθεμάτων και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των καταστημάτων.

Η τεχνολογία δεν αποτελεί πλέον μόνο εργαλείο περιορισμού του κόστους, αλλά μπορεί να δημιουργήσει και νέες επιχειρηματικές δυνατότητες, επιτρέποντας στις αλυσίδες να αξιοποιήσουν καλύτερα την πελατειακή τους βάση.

Παράλληλα, η περαιτέρω ανάπτυξη προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, με έμφαση σε premium, τοπικές και διαφοροποιημένες επιλογές, μπορεί να ενισχύσει τα περιθώρια κέρδους και να προσφέρει στις επιχειρήσεις μεγαλύτερη ευελιξία στην εμπορική τους στρατηγική.

Η συγκεκριμένη κατεύθυνση αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς οι καταναλωτές εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στην τιμή, χωρίς ωστόσο να παραβλέπουν την ποιότητα.

Σύμφωνα με την καταναλωτική έρευνα της EY Ελλάδος, το 52% θεωρεί την τιμή βασικό κριτήριο για την αγορά φρέσκων τροφίμων, ενώ το 44% εξετάζει κατά πόσο ένα προϊόν είναι υγιεινό και ωφέλιμο για την ευεξία του και το 39% αξιολογεί την ποιότητα ως βασική προτεραιότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με εκπτώσεις 35% πωλούνται τα προϊόντα στα online σούπερ μάρκετ

Στα 78 ευρώ φτάνει το μέσο κόστος του ηλεκτρονικού καλαθιού που περιλαμβάνει 34 προϊόντα σύμφωνα με έκθεση της Convert Group. Τα 266 εκατ. ευρώ φτάνει ο τζίρος των online σούπερ μάρκετ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται και οι παίκτες του online delivery.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθερές οι ηλεκτρονικές πωλήσεις των σούπερ μάρκετ, λιγότερα τα προϊόντα

Στα 76 ευρώ παρέμεινε η μέση αξία του ηλεκτρονικού καλαθιού στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2022, που γεμίζει ωστόσο με λιγότερα προϊόντα πλέον λόγω των πληθωριστικών πιέσεων σύμφωνα με τα στοιχεία της Convert Group.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΒ Βασιλόπουλος: Σχέδιο για 900 καταστήματα έως το 2028 με «όχημα» το franchise

Στα 900 καταστήματα έως το 2028 στοχεύει η ΑΒ Βασιλόπουλος, με τα να είναι 700 franchise, και στοχεύοντας σε μικρά σημεία ενώ σχεδιάζει και επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Στόχευση και στο ηλεκτρονικό κανάλι.