bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Η Ινδονησία πρότεινε ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία - Τί προβλέπει

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο που έχουν συγκεντρωθεί στη Σιγκαπούρη για τη διάσκεψη για την ασφάλεια, γνωστή ως Διάλογος του Σάνγκρι- Λα, να εκδώσουν απόφαση που θα ζητεί τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Άμυνας της Ινδονησίας πρότεινε σήμερα ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης και δημοψήφισμα μεταξύ των κατοίκων των, όπως τις αποκάλεσε, αμφισβητούμενων περιοχών. Ο Πραμπόβο Σουμπιάντο ζήτησε από τους υπουργούς Άμυνας και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους από όλο τον κόσμο που έχουν συγκεντρωθεί στη Σιγκαπούρη για τη διάσκεψη για την ασφάλεια, γνωστή ως Διάλογος του Σάνγκρι- Λα, να εκδώσουν απόφαση που θα ζητεί τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Ο ίδιος πρότεινε ένα ειρηνευτικό σχέδιο πολλών σημείων το οποίο περιλαμβάνει «την εφαρμογή εκεχειρίας στις θέσεις που κατέχουν αυτή τη στιγμή οι αντιμαχόμενες πλευρές» και τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης αφού οι δύο πλευρές αποσυρθούν κατά 15 χιλιόμετρα από τις τρέχουσες θέσεις τους. Την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη θα πρέπει να παρακολουθεί και να ελέγχει ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για «οριστούν αντικειμενικά οι επιθυμίες της πλειοψηφίας των κατοίκων των διάφορων αμφισβητούμενων περιοχών».

Ο Πραμπόβο πρότεινε εξάλλου ο Διάλογος του Σάνγκρι- Λα να καταλήξει σε μια ανακοίνωση «που θα καλεί τόσο την Ουκρανία όσο και τη Ρωσία να ξεκινήσουν αμέσως ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις». Η πρόταση της Ινδονησίας ακολουθεί την επίσκεψη του προέδρου της χώρας Τζόκο Ουιντόντο πέρυσι στη Μόσχα και το Κίεβο, μετά την οποία προσφέρθηκε να διαδραματίσει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ ο ύπατος εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επεσήμανε ότι αν σταματήσει η στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία, ο πόλεμος θα τερματιστεί γρήγορα, αλλά με την εδαφική της ακεραιότητα να έχει πληγεί. «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να στηρίζουμε στρατιωτικά την Ουκρανία διότι δεν επιθυμούμε (…) την ειρήνη της παράδοσης, την ειρήνη του ισχυρότερου», τόνισε ο Μπορέλ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προτείνει ένα ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων, το οποίο προβλέπει την απόσυρση όλων των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία. Ο επικεφαλής διπλωματικός σύμβουλος της Ουκρανίας, Ίχορ Ζόφκφα, επεσήμανε ότι το Κίεβο δεν ενδιαφέρεται για μια εκεχειρία που θα προβλέπει τη διατήρηση των εδαφικών κερδών της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η δυτική βοήθεια προς το Κίεβο είναι πολύ αργή υποστηρίζει ο Ζελένσκι

«Κάθε απόφαση στην οποία καταλήγουμε εμείς, και αργότερα όλοι μαζί, καθυστερεί περίπου ένα χρόνο», είπε, φορώντας το χαρακτηριστικό του χακί μπλουζάκι και παντελόνι και υψώνοντας τη φωνή του κατά διαστήματα.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία ελέγχει πληροφορίες για βύθιση ρωσικού πολεμικού πλοίου

Χθες Κυριακή, το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας ανακοίνωσε την καταστροφή στη Σεβαστούπολη του ναρκαλιευτικού «Κόβροβετς». Νωρίτερα την καταστροφή του είχε ανακοινώσει η υπηρεσία Τύπου του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

H Oυκρανία οριστικοποιεί τη συμφωνία ασφαλείας με τη Σλοβενία

Μέχρι σήμερα, το Κίεβο έχει ήδη υπογράψει διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, τον Καναδά, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τη Φινλανδία και τη Λετονία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία δεν έχει τη δύναμη να επιτεθεί ξανά στο Κίεβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο και μεταδόθηκε σήμερα, προεξόφλησε πως επίκειται πολύ μεγαλύτερη ρωσική επίθεση στη βορειοανατολική και στην ανατολική Ουκρανία.