bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τη Δύση συστήματα αντιπυραυλικής προστασίας

Μια ημέρα μετά το πλήγμα στο εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε πως ένα ισχυρό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας θα μπορούσε να αποτρέψει τις ρωσικές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Καθώς η ρωσική επιθετικότητα εντείνεται και μετά το πλήγμα στο εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν δεκάδες νεκροί και τραυματίες η Ουκρανία χρειάζεται συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας για την αποτροπή των ρωσικών επιθέσεων, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του, όπως δήλωσε σήμερα ο πρώτος.

Σε σχόλια που έκανε στο Twitter πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής του NATO, ο Ζελένσκι σημείωσε: «Είχα τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του NATO @jensstoltenberg. Συντόνισα τις θέσεις την παραμονή της #NATOSummit στη Μαδρίτη. Υπογράμμισα την σημασία ενός ισχυρού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας για την Ουκρανία για την αποτροπή των ρωσικών τρομοκρατικών επιθέσεων».

Ο απολογισμός του πυραυλικού πλήγματος εναντίον εμπορικού κέντρου στην Κρεμεντσούκ στην Ουκρανία χθες Δευτέρα αυξήθηκε στους δεκαέξι νεκρούς και τους 59 τραυματίες, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας πρώτων βοηθειών. «Ως τώρα έχουμε ενημερωθεί για 16 νεκρούς και 59 τραυματίες, εκ των οποίων 25 εισήχθησαν σε νοσοκομεία», είπε ο Σερχίι Κρουκ μέσω Telegram, σημειώνοντας ωστόσο πως ο απολογισμός θυμάτων αυτός δεν είναι ο τελικός.

Στις βαυαρικές Άλπεις, οι ηγέτες της G7 καταδίκασαν με κοινή ανακοίνωσή τους το πλήγμα στο εμπορικό κέντρο, που χαρακτήρισαν «έγκλημα πολέμου». «Οι επιθέσεις που γίνονται αδιακρίτως εναντίον αθώων αμάχων αποτελούν εγκλήματα πολέμου. Ο Ρώσος πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν και οι άλλοι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν», ανέφερε η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7.

Ενισχύεται η στρατιωτική βοήθεια της Δύσης προς την Ουκρανία

Μετά τις νέες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας, η Γαλλία αποφάσισε να στείλει «μεγάλες ποσότητες» τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης στην Ουκρανία, όπως ανήγγειλε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού.

«Για να μετακινούνται με ταχύτητα σε ζώνες υπό εχθρικά πυρά, οι (ουκρανοί) στρατιώτες χρειάζονται τεθωρακισμένα οχήματα», συνόψισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Parisien-Aujourd'hui en France και μεταφορτώθηκε χθες Δευτέρα στην ηλεκτρονική της έκδοση. Το Παρίσι θα «παραδώσει, σε μεγάλες ποσότητες, οχήματα (...) αυτού του τύπου, VAB» (σ.σ. Véhicules de l'avant blindés, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού), τα οποία «διαθέτουν οπλισμό», εξήγησε.

Ο κ. Λεκορνού επιβεβαίωσε επίσης την αποστολή στην Ουκρανία άλλων έξι πυροβόλων μακρού βεληνεκούς CAESAr, πέραν των δώδεκα που έχουν σταλεί ήδη για να αντιμετωπιστεί η ρωσική εισβολή. Τα συστήματα αυτά 155 χιλιοστών, προσαρμοσμένα σε φορτηγά, έχουν δραστικό βεληνεκές που μπορεί να ξεπερνά τα σαράντα χιλιόμετρα, ανάλογα με τα πυρομαχικά. Μπορούν να βάλλουν από έξι ως οκτώ φορές ανά λεπτό.

Δεν διευκρίνισε πάντως την ημερομηνία που προβλέπεται για την παράδοση των επιπλέον συστημάτων του πυροβολικού, την οποία υποσχέθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τη 16η Ιουνίου, όταν επισκέφθηκε το Κίεβο.

Για την παράδοση πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας, τους οποίους ζητεί η ουκρανική κυβέρνηση για να σπάσει «τον ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει η Ρωσία στερώντας από πολλές χώρες τις παραδόσεις σιτηρών και πρώτων υλών», ο υπουργός περιορίστηκε να πει πως είναι «ανάμεσα στους φακέλους που εξετάζονται», αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την έναρξη της εισβολής του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, το Παρίσι έχει παραδώσει στο Κίεβο, πέρα από τα πυροβόλα CAESAr, αντιαρματικούς πυραύλους Milan και αντιαεροπορικούς πυραύλους Mistral. Στα μέσα Απριλίου, η τότε υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, η Φλοράνς Παρλί, υπολόγιζε ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός που είχε προμηθεύσει μέχρι τότε το Παρίσι στο Κίεβο ξεπερνούσε σε αξία τα εκατό εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει παράταση της ανάπτυξης μέρους τουλάχιστον των επιπλέον στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Πολωνία και τροποποιήσεις στη διάταξη σχηματισμών σε κράτη της Βαλτικής, που ενέκρινε μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετέδωσε χθες Δευτέρα το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, επικαλούμενο αξιωματούχους της κυβέρνησής του.

Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν κυρίως τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, διευκρίνισε το NBC. Σε ό,τι αφορά τη μόνιμη ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή, οι αξιωματούχοι σημείωσαν πως θα είναι μικρή, ωστόσο αυτό δεν αφορά την Πολωνία, καθώς εκατοντάδες αμερικανοί στρατιωτικοί επιπλέον θα σταθμεύουν εκεί σε πιο μόνιμη βάση, κατά το NBC.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ενάντια στη πρόταση Μακρόν για Ολυμπιακή εκεχειρία Ζελένσκι και Πούτιν

Η πρόταση που διατύπωσε πρώτος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και αργότερα συζητήθηκε από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αποσκοπεί στη διακοπή των εχθροπραξιών κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Επιτροπή Υπουργών επανεβαιώνει την υποστήριξή της στην Ουκρανία

Τέλος, το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αύξηση των οικονομικών μέσων του, για την περίοδο 2024-2027, «για πρώτη φορά σε 17 χρόνια» χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.
ΔΙΕΘΝΗ

Μπλίνκεν: Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία με εξοπλισμό

Ο Μπλίνκεν είπε επίσης πως η Ουάσινγκτον δεν έχει «ενθαρρύνει ή παράσχει τη δυνατότητα» για πλήγματα στη Ρωσία, είπε όμως ότι είναι απόφαση της Ουκρανίας «το πώς πρόκειται να διεξαγάγει αυτόν τον πόλεμο».
ΔΙΕΘΝΗ

Σκληρές μάχες ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων στα περίχωρα του Χαρκόβου

Ο ρωσικός στρατός έχει εντείνει την πίεση αυτούς τους τελευταίους μήνες στα ανατολικά και την περιοχή του Χαρκόβου όπου βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια ουδέτερη ζώνη.