ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Τουρκία: Αυξήθηκε στο 17,14 % τον Απρίλιο

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας διαμορφώνεται στις 8,29 λίρες ανά δολάριο. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 17,3%

Κατά 17,14%, αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Απρίλιο, για έβδομο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο είχε προηγηθεί αύξηση 16,2%, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,68%. Αναλυτές του Bloomberg, εκτιμούσαν ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα έφτανε το 17,3%.

Η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος καταγράφηκε στον τομέα των μεταφορών (29,31%), ενώ οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκαν περίπου κατά 18%. Οι τιμές των τροφίμων, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του καλαθιού καταναλωτών παραμένουν σε σταθερά υψηλό επίπεδο, και πλέον έχουν διαμορφωθεί πολύ παραπάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας, που έχει θέσει τον πήχη στο 13%, μέχρι το τέλος του έτους.

Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν σήμερα, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 35,2% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές λιανικής πώλησης στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της Τουρκίας, αυξήθηκαν τον Απρίλιο καθώς οι τιμές  ένδυσης και στέγασης συνέχισαν να εκτινάσσονται, λόγω της υποχώρησης της τουρκικής λίρας.

Τέλος, η κεντρική τράπεζα της χώρας αναμένεται να αφήσει το επιτόκιο αναφοράς της αμετάβλητο για δεύτερη φορά στην επόμενη συνεδρία της στις 6 Μαΐου.

Το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται στις 8,29 λίρες ανά δολάριο, κερδίζοντας 0,32%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυο ετών ο τουρκικός πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε το 19,25% σημειώνοντας άνοδο που ξεπέρασε τις προβλέψεις και πλέον βρίσκεται πάνω από το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας. Στο τέταρτο τρίμηνο αναμένεται η νομισματική χαλάρωση από την κεντρική τράπεζα.
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Σε υψηλό επίπεδο διετίας αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Στο υψηλότερο επίπεδο διετίας εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούνιο, που διατηρείται σταθερά σε διψήφια ποσοστά, αφήνοντας πίσω οποιοδήποτε σενάριο για μειώσεις των επιτοκίων τη φετινή χρονιά.