bd-sprite
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Τσαβούσογλου: Χωρίς όρους η πώληση F-16 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ

Στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ που εισήχθη στο Κογκρέσο αφαιρέθηκε από το τελικό νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες η τροπολογία που συνέδεε την πώληση F-16 στην Τουρκία με πολλές προϋποθέσεις.

Η Τουρκία καλωσόρισε σήμερα το τελικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά στο ξεκάθαρο μήνυμα που επέλεξε να στείλει με αυτό το Κογκρέσο προς την Άγκυρα για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Η τροπολογία που εισήχθη στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η οποία συνέδεε την πώληση F-16 στην Τουρκία από μια σειρά προϋποθέσεων, αφαιρέθηκε από το τελικό νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες, όπως ανέφερε το πρακτορείο Anadolu.

«Τελικά η απουσία κάποιου αρνητικού στοιχείου (στο νομοσχέδιο) είναι μια θετική εξέλιξη. Την καλωσορίζουμε», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη με τον Μολδαβό ομόλογό του Νίκου Ποπέσκου.

Η έγκριση αυτού του νομοσχεδίου θα εξυπηρετήσει «τα συμφέροντα όλων», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι η διαδικασία πρέπει να οριστικοποιηθεί «το συντομότερο δυνατόν».

Την Τρίτη, οι νομοθέτες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία των ΗΠΑ δήλωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για το ετήσιο νομοσχέδιο για την αμυντική πολιτική.

Το νομοσχέδιο για την εξουσιοδότηση της εθνικής άμυνας για το οικονομικό έτος 2023, ή NDAA, αναμένεται να περάσει από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων αυτόν τον μήνα και να σταλεί στον Λευκό Οίκο για να το υπογράψει ο πρόεδρος Μπάιντεν και να πάρει ισχύ νόμου.

Η Τουρκία υπέβαλε τον Οκτώβριο αίτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά 40 μαχητικών F-16 κατασκευής Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά της αεροσκάφη. 

Η Ουάσινγκτον έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να εκφράσει οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την πώληση, λέγοντας ότι πρέπει να περάσει από την τυπική διαδικασία πώλησης όπλων. Όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι μια πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκική Δημοκρατία θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετούσε επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ, είχε αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επιστολή του προς το Κογκρέσο.

Η πώληση αμερικανικών όπλων στη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία έγινε αμφιλεγόμενη μετά την απόκτηση από την Άγκυρα ρωσικής κατασκευής αμυντικών πυραυλικών συστημάτων, γεγονός που προκάλεσε κυρώσεις των ΗΠΑ, καθώς και την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η Τουρκική Δημοκρατία λέει ότι επέλεξε να προμηθευτεί ρωσικά αμυντικά συστήματα αφού οι ΗΠΑ απέτυχαν να πουλήσουν τα πυραυλικά συστήματα Patriot στην Άγκυρα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ερντογάν καταγγέλλει την καταστολή των φιλοπαλαιστινιακών φοιτητών

«Οι ευσυνείδητοι φοιτητές και ακαδημαϊκοί, μεταξύ των οποίων και αντισιωνιστές Εβραίοι σε ορισμένα περίβλεπτα αμερικανικά πανεπιστήμια, διαμαρτύρονται για τη σφαγή» στη Γάζα, είπε ο Ερντογάν.
ΔΙΕΘΝΗ

Τις ΗΠΑ θα επισκεφθεί στις 9 Μαΐου ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν

Το ραντεβού του Τούρκου προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν κλείστηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.