ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:06:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το 2023 θα πέσει σε μονοψήφιο νούμερο ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Η αδιέξοδη πολιτική του Ερντογάν οδηγεί την τουρκική οικονομία στα βράχια, όμως ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών διαμηνύει πως ο πληθωρισμός θα πέσει σε μονοψήφια νούμερα την περίοδο των εκλογών στη χώρα.

Μπορεί ο πληθωρισμός στην Τουρκία να έχει φτάσει σε ιστορικά επίπεδα, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Νουρεντίν Νεμπάτι δήλωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός θα πέσει σε μονοψήφια νούμερα όταν θα έρθει η ώρα για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τα μέσα του 2023.

Μιλώντας στους επικεφαλής μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Κωνσταντινούπολη ο Νεμπάτι είπε ακόμη ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα επιταχυνθεί η διαδικασία της μετατροπής σε τουρκικές λίρες των καταθέσεων που είναι σε ξένο νόμισμα.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι μέχρι χθες το βράδυ πάνω από 131 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (9,69 δισ. δολάρια) είχαν κατατεθεί σε λογαριασμούς βάσει ενός κυβερνητικού μηχανισμού που προστατεύει τις καταθέσεις σε τουρκικές λίρες από την υποτίμηση των ξένων νομισμάτων.

Υπενθυμίζουμε πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία βρέθηκε τον Δεκέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2002, φθάνοντας στο 36,08% από 21,31% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για πληθωρισμό πολύ υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίοι τον τοποθετούσαν στο 27,36% σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg. 

Η νέα εκτίναξη του πληθωρισμού αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της αδιέξοδος πολιτικής που ακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας υπό τις εντολές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς προχωρά σε συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων και λήψη «ευφάνταστων» μέτρων προκειμένου να στηρίξει τη λίρα, χωρίς, όμως, να το κατορθώνει. 

Από τις αρχές του έτους οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Τουρκία έχουν αυξηθεί από 50% έως 100% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ ανεβαίνουν οι μηνιαίοι λογαριασμοί φυσικού αερίου, συσσωρεύοντας πιέσεις σε μια οικονομία που βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν συνολικό πληθωρισμό που καλπάζει.

Την πρωτοχρονιά, η Αρχή Ρύθμισης της Αγοράς Ενέργειας ανέφερε πως οι τιμές του ηλεκτρισμού ανέβηκαν περίπου 50% για τα χαμηλότερης ζήτησης νοικοκυριά για το 2022, ενώ αυξήθηκαν περισσότερο από 100% για υψηλής ζήτησης εμπορικούς χρήστες. Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 25% για οικιακή χρήση και κατά 50% για βιομηχανική χρήση τον Ιανουάριο, ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωση η εταιρία διανομής BOTAS. Η αύξηση της τιμής είναι 15% για βιομηχανική χρήση παραγωγής ηλεκτρισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ερντογάν ελπίζει να ξαναρίξει τον πληθωρισμό στο 4% από 21% σήμερα

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι το νέο μοντέλο οικονομικής πολιτικής βασίζεται στα χαμηλά επιτόκια και εντάσσεται σε έναν «πόλεμο για οικονομική ανεξαρτησία», ο οποίος - όπως είπε - συνεχίζεται με επιτυχία.