bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Η Ουκρανία θα διακόψει τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Η Ουκρανία παραμένει διαμετακομιστικός κόμβος για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, ακόμη και μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU ανακοίνωσε σήμερα ότι λόγω ανωτέρας βίας θα διακόψει από αύριο Τετάρτη, 11 Μαΐου, τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα.

Η Ουκρανία παραμένει διαμετακομιστικός κόμβος για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, ακόμη και μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου.

Η GTSOU υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει τον σταθμό συμπίεσης του Νοβοπσκόφ, λόγω «της παρέμβασης των κατοχικών δυνάμεων στην τεχνική διαδικασία».

Ο σταθμός αυτός, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές λίγο μετά την εισβολή. Είναι ο πρώτος σταθμός συμπίεσης στο σύστημα διαμετακόμισης στην περιοχή του Λουχάνσκ, σε έναν αγωγό απ’ όπου μεταφέρονται περίπου 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα ή το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με την GTSOU.

«Προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους Ευρωπαίους εταίρους της και με βάση τους όρους της συμφωνίας, είναι δυνατόν να γίνεται προσωρινά η μεταφορά του φυσικού αερίου από το σημείο διασύνδεσης Σούτζα που βρίσκεται σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία», πρόσθεσε η GTSOU στην ανακοίνωσή της.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ συνιστά στα κράτη μέλη να συνεχίσουν να εξοικονομούν φυσικό αέριο

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η εξοικονόμηση φυσικού αερίου από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η οποία προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Βυθίστηκαν κατά 40% τα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Βαρύ τίμημα πληρώνει η Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς οι δυτικές κυρώσεις έχουν πλήξει σημαντικά τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, ενώ παράλληλα το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μεγαλώνει.
ΔΙΕΘΝΗ

Δυσαρέσκεια Κιέβου για την απόφαση να σταλούν οι τουρμπίνες στη Gazprom

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι την απόφαση της καναδικής κυβέρνησης να επιτρέψει την επιστροφή επισκευασμένων τουρμπίνων που προορίζονται για τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream.