ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Turkey, Tourkia, Krisi, Crisis, Oikonomia, Economy, Lira
Φωτο: Shutterstock

Τουρκία: Ρεκόρ του πληθωρισμού κατά 54,4% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε από την πλευρά του την Τρίτη άνοδο των τιμών λιανικής κατά 55,32% στη μεγαλούπολη το Φεβρουάριο, κάτι πρωτοφανές εδώ και 20 χρόνια.

Έκρηξη του πληθωρισμού στην Τουρκία για τον μήνα Φεβρουάριο, καθώς έχει φτάσει το 54,4% σε ετήσια βάση, ποσοστό ρεκόρ από τον Ιανουάριο 2002, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Τον Ιανουάριο, η άνοδος των τιμών καταναλωτή είχε φθάσει το 48,7% σε ετήσια βάση.

Δεκαέξι μήνες πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο 2023, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών, η οποία τροφοδοτείται από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας, η τουρκική λίρα έχασε σχεδόν 44% της αξίας του έναντι του δολαρίου κατά το 2021: σήμερα το πρωί η ισοτιμία ήταν 14,11 λίρες για ένα δολάριο και 15,7 λίρες για ένα ευρώ, καταγράφοντας πτώση κατά περίπου μισή μονάδα.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε από την πλευρά του την Τρίτη άνοδο των τιμών λιανικής κατά 55,32% στη μεγαλούπολη το Φεβρουάριο, κάτι πρωτοφανές εδώ και 20 χρόνια.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υπάρχει κίνδυνος να τονώσει περαιτέρω τον πληθωρισμό, αυξάνοντας το κόστος κυρίως των εισαγωγών ενέργειας και των δημητριακών.

Ορισμένοι τούρκοι και ξένοι οικονομολόγοι κατηγορούν τακτικά το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών (Tuik) ότι υποτιμά κατά περισσότερο από το ήμισυ το εύρος των αυξήσεων των τιμών.

Ο πρέδρος Ερντογάν είχε απολύσει στα τέλη Ιανουαρίου τον διευθυντή του Tuik. Ήταν η πέμπτη κατά σειρά αντικατάσταση από το 2019.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το 2023 θα πέσει σε μονοψήφιο νούμερο ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Η αδιέξοδη πολιτική του Ερντογάν οδηγεί την τουρκική οικονομία στα βράχια, όμως ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών διαμηνύει πως ο πληθωρισμός θα πέσει σε μονοψήφια νούμερα την περίοδο των εκλογών στη χώρα.
ΔΙΕΘΝΗ

«Γκρέμισε» τη λίρα ο Ερντογάν με νέα δήλωση για μείωση επιτοκίων

Το νόμισμα έχει αποδυναμωθεί σε 12 από τις τελευταίες 14 συνεδριάσεις και έχει χάσει 23% φέτος, μετά από απώλειες 44% πέρυσι, σε συνδυασμό με τον ετήσιο πληθωρισμό του 73%, έχει αφήσει τα νοικοκυριά πολύ πιεσμένα.
Turkey, Tourkia, Krisi, Crisis, Oikonomia, Economy, Lira
ΔΙΕΘΝΗ

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1998 ανέβηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Στο 73,5% ανέβηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο και έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 1998, καθώς οι αυξήσεις σε μεταφορές και τρόφιμα ήταν 108% και 92%, αντίστοιχα. Υπερδιπλάσιο έλλειμμα στο ισοζύγιο.
ΔΙΕΘΝΗ

Σε νέα ιστορικά υψηλά ο πληθωρισμός στην Τουρκία, έφτασε το 70%

Η έκρηξη του ενεργειακού κόστους έχει οδηγήσει σε «άλμα» των τιμών τροφίμων κατά 89% σε ετήσια βάση στην Τουρκία. Αποδυναμωμένη η λίρα μετά την έναρξη του κύκλου χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο.