bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

FDA: Νέες οδηγίες ώστε να μειωθεί η κατανάλωση αλατιού κατά 12%

Σύμφωνα με την υπηρεσία, δίνεται αρκετός χρόνος μέχρι το 2024 στις βιομηχανίες για να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα αλλά και για να «προσαρμοστούν» οι καταναλωτές στις νέες γεύσεις.

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα νέες οδηγίες προκειμένου να αναγκάσουν την αγροτοδιατροφική βιομηχανία να μειώσει το ποσοστό του αλατιού στα προϊόντα της, ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε μια χώρα όπου οι μισοί κάτοικοι πάσχουν από υπέρταση. Ο στόχος είναι μέσα σε δυόμισι χρόνια να μειωθεί κατά 12% η μέση κατανάλωση αλατιού ημερησίως, αξηγεί στην ανακοίνωσή της η FDA, η αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων.

Συνολικά, οι νέες οδηγίες αφορούν 163 κατηγορίες προϊόντων, από κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα μέχρι βρεφικές τροφές αλλά και τα μενού των φαστ-φουντ. Σύμφωνα με την FDA οι Αμερικανοί λαμβάνουν 50% περισσότερο νάτριο από τη συνιστώμενη δοσολογία. Το 95% των παιδιών ηλικίας από 2 έως 13 ετών ξεπερνούν το συνιστώμενο όριο. Αυτή η υπερκατανάλωση αλατιού προκαλεί διάφορες ασθένειες, όπως υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία και διαβήτη. Ιδιαίτερα, κατά δυσανάλογο τρόπο, πλήττονται οι φυλετικές και εθνικές μειονότητες ενώ η πανδημία της Covid-19 ενέτεινε το πρόβλημα, ανέφερε η Τζάνετ Γούντκοκ, η προσωρινή επικεφαλής της FDA.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, δίνεται αρκετός χρόνος μέχρι το 2024 στις βιομηχανίες για να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα αλλά και για να «προσαρμοστούν» οι καταναλωτές στις νέες γεύσεις.

«Το νάτριο παίζει σημαντικό ρόλο στην τεχνολογία και τη διατροφική ασφάλεια, πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα γίνουν αύριο», εξήγησε η Γούντκοκ. «Ξέρουμε ότι ακόμη και η μικρή μείωση που θα γίνει σταδιακά τα επόμενα χρόνια θα επιτρέψει να περιοριστούν σημαντικά οι ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή, να βελτιωθεί η υγεία του πληθυσμού και να μειωθεί το κόστος νοσηλείας», πρόσθεσε.

Περισσότερες από 100 χώρες εφαρμόζουν προγράμματα μείωσης του νατρίου και πολλές πολυεθνικές εταιρείες πωλούν ήδη, σε άλλες αγορές, εκτός των ΗΠΑ, προϊόντα που περιέχουν λιγότερο αλάτι. «Ξέρουν ήδη πώς να το κάνουν», είπε η Σούζαν Μέιν, η διευθύντρια διατροφικής ασφάλειας της FDA.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Πράσινο φως» στις ΗΠΑ για το πρώτο εργαστηριακό κρέας πουλερικών

Το προϊόν παράγεται από την εταιρεία Upside Foods, η οποία χρησιμοποιεί τα ζωικά κύτταρα για να παράγει κρέας. Ωστόσο για να βγει το εργαστηριακό κρέας στην αγοράς θα πρέπει να λάβει έγκριση από την υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων.
ΔΙΕΘΝΗ

Το 12% των Αμερικανών αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της πείνας

Μεγάλη επισιτιστική ανασφάλεια επικρατεί στις ΗΠΑ καθώς χιλιάδες οικογένειες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν ούτε τα βασικά τρόφιμα. Θύματα της κατάστασης τα παιδιά
ΔΙΕΘΝΗ

Προσαγωγές 100 φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στην πανεπιστημιούπολη της Βοστόνης

Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράκ Μοκτάντα Σαντρ εξέφρασε σήμερα τη στήριξή του προς τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και ζήτησε τον τερματισμό των αστυνομικών ενεργειών εις βάρος τους.
ΔΙΕΘΝΗ

Διασώστης στις ΗΠΑ καταδικάστηκε για τον ρόλο του στον θάνατο Αφροαμερικανού

Ο Ελάιζα ΜακΚλέιν πέθανε τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή του, τον Αύγουστο του 2019, από καρδιακή ανακοπή. Κατά τη σύλληψή του οι αστυνομικοί του έκαναν κεφαλοκλείδωμα, ενώ οι δύο διασώστες του χορήγησαν κεταμίνη, ένα ισχυρό ηρεμιστικό.