bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ στη Google για παραπλανητική ταξινόμηση ξενοδοχείων

Η Google θα καταβάλει πρόστιμο 1,1 εκατομμυρίου ευρώ στη Γαλλία, καθώς πολλοί καταναλωτές παραπλανήθηκαν, όσον αφορά το επίπεδο των παροχών τις οποίες θα μπορούσαν να περιμένουν.

Ο αμερικανικός όμιλος Google αποδέχθηκε να καταβάλει πρόστιμο 1,1 εκατομμυρίου ευρώ στη Γαλλία αφού είχε προβεί στη σύσταση μιας "παραπλανητικής ταξινόμησης" ξενοδοχείων της χώρας, αντικαθιστώντας την επίσημη κατάταξη με μια άλλη που είχε κάνει σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική διοικητική υπηρεσία για την καταστολή της απάτης.

Έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, Κατανάλωσης και Καταστολής της Απάτης (DGCCRF) που ξεκίνησε το 2019 κατέδειξε "τον παραπλανητικό χαρακτήρα της ταξινόμησης ξενοδοχείων από την Google, κυρίως στη μηχανή της αναζήτησης", διευκρινίζει η υπηρεσία αυτή σε ανακοίνωσή της.

Κατά συνέπεια, "οι εταιρείες Google Ireland και Google France διόρθωσαν τις πρακτικές τους και, κατόπιν συμφωνίας του εισαγγελέα του Παρισιού, δέχθηκαν να καταβάλουν πρόστιμο 1,1 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο ενός ποινικού συμβιβασμού".

Μετά τις καταγγελίες που δέχθηκε από "ξενοδόχους που κατήγγειλαν την παρουσίαση στο Google μιας παραπλανητικής ταξινόμησης τουριστικών καταλυμάτων", η DGCCRF "πραγματοποίησε έλεγχο το 2019 και το 2020 για τη φύση και την πιστότητα πληροφοριών που παρέχονταν από την πλατφόρμα".

Έγινε σύγκριση περισσότερων από 7.500 εγκαταστάσεων, "ένας σημαντικός αριθμός περιπτώσεων", με τη "μοναδική επίσημη κατάταξη που υπάρχει στη Γαλλία και την εκδίδει η Atout France", η οποία κυμαίνεται από το ένα ως τα πέντε αστέρια.

Από τη σύγκριση φάνηκε ότι η Google "είχε αντικαταστήσει την ταξινόμηση της Atout France με μια ταξινόμηση που είχε γίνει σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια", που "προκαλούσε μεγάλη σύγχυση με την παρουσίασή της και με την πανομοιότυπη χρήση του όρου 'αστέρια', σύμφωνα με την ίδια κλίμακα από ένα ως πέντε, για να κατατάξει τα τουριστικά καταλύματα".

Η πρακτική αυτή, "ιδιαίτερα επιζήμια για τους καταναλωτές, οι οποίοι παραπλανούνταν όσον αφορά το επίπεδο των παροχών τις οποίες θα μπορούσαν να περιμένουν", κάνοντας κράτηση ενός καταλύματος, ήταν επίσης επιζήμια για τους ξενοδόχους "οι εγκαταστάσεις των οποίων παρουσιάζονταν αδίκως σε λιγότερο καλή θέση στην κατάταξη από αυτήν που είχαν στην επίσημη ταξινόμησή τους από την Atout France", σύμφωνα με την DGCCRF.

Κρίνοντας ότι αυτό "συνιστά μια παραπλανητική εμπορική πρακτική", η DGCCRF διαβίβασε στην εισαγγελία του Παρισιού τα συμπεράσματα των ερευνών της, γεγονός το οποίο οδήγησε σε συμβιβασμό. Εφεξής η Google χρησιμοποιεί την επίσημη κατάταξη που έχει εκδοθεί από την Atout France.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Επιβολή προστίμου 150 εκατ. σε Google και 60 εκατ. σε Facebook

Αφορά το θέμα των cookies και οι ι δύο πλατφόρμες έχουν στην διάθεσή τους τρεις μήνες για να συμμορφωθούν, καθώς στην αντίθετη περίπτωση «οι εταιρείες θα πρέπει έκαστη να καταβάλλει χρηματική ποινή 100.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης».
ΔΙΕΘΝΗ

Επιχείρηση «γοητείας» από τον Εμανουέλ Μακρόν προς τον Κινέζο ομόλογο του

Ο Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ, που υποδέχθηκαν τον Σι και τη σύζυγό του Πενγκ Λιγιουάν στο αεροδρόμιο Tarbes-Lourdes Pyrenees σε ένα χειμωνιάτικο σκηνικό, τους πήγαν να γευματίσουν στα αγαπημένα βουνά του Γάλλου προέδρου.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν ζητά «δίκαιους κανόνες» για το εμπόριο από τον Σι Τζινπίνγκ

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος εξακολουθεί να ελπίζει να τοποθετήσει τη χώρα του ως εξισορροπητή στις σινοαμερικανικές διαμάχες, συμπλήρωσε 60 χρόνια από τη σύναψη διμερών διπλωματικών σχέσεων με τον Kινέζο ομόλογό του.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν ζητά την αποκατάσταση των οικονομικών δεσμών με την Κίνα

Παρά τη σκληρή στάση του σε οικονομικά ζητήματα, ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίζεται τον ρόλο της Ευρώπης ως εξισορροπητικής δύναμης που επιτρέπει στην Κίνα να παραμείνει στην παγκόσμια συζήτηση.