bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα θα πραγματοποιήσει ο Ιρανός πρόεδρος

O Εμπραχίμ Ραίσι θα αναχωρήσει αύριο Δευτέρα το βράδυ από την Τεχεράνη για το Πεκίνο, έπειτα από πρόσκληση του Κινέζου ομόλογού του Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Irna.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραΐμ Ραϊσί θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα με στόχο να ενισχύσει τις σχέσεις της χώρας του με τη βασική εμπορική της εταίρο, μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ραϊσί θα αναχωρήσει αύριο Δευτέρα το βράδυ από την Τεχεράνη για το Πεκίνο, έπειτα από πρόσκληση του Κινέζου ομόλογού του Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Irna. Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), που διοργανώθηκε στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.

Στη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής ο Ραϊσί είχε ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων του Ιράν με την Κίνα, κυρίως στους τομείς «του πετρελαίου και της ενέργειας, των μεταφορών, της γεωργίας, του εμπορίου και των επενδύσεων». Τον Μάρτιο του 2021 το Ιράν υπέγραψε με την Κίνα συμφωνία στρατηγικής και εμπορικής συνεργασίας διάρκειας 25 ετών, έπειτα από χρόνια συζητήσεων.

Η Κίνα είναι η βασική εμπορική εταίρος του Ιράν, ανέφερε το Irna βασιζόμενο στα επίσημα στοιχεία. Οι ιρανικές εξαγωγές προς την Κίνα έφτασαν τα 12,6 δισεκ. δολάρια και οι εισαγωγές τα 12,7 δισεκ. στη διάρκεια των δέκα πρώτων μηνών του ιρανικού έτους που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022. Στο Πεκίνο ο Ραϊσί θα έχει συνομιλίες με τον Σι, με Κινέζους επιχειρηματίες και Ιρανούς που ζουν στην Κίνα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις ΗΠΑ σε κινεζικές εταιρείες για πωλήσεις drones στο Ιράν

Σύμφωνα με το Αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών 39 εταιρείες είχαν δημιουργήσει ένα σκιώδες δίκτυο που επιτρέπει σε ιρανικές εταιρείες να αποκτούν πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και να «αποκρύπτουν» συναλλαγές.
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα και Ιράν υπογράφουν 25ετή συμφωνία εμπορικής συνεργασίας

Η Κίνα είναι ο κυριότερος εμπορικός εταίρος του Ιράν και ήταν από τους βασικούς αγοραστές ιρανικού αργού πριν από την εκ νέου επιβολή, το 2018, των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του ενεργειακού κλάδου.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν για την στήριξη στη Ρωσία επιβάλλει η ΕΕ

Στο πλαίσιο των κυρώσεων απαγορεύεται η εξαγωγή υλικών ή εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και τη βιομηχανική παραγωγή drone, ενώ επιβάλλονται επίσης ταξιδιωτικοί περιορισμοί και δέσμευση περιουσίας.