ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
Ο Εμανουέλ Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας, σε επίσημη εμφάνιση.

Ο Μακρόν ζητά την αποκατάσταση των οικονομικών δεσμών με την Κίνα

Παρά τη σκληρή στάση του σε οικονομικά ζητήματα, ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίζεται τον ρόλο της Ευρώπης ως εξισορροπητικής δύναμης που επιτρέπει στην Κίνα να παραμείνει στην παγκόσμια συζήτηση.

Επικαιροποίηση των οικονομικών δεσμών της χώρας με την Κίνα ζητά ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, καθώς ο ηγέτης της χώρας Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να ταξιδέψει στη Γαλλία για επίσημη επίσκεψη.

Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στη La Tribune Dimanche, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ευρώπη θέλει περισσότερη αμοιβαιότητα στους οικονομικούς δεσμούς της με την Κίνα, προκειμένου να διασφαλίσει καλύτερα την οικονομική της ασφάλεια. «Ζητώ ένα "aggiornamento" επειδή η Κίνα έχει τώρα πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε πολλούς τομείς και εξάγει μαζικά στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μακρον στη συνέντευξη, χρησιμοποιώντας την ιταλική λέξη για ενημέρωση.

Ο Σι αναμένεται να προσγειωθεί στη Γαλλία το απόγευμα της Κυριακής, τον πρώτο σταθμό μιας πενθήμερης περιοδείας στην Ευρώπη. Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς οι σχέσεις φτάνουν στο πιο τεταμένο σημείο τους εδώ και δεκαετίες, εν μέσω μιας σειράς ερευνών από την Ευρωπαϊκή Ένωση για υπερβολικές επιδοτήσεις και κατηγορίες για κατασκοπεία και κρατικές κυβερνοεπιθέσεις από την Κίνα.

Αν και ο Μακρον λέγεται ότι υποστήριξε μια βασική έρευνα της ΕΕ για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα στα τέλη του περασμένου έτους, βρίσκεται επίσης σε μια επίθεση γοητείας καθώς προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις από τη Νο 2 οικονομία του κόσμου.

Αφού φιλοξενήσει τον Σι σε δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, θα πάει τον Κινέζο καλεσμένο του σε ένα μέρος των Πυρηναίων, όπου πέρασε χρόνο στο σπίτι της γιαγιάς του ως παιδί. Ο Σι πέρυσι κάλεσε τον Μακρόν να μοιραστεί τσάι στην κατοικία του κυβερνήτη της Γκουανγκντόνγκ, μια θέση που κάποτε κατείχε ο πατέρας του.

Παρά τη σκληρή στάση του σε οικονομικά ζητήματα, ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίζεται τον ρόλο της Ευρώπης ως εξισορροπητικής δύναμης που επιτρέπει στην Κίνα να παραμείνει στην παγκόσμια συζήτηση. «Ας είμαστε σαφείς, δεν προτείνω να αποστασιοποιηθούμε από την Κίνα», είπε στη συνέντευξη. «Είτε πρόκειται για το κλίμα είτε για την ασφάλεια, χρειαζόμαστε τους Κινέζους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ο ναύαρχος Βοζούρ ζητά εμπλοκή Κίνας για το Χορμούζ

Ο αρχηγός του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού τόνισε πως η Κίνα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο για την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Χορμούζ, καθώς τα υπάρχοντα μέτρα θεωρούνται ανεπαρκή.
Σημαίες Κίνας και Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία-Κίνα: Κάλεσμα Πεκίνου-Παρισιού για λύση στη Μέση Ανατολή

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι τόνισε σε επικοινωνία με τον διπλωματικό σύμβουλο του Μακρόν ότι Κίνα και Γαλλία πρέπει να συνεργαστούν για λύση στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας πως ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι ο μόνος δρόμος.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα και ΗΠΑ σε εμπορικές συνομιλίες στο Παρίσι με επικεφαλής τον Χε

Ο Κινέζος αντιπρόεδρος Χε Λιφένγκ θα επισκεφθεί τη Γαλλία 14-17 Μαρτίου για συζητήσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με το εμπόριο και τα οικονομικά, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εμπορίου Κίνας και Οικονομικών ΗΠΑ.
Μνημείο Αζαντί Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επαφές με χώρες για κατάπαυση πυρός ανέφερε ο Γαριμπαμπαντί

Ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Καζέμ Γαριμπαμπαντί, δήλωσε ότι χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Γαλλία πρότειναν κατάπαυση πυρός, με το Ιράν να απαιτεί να μην υπάρξουν νέες επιθέσεις ως προϋπόθεση.