bd-sprite
Shutterstock

Ευρωπαϊκές υπογραφές για το Brexit από Φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ

Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέγραψαν τη συμφωνία για το Brexit. Απομένει η επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επισημοποιηθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία για το Brexit, την οποία έχει εγκρίνει το Λονδίνο και τώρα αναμένεται η επικύρωσή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Μαζί με τον Σαρλ Μισέλ υπογράψαμε τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (από την ΕΕ) ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», επεσήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μήνυμά της στο Twitter.

Αφού εγκρίθηκε επισήμως από την φον ντερ Λάιεν και τον Μισέλ, το κείμενο της συμφωνίας θα υποβληθεί τώρα προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 29 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, την Πέμπτη, οι διπλωμάτες των χωρών μελών της ΕΕ θα εγκρίνουν γραπτώς τη συμφωνία, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τη συντεταγμένη αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ στις 31 Ιανουαρίου.

«Αναπόφευκτα τα πράγματα θα αλλάξουν, όμως η φιλία μας θα παραμείνει. Ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο ως εταίροι και σύμμαχοι», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με tweet στον επίσημο λογαριασμό του. Και πρόσθεσε, στα γαλλικά: «Προσβλέπω να γράψουμε αυτή τη νέα σελίδα μαζί».

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ήταν παρών στην υπογραφή αυτή.

Η συμφωνία αναμένεται να σταλεί στο Λονδίνο προκειμένου να υπογραφεί από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Η βασίλισσα Ελισάβετ ενέκρινε το κείμενο αυτό την προηγούμενη Πέμπτη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι το τελευταίο που θα την εγκρίνει. Τα μέλη της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων πρότειναν χθες το βράδυ την έγκριση του κειμένου με μεγάλη πλειοψηφία 23 ψήφων υπέρ, έναντι 3 κατά.

Ο ευρωβουλευτής των Εργατικών Ρίτσαρντ Κόρμπετ, ένας από τους τρεις που ψήφισαν κατά, κατήγγειλε ένα «Brexit το οποίο δεν αποτελεί πλέον βούληση του βρετανικού λαού» και εξήγησε ότι θα ψηφίσει κατά του κειμένου συμφωνίας στις 29 Ιανουαρίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει έτσι η πρώτη χώρα που αποχωρεί από την ΕΕ, στις 23.00 (ώρα Λονδίνου και GMT) της 31ης Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Nάιντζελ Φάρατζ: Το Brexit απέτυχε - Οι Τόρις μας απογοήτευσαν

O ευρωσκεπτικιστής πολιτικός έκανε αυτή την τοποθέτηση στην δημοφιλή εκπομπή του BBC, Newsnight, στα μέσα Μαΐου όταν του παρουσιάστηκαν στοιχεία που έδειχναν ότι το Brexit έχει δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Το στοίχημα του Σουνάκ για το εμπόριο με την ΕΕ στη μετά Brexit εποχή

Το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού δίνει τη δυνατότητα στη Βρετανία να αποτρέπει την εφαρμογή νέων νόμων της ΕΕ σε προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία και στοχεύει να αποκλιμακώσει τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά το Brexit.
ΔΙΕΘΝΗ

Τι σημαίνει η συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας σχετικά με το εμπόριο μέσω Β. Ιρλανδίας

Λονδίνο και Βρυξέλες, μετά από πολλές και σκληρές διαπραγματεύσεις πριν από περίπου τρία χρόνια, κατέληξαν σ' αυτή τη λύση για να μην επιβληθούν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι βρετανοί «ευρωσκεπτικιστές» εναντίον μοντέλου Ελβετίας στο εμπόριο με την ΕΕ

Ο Σάιμον Κλαρκ, πρώην υπουργός, ήταν μεταξύ εκείνων που επέκρινε κάθε υπόνοια ότι η Βρετανία θα μπορούσε να επιδιώξει τέτοια συμφωνία. Είπε στο Twitter ότι ελπίζει και πιστεύει ότι μια συμφωνία ελβετικού τύπου «δεν είναι κάτι που εξετάζεται».
ΔΙΕΘΝΗ

Τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας διεκδικεί η Βρετανία

Νέα κόντρα Βρετανίας και ΕΕ στη μετά Brexit εποχή, με το Λονδίνο να κατηγορεί τις Βρυξέλλες πως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η συμμετοχή της χώρας σε προγράμματα όπως το Horizon και το Copernicus.
ΔΙΕΘΝΗ

Επιμένει ο Τζόνσον για αλλαγή νομοθεσίας στο εμπόριο με τη Β. Ιρλανδία

Η Βρετανία προγραμματίζει να σταματήσει μερικούς ελέγχους σε αγαθά που μεταφέρονται στη Β. Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αμφισβητεί τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς ο Τζόνσον συνεχίζει την πίεση για αλλαγές στη συμφωνία του Brexit.