bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Τυνησία: Kατηγορίες προς τον πρόεδρο Σάγεντ ότι σχεδιάζει να επιβάλλει δικτατορία

Ο Κάις Σάγεντ πήρε στα δικά του χέρια τις περισσότερες εξουσίες πέρυσι, έβαλε κατά μέρος το Σύνταγμα και στην ουσία διέλυσε το εκλεγμένο κοινοβούλιο, διαμηνύοντας ότι θα κυβερνά με διατάγματα ωσότου ξαναφτιάξει το πολιτικό σύστημα.

Με σφοδρότητα καταφέρθηκε, ο επικεφαλής της επιτροπής η οποία είχε επιφορτιστεί να καταρτίσει νέο Σύνταγμα στην Τυνησία εναντίον του σχεδίου του νέου θεμελιώδους νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τον πρόεδρο της αραβικής χώρας, τον Κάις Σάγεντ, μεταδίδουν σήμερα τυνησιακά ΜΜΕ.· Οι ενστάσεις που εξέφρασε συνάδουν με την ολοένα εντονότερη ανησυχία της αντιπολίτευσης πως ο αρχηγός του κράτους ετοιμάζεται να επιβάλει μονομερώς ένα κείμενο που θα του δίνει ουσιαστικά απόλυτη εξουσία. Ο Σάντοκ Μπελαΐντ, πρώην καθηγητής συνταγματικού δικαίου που είχε ονομαστεί από τον ίδιο τον κ. Σάγεντ επικεφαλής επιτροπής την οποία κάλεσε να συντάξει «νέο Σύνταγμα για μια νέα Δημοκρατία», προειδοποίησε πως η εκδοχή του αρχηγού του κράτους είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και δεν έχει την παραμικρή σχέση με την αρχική, που του υπέβαλε η επιτροπή, σύμφωνα με την εφημερίδα Ασάμπα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπελαΐντ, το σχέδιο Συντάγματος που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος περιέχει κεφάλαια που θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για να επιβληθεί «επονείδιστο δικτατορικό καθεστώς». Ο κ. Σάγεντ δεν έχει σχολιάσει δημόσια το ζήτημα του Συντάγματος αφότου δημοσιεύθηκε το προσχέδιο του στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης την Πέμπτη. Το κείμενο, που θα έδινε εάν εγκρινόταν σχεδόν απόλυτες εξουσίες στον πρόεδρο, αναμένεται να τεθεί σε δημοψήφισμα. Οι διατάξεις του ως έχουν θα αποδυνάμωναν τον ρόλο του κοινοβουλίου και του δικαστικού συστήματος. Ήδη, η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως ο πρόεδρος έχει σκοπό να αναιρέσει κάθε πρόοδο στην διαδικασία εκδημοκρατισμού Τυνησία μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2011, που σήμανε την έναρξη της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.

Ο Κάις Σάγεντ πήρε στα δικά του χέρια τις περισσότερες εξουσίες πέρυσι, έβαλε κατά μέρος το Σύνταγμα και στην ουσία διέλυσε το εκλεγμένο κοινοβούλιο, διαμηνύοντας ότι θα κυβερνά με διατάγματα ωσότου ξαναφτιάξει το πολιτικό σύστημα. Στο κείμενο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, συμπεριλαμβάνεται η διάταξη «σε περίπτωση άμεσου κινδύνου, ο πρόεδρος μπορεί να παρατείνει τη θητεία του». Σύμφωνα με τον κ. Μπελαΐντ, αυτή ακριβώς η διατύπωση ανοίγει τον δρόμο για να επιβληθεί «επονείδιστο δικτατορικό καθεστώς». Ο πρόεδρος Σάγεντ πέρυσι πρόβαλε το σκεπτικό ότι υπήρχε «άμεσος κίνδυνος» για να αποπέμψει την κυβέρνηση και να πάρει στα χέρια του όλη την εκτελεστική εξουσία, επιβάλλοντος διακυβέρνηση ενός ανδρός.

Εξάλλου, το Σύνταγμα που προτείνει προβλέπει τη δημιουργία Συμβουλίου των Περιφερειών, δεύτερου σώματος του κοινοβουλίου, χωρίς να διευκρινίζει πώς θα εκλέγεται ή ποιες εξουσίες θα διαθέτει. Ο κ. Μπελαΐντ επισήμανε ακόμη ότι η διάταξη που προβλέπει ότι τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα διορίζονται αποκλειστικά από τον αρχηγό του κράτους θα περιορίσει δραστικά την ανεξαρτησία του θεσμού.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Διαδηλωτές στην Ισπανία καλούν τον πρωθυπουργό να μην παραιτηθεί

Την Τετάρτη, ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί «για λίγες ημέρες» για να αξιολογήσει εάν θέλει να συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησης αφού η σύζυγός του ξεκίνησε έρευνα για διαφθορά που σχετίζεται με τις επιχειρηματικές συμφωνίες της.
ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Θα τριπλασιάσει τους δασμούς στον κινεζικό χάλυβα και αλουμίνιο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι ξεκινά έρευνα για τις «αθέμιτες πρακτικές της Κίνας στους τομείς της ναυπήγησης, των θαλάσσιων μεταφορών και της επιμελετειακής υποστήριξης».
ΔΙΕΘΝΗ

Β. Μακεδονία: Δεν αναγνωρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών υποψήφια πρόεδρος

«Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει εμείς να αλλάξουμε συμπεριφορά, εάν λάβουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Για μένα η Μακεδονία είναι και θα είναι Μακεδονία. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιβολίες» ανέφερε.