bd-sprite
Φωτο: ΑΠΕ

Το άγαλμα του Ρούσβελτ «έφυγε» από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Το χάλκινο μνημείο που απεικονίζει τον 26ο πρόεδρο των ΗΠΑ πάνω σε ένα άλογο πλαισιωμένο από έναν Αφρικανό και έναν ιθαγενή Αμερικανό προκάλεσε το προηγούμενο διάστημα έντονες διαμαρτυρίες.

Για περισσότερα από 80 χρόνια το άγαλμα του Θίοντορ Ρούσβελτ στέκονταν μπροστά από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Μανχάταν. Τώρα όμως ήρθε η στιγμή να εγκαταλείψει τη θέση του καθώς μεταφέρθηκε στη βόρεια Ντακότα στην Προεδρική Βιβλιοθήκη Θίοντορ Ρούσβελτ.
 
Το χάλκινο μνημείο που απεικονίζει τον 26ο πρόεδρο των ΗΠΑ πάνω σε ένα άλογο πλαισιωμένο από έναν Αφρικανό και έναν ιθαγενή Αμερικανό προκάλεσε το προηγούμενο διάστημα έντονες διαμαρτυρίες, καθώς οι επικριτές του το βλέπουν ως σύμβολο της αποικιοκρατίας και του ρατσισμού.
 
Η απομάκρυνση του αγάλματος κόστισε 2 εκατ. δολάρια και έγινε σε συνεργασία του μουσείου με τον δήμο της Νέας Υόρκης, ύστερα από την ψηφοφορία της Επιτροπής Δημόσιου Σχεδιασμού της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο για τη μετεγκατάσταση του μνημείου.
 
Τον προηγούμενο μήνα, το μουσείο κάλυψε το άγαλμα ύψους 10 μέτρων με πορτοκαλί μουσαμά εν όψει της μεταφοράς του στην Προεδρική Βιβλιοθήκη Θίοντορ Ρούσβελτ στη Μεδόρα της Βόρειας Ντακότα.
 
Ένας από τους απογόνους του πρώην προέδρου, υποστήριξε ότι η απομάκρυνση του αγάλματος μπορεί να αποτελέσει μέρος του επανασχεδιασμού δύσκολων και σύνθετων καταστάσεων χωρίς αποκλεισμούς.
 
Ωστόσο, ορισμένοι επικριτές της μεταφοράς χαρακτήρισαν τη μετεγκατάσταση του αγάλματος ως νίκη για την ακύρωση του πολιτισμού - και πλήγμα για την ιστορία.
 
Το άγαλμα δέχθηκε πυρά εν μέσω πανεθνικών διαδηλώσεων του κινήματος black lives matter που πυροδοτήθηκαν από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία τον Μάιο του 2020.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ λόγω των ρωσικών στρατευμάτων στον Νίγηρα

Στρατιωτικό προσωπικό της Ρωσίας εισήλθε σε αεροπορική βάση όπου φιλοξενούνται αμερικανικά στρατεύματα, καθώς η κυβέρνηση του Νίγηρα θέλει να διακόψει τη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ.
ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Δεν είμαστε ένα αυταρχικό κράτος που φιμώνει τους ανθρώπους

Οι Αμερικανοί πολίτες έχουν το δικαίωμα να ακουστούν, αλλά πρέπει να τηρείται ο νόμος, επέμεινε ο Μπάιντεν. Η καταστροφή περιουσιών, η απειλή σε βάρος άλλων ανθρώπων δεν είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία.