ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:13:08 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Τουρκία: Αυξήθηκε στο 17,14 % τον Απρίλιο

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας διαμορφώνεται στις 8,29 λίρες ανά δολάριο. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 17,3%

Κατά 17,14%, αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Απρίλιο, για έβδομο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο είχε προηγηθεί αύξηση 16,2%, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,68%. Αναλυτές του Bloomberg, εκτιμούσαν ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα έφτανε το 17,3%.

Η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος καταγράφηκε στον τομέα των μεταφορών (29,31%), ενώ οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκαν περίπου κατά 18%. Οι τιμές των τροφίμων, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του καλαθιού καταναλωτών παραμένουν σε σταθερά υψηλό επίπεδο, και πλέον έχουν διαμορφωθεί πολύ παραπάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας, που έχει θέσει τον πήχη στο 13%, μέχρι το τέλος του έτους.

Παράλληλα σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν σήμερα, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 35,2% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές λιανικής πώλησης στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της Τουρκίας, αυξήθηκαν τον Απρίλιο καθώς οι τιμές  ένδυσης και στέγασης συνέχισαν να εκτινάσσονται, λόγω της υποχώρησης της τουρκικής λίρας.

Τέλος, η κεντρική τράπεζα της χώρας αναμένεται να αφήσει το επιτόκιο αναφοράς της αμετάβλητο για δεύτερη φορά στην επόμενη συνεδρία της στις 6 Μαΐου.

Το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται στις 8,29 λίρες ανά δολάριο, κερδίζοντας 0,32%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Turkey, Tourkia, Krisi, Crisis, Oikonomia, Economy, Lira
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ρεκόρ του πληθωρισμού κατά 54,4% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε από την πλευρά του την Τρίτη άνοδο των τιμών λιανικής κατά 55,32% στη μεγαλούπολη το Φεβρουάριο, κάτι πρωτοφανές εδώ και 20 χρόνια.
ΔΙΕΘΝΗ

Το 2023 θα πέσει σε μονοψήφιο νούμερο ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Η αδιέξοδη πολιτική του Ερντογάν οδηγεί την τουρκική οικονομία στα βράχια, όμως ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών διαμηνύει πως ο πληθωρισμός θα πέσει σε μονοψήφια νούμερα την περίοδο των εκλογών στη χώρα.
Erdogan, Tourkia, Turkey
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ερντογάν δεν θεωρεί σημαντική απειλή την εκτόξευση του πληθωρισμού

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως είναι οικονομολόγος και ανέφερε ότι στο τέλος του χρόνου ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα έχει υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά που έχει βρεθεί και τον Αύγουστο είχε διαμορφωθεί στο 80%.