ΓΔ: 1447.86 0.07% Τζίρος: 8.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:36:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ο τουρκικός πληθωρισμός πλησιάζει στην κορύφωση με άνοδο κοντά στο 70%

Οι επενδυτές εξετάζουν προσεκτικά την πρόοδο που σημειώνει η Τουρκία, προκειμένου να χρονομετρήσουν την επιστροφή σε μια χώρα της οποίας τα τοπικά ομόλογα αποτελούσαν κάποτε πόλο έλξης για τους ξένους. 

Οι τουρκικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν πιθανότατα με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και πάνω από ένα χρόνο, καθώς οι γενναιόδωρες δημοσιονομικές πολιτικές, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, διατηρούν τις πληθωριστικές πιέσεις σε υψηλά επίπεδα παρά τον ταχύ κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Ακόμη και ένας μήνας σχετικής σταθερότητας της λίρας μετά τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αντιστρέψει την επιδείνωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, η οποία έχει αναδειχθεί σε σημαντικό εμπόδιο για την υποχώρηση των τιμών. Ο ετήσιος πληθωρισμός, επιταχύνθηκε και πάλι τον Απρίλιο για να φθάσει το 70%, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Blooomberg.

Η μηνιαία αύξηση των τιμών, ο δείκτης που προτιμά η κεντρική τράπεζα, πιθανότατα επιταχύνθηκε για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο και έφτασε το 3,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση. Η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας αναμένεται να δημοσιεύσει τα στοιχεία την Παρασκευή.

Αν και η Τουρκία πλησιάζει στην κορύφωση του πληθωρισμού, η κεντρική τράπεζα απέχει πιθανότατα μήνες από το να αρχίσει να μειώνει το επίσημο κόστος δανεισμού που αυξήθηκε κατά 4.150 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούνιο. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με επικεφαλής τον διοικητή Φατίχ Καραχάν επισήμαναν κινδύνους όπως η εμμονή στον πληθωρισμό των υπηρεσιών και οι γεωπολιτικές ανησυχίες διατηρώντας το βασικό τους επιτόκιο στο 50% την περασμένη εβδομάδα για δεύτερη φορά φέτος.

Οι επενδυτές εξετάζουν προσεκτικά την πρόοδο που σημειώνει η Τουρκία όσον αφορά την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, προκειμένου να χρονομετρήσουν την επιστροφή σε μια χώρα της οποίας τα τοπικά ομόλογα αποτελούσαν κάποτε πόλο έλξης για τους ξένους. 

Ένα σταθερότερο νόμισμα θα μπορούσε να προσφέρει μια πιθανή ανάσα από τον πληθωρισμό, συμβάλλοντας στη συγκράτηση του κόστους των εισαγόμενων αγαθών. Έχοντας υποτιμηθεί κατά σχεδόν 4% έναντι του δολαρίου τον Μάρτιο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η λίρα παρέμεινε ως επί το πλείστον αμετάβλητη τον περασμένο μήνα.

«Πιστεύουμε ότι τα ενθαρρυντικά μηνύματα πολιτικής θα περιορίσουν τις καθοδικές πιέσεις στη λίρα», ανέφερε σε έκθεσή της η Maya Senussi της Oxford Economics. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Turkey, Tourkia, Krisi, Crisis, Oikonomia, Economy, Lira
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ρεκόρ του πληθωρισμού κατά 54,4% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε από την πλευρά του την Τρίτη άνοδο των τιμών λιανικής κατά 55,32% στη μεγαλούπολη το Φεβρουάριο, κάτι πρωτοφανές εδώ και 20 χρόνια.
ΔΙΕΘΝΗ

Το 2023 θα πέσει σε μονοψήφιο νούμερο ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Η αδιέξοδη πολιτική του Ερντογάν οδηγεί την τουρκική οικονομία στα βράχια, όμως ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών διαμηνύει πως ο πληθωρισμός θα πέσει σε μονοψήφια νούμερα την περίοδο των εκλογών στη χώρα.
businessdaily-Turkey-Tourkia-Inflation
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα εκτίναξη στο 75% για τον πληθωρισμό στην Τουρκία τον Μάιο

Η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή προήλθε από τις ισχυρές προόδους στις τιμές της εκπαίδευσης, της στέγασης και της εστίασης τον περασμένο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου.