bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Πορτογαλία: Σε 1,68 δισ. υπολογίζεται το κόστος αντιμετώπισης του πληθωρισμού

Σύμφωνα με τον πορτογάλο πρωθυπουργό, τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για δημοσιονομικά μέτρα με σκοπό την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών και τον περιορισμό του κόστους παραγωγής.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα δήλωσε χθες Σάββατο ότι η κυβέρνησή του έχει δαπανήσει φέτος 1,68 δισεκ. ευρώ σε μέτρα για τη συγκράτηση του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τον πορτογάλο πρωθυπουργό, τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για δημοσιονομικά μέτρα με σκοπό την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών και τον περιορισμό του κόστους παραγωγής, καθώς και για τη στήριξη «των ευάλωτων νοικοκυριών και των πιο εξαρτώμενων από την ενέργεια οικονομικών δραστηριοτήτων». Μιλώντας σε συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην πόλη Αβέιρο, στη βόρεια ακτή της Πορτογαλίας, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα τόνισε ότι ήταν απαραίτητο να δαπανηθεί αυτό το ποσό επειδή ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε επίπεδα «πρωτόγνωρα για αυτήν τη γενιά».

Τα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η πορτογαλική κυβέρνηση για τον ενεργειακό τομέα μείωσαν τη φορολογική επιβάρυνση στα καύσιμα κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες, δήλωσε. «Αν δεν είχαν υιοθετηθεί αυτά τα μέτρα, για 50 λίτρα ντίζελ ένας Πορτογάλος θα πλήρωνε 14 ευρώ επιπλέον, ενώ για 50 λίτρα βενζίνης θα πλήρωνε 16 ευρώ περισσότερα», εξήγησε ενδεικτικά. Ανέφερε επίσης ότι 120 εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν μόνο για να συγκρατηθούν οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής, με σκοπό να ανακουφιστούν περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευάλωτα νοικοκυριά. «Όπως και με την πανδημία, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρόκληση παγκόσμιας κλίμακας, την οποία οφείλουμε να είμαστε σε θέση να τη διαχειριστούμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο τουρκικός πληθωρισμός πλησιάζει στην κορύφωση με άνοδο κοντά στο 70%

Οι επενδυτές εξετάζουν προσεκτικά την πρόοδο που σημειώνει η Τουρκία, προκειμένου να χρονομετρήσουν την επιστροφή σε μια χώρα της οποίας τα τοπικά ομόλογα αποτελούσαν κάποτε πόλο έλξης για τους ξένους. 
ΔΙΕΘΝΗ

Τριγμοί στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα: Πώς επηρεάζεται η Ευρωζώνη

Η έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων στη Ζώνη του Ευρώ από το τρίτο τρίμηνο του 2021, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Σοβαρές επιδράσεις στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Ανάλυση της Alpha Bank.
ΔΙΕΘΝΗ

Κρ. Λαγκάρντ: Σε σύντομο διάστημα η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η Λαγκάρντ δεν θέλησε να σχολιάσει πόσες μειώσεις στο κόστος δανεισμού είναι πιθανό να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες, εφιστώντας την προσοχή σε μια «σειρά γεωπολιτικών εξελίξεων» που έχουν πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη.