bd-sprite
Φωτο: ΑΠΕ

Για τον Πούτιν το τέλος της φινλανδικής στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν «λάθος»

Την έντονη ενόχληση του εξέφρασε στον Φινλανδό ομόλογο του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε σημερινή τους τηλεφωνική επικοινωνία, σχετικά με την απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μέσα στο 2022.

Την έντονη δυσαρέσκεια του εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στον Φινλανδό ομόλογο του, κατά την διάρκεια μεταξύ τους τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα το μεσημέρι.

Το τέλος της στρατιωτικής ουδετερότητας της Φινλανδίας θα ήταν ένα «λάθος», δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως το τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα λάθος, εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που βλέπει πολύ αρνητικά η Μόσχα, αναμένεται αύριο, Κυριακή.

«Μια τέτοια αλλαγή του πολτικού προσανατολισμού της χώρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσοφινλανδικές σχέσεις, οι οποίες για χρόνια αναπτύσσονταν μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ εταίρων, όντας αμοιβαία επωφελείς», διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην κατάσταση στην Ουκρανία, όπου από τις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία διεξάγει μια επίθεση. Ο Πούτιν ενημέρωσε τον φινλανδό ομόλογό του για «την κατάσταση των ρωσοουκρανικών συνομιλιών, οι οποίες έχουν πρακτικά διακοπεί από το Κίεβο, το οποίο δεν εκδηλώνει κανένα ενδιαφέρον για εποικοδομητικό και σοβαρό διάλογο», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Υπενθυμίζεται πώς όταν πριν δύο ημέρες η Φινλανδία και η γείτονας Σουηδία ανακοίνωσαν μέσω των πρωθυπουργών τους την σαφή πρόθεση τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μέσα στο 2022, η Ρωσία αντέδρασε με πολύ σκληρές δηλώσεις. Έκανε λόγο για απόφαση που συνιστά εχθρική στάση απέναντι της και δεσμεύθηκε να απαντήσει συμμετρικά τόσο στην απόφαση των δύο κρατών όσο και σε πιθανή αποστολή όπλων του ΝΑΤΟ, πιο κοντά στα σύνορα της. Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, μίλησε ακόμη και για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία. Επίσης από σήμερα η Ρωσία σταμάτησε να παρέχει ηλεκτρισμό στην Φινλανδία, επικαλούμενη ως αιτία οφειλές τις οποίες έχει σταματήσει να καταβάλει η Φινλανδία στην Ρωσική εταιρεία Inter RAO, από τις 06-05-2022.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησε ασκήσεις με το ΝΑΤΟ η Φινλανδία στέλνοντας μήνυμα στη Ρωσία

Βάζοντας τέλος στην ουδετερότητα και αδέσμευτη στρατιωτική στάση δεκαετιών, η Φινλανδία, εντάχθηκε επισήμως στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας έτσι μία συνοριακή γραμμή 1.340 χιλιομέτρων ανάμεσα στην Συμμαχία και την Ρωσία.
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Άτυπο Συμβούλιο των υπ. Εξωτερικών του ΝΑΤΟ απόψε και αύριο στο Βερολίνο

Άτυπη συνάντηση θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, σήμερα και αύριο στο Βερολίνο. Η συνάντηση θα αφορά το πρόσφατο αίτημα Φινλανδίας-Σουηδίας να ενταχθούν στην συμμαχία, τις σχετικές αντιδράσεις της Ρωσίας, και την αρνητική στάση της Τουρκίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο φινλανδός πρόεδρος Νιινίστο είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Φινλανδίας, με τον πρόεδρο Νίινιστο να ενημερώνει σε επίπεδο αρχηγού κράτους τον πρόεδρο Πούτιν, πώς η Φινλανδία αποφάσισε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, απόφαση που η Ρωσία χαρακτήρισε «εχρθική», εχθές.
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Θα απαντήσουμε αναλόγως αν το ΝΑΤΟ μεταφέρει πυρηνικά κοντά μας

Νέες ρητορικές απειλές υπήρξαν σήμερα από την πλευρά της Μόσχας, σχετικά με «προληπτικά μέτρα», τα οποία η Ρωσία δήλωσε ότι θα αναγκαστεί να λάβει μετά την απόφαση Σουηδίας και Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο αυτό το σαββατοκύριακο

Συνάντηση στο Βερολίνο αυτό το σαββατοκύριακο, οργανώνουν οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, μετά και την επίσημη απόφαση Φινλανδίας και Σουηδίας να ενταχθούν εντός του έτους στη συμμαχία, αλλά και τις αντιδράσεις Ρωσίας και Τουρκίας σε αυτήν.