bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Μακρόν για την ασφάλεια στη Ζαπορίζια

Εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για μια «μη πολιτικοποιημένη αλληλεπίδραση» με τη συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

Την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για μια «μη πολιτικοποιημένη αλληλεπίδραση» με τη συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου. Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι οι ουκρανικές επιθέσεις μπορεί να έχουν «καταστροφικές συνέπειες». Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης στον Μακρόν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να παρεμποδίζει τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική.

Σήμερα το πρωί λειτουργία του υπό ρωσική κατοχή ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια σταμάτησε εντελώς για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε η Energoatom, η κρατική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τις εγκαταστάσεις. Η λειτουργία της μονάδας «έχει σταματήσει εντελώς» αφού η υπηρεσία αποσυνέδεσε τον υπ’ αριθμόν 6 αντιδραστήρα από το δίκτυο στις 3:41 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την ανακοίνωση. Το Κίεβο είχε καλέσει την Τετάρτη τους κατοίκους στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές γύρω από το εργοστάσιο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για τη δική τους ασφάλεια. Η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγορούν η μία την άλλη για βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου, εγείροντας ανησυχίες ότι μπορεί να προκληθεί πυρηνική καταστροφή. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει την αποστρατιωτικοποίηση της γύρω περιοχής.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αυξάνεται η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία με όπλα μακρού βεληνεκούς

Η Γαλλία θα προσφέρει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SCALP στο Κίεβο δίνοντας τη δυνατότητα να πλήξει στόχους έως και 250 χλμ μακριά, ενώ Γερμανία και Νορβηγία αυξάνουν την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι γαλλικές παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία

Όπως αναφέρθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Μακρόν και Ζελένσκι, απομένουν μερικές λεπτομέρειες ώστε να σταλεί ο οπλισμός που θα ενισχύσει τις ουκρανικές δυνάμεις απέναντι στη ρωσική εισβολή.