ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ λόγω των ρωσικών στρατευμάτων στον Νίγηρα

Στρατιωτικό προσωπικό της Ρωσίας εισήλθε σε αεροπορική βάση όπου φιλοξενούνται αμερικανικά στρατεύματα, καθώς η κυβέρνηση του Νίγηρα θέλει να διακόψει τη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό ζήτημα με τις αμερικανικές δυνάμεις στον Νίγηρα, μερικές ώρες αφού το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι στρατιωτικό προσωπικό της Ρωσίας είχε εισέλθει σε αεροπορική βάση στην πρωτεύουσα Νιαμέ που φιλοξενεί αμερικανικά στρατεύματα.

«Οι Ρώσοι είναι σε ξεχωριστό συγκρότημα και δεν έχουν πρόσβαση σε αμερικανικές δυνάμεις ή πρόσβαση στον εξοπλισμό μας», δήλωσε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου στη Χονολουλού.

«Πάντα επικεντρώνομαι στην ασφάλεια και την προστασία των στρατευμάτων μας» και πρόσθεσε πως «αλλά αυτή τη στιγμή, δεν βλέπω σημαντικό ζήτημα εκεί σε ό,τι αφορά την προστασία των δυνάμεών μας».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος στον τομέα άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε στο Reuters ότι στρατιωτικό προσωπικό της Ρωσίας εισήλθε σε αεροπορική βάση στον Νίγηρα όπου φιλοξενούνται αμερικανικά στρατεύματα, κίνηση που ακολουθεί την απόφαση του στρατιωτικού καθεστώτος του Νίγηρα να διακόψει τη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν επαφές με τα αμερικανικά στρατεύματα, τα οποία χρησιμοποιούν διαφορετικό χώρο στην Αεροπορική Βάση 101, που βρίσκεται δίπλα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Νιαμέ. Η κίνηση του ρωσικού στρατού φέρνει σε απόσταση αναπνοής τα στρατεύματα των ΗΠΑ και της Ρωσίας σε μια περίοδο κατά την οποία η στρατιωτική και διπλωματική αντιπαλότητα των δύο χωρών οξύνεται ολοένα περισσότερο λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ απελαύνουν μυστικά 9 μετανάστες στο Καμερούν παρά τις δικαστικές αποφάσεις

Η κυβέρνηση Τραμπ απελασε μυστικά εννιά μετανάστες στο Καμερούν, αν και καλύπτονταν από δικαστικές αποφάσεις, ενώ κανείς τους δεν είχε καταγωγή από τη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία ίσως να μην επιδιώξει ποτέ ειρήνη στην Ουκρανία, λέει ο Γουίτακερ

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ δήλωσε πως η Ρωσία ίσως να μην είναι ποτέ διατεθειμένη να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, ενώ υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι για μια δίκαιη συμφωνία υπό τις παρούσες συνθήκες.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ρωσίας-ΗΠΑ στη Γενεύη: Επαφές Ντμίτριεφ με Αμερικανούς σύντομα

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, απεσταλμένος του Πούτιν, αναμένεται να συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους στη Γενεύη, χωρίς να είναι μέλος της επίσημης ρωσικής αποστολής στις επερχόμενες τριμερείς συνομιλίες Ουκρανίας-ΗΠΑ-Ρωσίας.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Γύρος διαπραγματεύσεων Ουκρανίας - ΗΠΑ - Ρωσίας στις 17-18/2 στη Γενεύη

Ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα γίνει 17 και 18 Φεβρουαρίου στη Γενεύη, με συμμετοχή Ρωσίας, ΗΠΑ και Ουκρανίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Γενεύη: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ουκρανίας - ΗΠΑ - Ρωσίας στις 17-18/2

Οι νέες διαπραγματεύσεις Κιέβου-Μόσχας για την Ουκρανία θα διεξαχθούν 17 και 18 Φεβρουαρίου στη Γενεύη, με τριμερή συμμετοχή Ρωσίας, ΗΠΑ και Ουκρανίας. Επικεφαλής της ρωσικής αποστολής ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία στέλνει πετρέλαιο στην Κούβα για «ανθρωπιστικούς λόγους»

Η Ρωσία θα στείλει άμεσα πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα στην Κούβα ως ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με ρωσικές διπλωματικές πηγές, λόγω της οξείας έλλειψης καυσίμων που προκαλεί η αμερικανική πίεση στη χώρα.