ΓΔ: 2024.37 -1.74% Τζίρος: 278.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Τουρκία χρυσός
Φωτο: Τα αποθέματα χρυσού της Τουρκίας. Credit: Shutterstock

Ιστορικό «ξεπούλημα» χρυσού από την Τουρκία για τη στήριξη της λίρας

Σε μια από τις μεγαλύτερες πωλήσεις χρυσού, 58 τόνους αξίας 8 δισ., προχώρησε η Τουρκία επιχειρώντας να στηρίξει τη λίρα εν μέσω πιέσεων λόγω ενεργειακού κόστους και αυξημένης ζήτησης για δολάρια.

Η Τουρκία προχωρά σε μια από τις πιο επιθετικές κινήσεις ρευστοποίησης χρυσού των τελευταίων ετών, «καίγοντας» αποθέματα άνω των 8 δισ. δολαρίων, που αντιστοιχεί σε πωλήσεις χρυσού σχεδόν 60 τόνων, μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την πίεση στη λίρα εν μέσω γεωπολιτικής αναταραχής.

Σύμφωνα με το Investing.com, και το Bloomberg, τα τουρκικά αποθέματα χρυσού μειώθηκαν κατά 6 τόνους την εβδομάδα που έληξε στις 13 Μαρτίου και κατά ακόμη 52,4 τόνους την εβδομάδα που έληξε στις 20 Μαρτίου, οδηγώντας σε συνολική πτώση περίπου 58 τόνων — τη μεγαλύτερη των τελευταίων επτά ετών.

Ρευστοποίηση - ρεκόρ και πίεση στις τιμές χρυσού

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η πλειονότητα του χρυσού χρησιμοποιήθηκε σε συμφωνίες swap, μέσω των οποίων η κεντρική τράπεζα εξασφάλισε ρευστότητα σε δολάρια ή λίρες, ενώ ένα μικρότερο μέρος διοχετεύθηκε απευθείας στην αγορά, αυξάνοντας την προσφορά και ασκώντας πιέσεις στις τιμές του πολύτιμου μετάλλου.

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια στήριξης της τουρκικής λίρας. Σύμφωνα με το P.A. Turkey, η κεντρική τράπεζα έχει εντείνει τις παρεμβάσεις της, αξιοποιώντας τόσο τα συναλλαγματικά όσο και τα χρυσά της αποθέματα, καθώς η αύξηση του ενεργειακού κόστους επιβαρύνει σημαντικά το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η εκτίναξη του κόστους ενέργειας μετά την έναρξη της πολέμου στη Μέση Ανατολή — με το πετρέλαιο να κινείται σε υψηλά επίπεδα — ενισχύει τη ζήτηση για δολάρια σε μια οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγεθος της πώλησης χρυσού από την Τουρκία ξεπέρασε τις συνολικές εκροές από τα παγκόσμια ETFs χρυσού στο ίδιο διάστημα, καθιστώντας την Τουρκία τον μεγαλύτερο παράγοντα προσφοράς χρυσού διεθνώς για τις συγκεκριμένες εβδομάδες.

Η επιθετική αυτή χρήση αποθεματικών αποτυπώνεται και στη συνολική εικόνα των διεθνών διαθεσίμων της χώρας. Όπως επισημαίνεται σε αναλύσεις αγοράς, τα συνολικά συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας έχουν υποχωρήσει αισθητά, αντανακλώντας το κόστος της υπεράσπισης της λίρας σε ένα περιβάλλον αυξημένης γεωπολιτικής και χρηματοοικονομικής αβεβαιότητας.

Συνολικά, η στροφή της Άγκυρας από την πολιτική συσσώρευσης χρυσού των προηγούμενων ετών σε εκτεταμένες πωλήσεις και swaps υπογραμμίζει την ένταση των πιέσεων που δέχεται η οικονομία, αλλά και τον κρίσιμο ρόλο των αποθεματικών σε περιόδους κρίσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος ΥΠΕΞ Πακιστάν, Σ. Αραβίας, Τουρκίας και Αιγύπτου για Μ. Ανατολή

Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών Πακιστάν, Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου και Τουρκίας θα γίνει στο Ισλαμαμπάντ στις 29-30 Μαρτίου για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και θα περιλαμβάνει συνάντηση με τον Πακιστανό πρωθυπουργό.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ταϊλάνδη συμφώνησε με Ιράν για το Στενό του Χορμούζ

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε συμφωνία με το Ιράν για ασφαλή διέλευση των ταϊλανδικών δεξαμενόπλοιων από το στενό του Χορμούζ, με στόχο να διασφαλιστεί η ομαλή μεταφορά πετρελαίου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας.
Βαρέλια πετρελαίου σε σειρά
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΔΟΕ έτοιμος για νέα αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου

Ο επικεφαλής της ΔΟΕ δήλωσε έτοιμος για νέα αποδέσμευση πετρελαίου αν χρειαστεί, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Πρόσφατα, τα μέλη του οργανισμού αποφάσισαν να απελευθερώσουν 400 εκατ. βαρέλια από τα αποθέματά τους.
εξαγωγή φυσικού αερίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΟΕ: Προειδοποιεί για ενεργειακή κρίση λόγω των επιθέσεων Ισραήλ σε Τεχεράνη

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη ενεργειακή κρίση, με το Ιράν να κλείνει το στενό του Χορμούζ και τις ΗΠΑ να απειλούν με βομβαρδισμούς αν δεν ανοίξει ξανά μέχρι τη Δευτέρα.