ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας διεκδικεί η Βρετανία

Νέα κόντρα Βρετανίας και ΕΕ στη μετά Brexit εποχή, με το Λονδίνο να κατηγορεί τις Βρυξέλλες πως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η συμμετοχή της χώρας σε προγράμματα όπως το Horizon και το Copernicus.

Η Βρετανία άρχισε διαδικασίες επίλυσης διαφοράς με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθειά της να αποκτήσει πρόσβαση στα προγράμματα επιστημονικής έρευνας της ΕΕ, περιλαμβανομένου του Horizon Europe, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση σχετικά με την πιο πρόσφατη διένεξη που έχει εκδηλωθεί μεταξύ των δύο πλευρών μετά το Brexit.

Στη βάση μιας εμπορικής συμφωνίας που υπογράφηκε στο τέλος του 2020, η Βρετανία διαπραγματεύθηκε την πρόσβασή της σε ένα φάσμα επιστημονικών και καινοτόμων προγραμμάτων, περιλαμβανομένου του Horizon, ενός προγράμματος 95,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που προσφέρει επιδοτήσεις και προγράμματα σε ερευνητές.

Όμως 18 μήνες μετά, η Βρετανία λέει πως η ΕΕ δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει την πρόσβασή της στο Horizon, το Copernicus, το πρόγραμμα παρατήρησης της γης, το Euratom, το πρόγραμμα πυρηνικής έρευνας, καθώς και σε υπηρεσίες όπως οι Space Surveillance και Tracking.

Οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει πως η συνεργασία στην έρευνα θα είναι αμοιβαία επωφελής, όμως οι σχέσεις έχουν ενταθεί για το τμήμα της συμφωνίας για το Brexit που αφορά το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, με αποτέλεσμα η ΕΕ να αρχίσει νομικές διαδικασίες.

«Η ΕΕ παραβιάζει ξεκάθαρα τη συμφωνία μας επιδιώκοντας επανειλημμένα να πολιτικοποιήσει ζωτικής σημασίας επιστημονική συνεργασία με το να αρνείται να οριστικοποιήσει την πρόσβαση σ' αυτά τα σημαντικά προγράμματα», ανέφερε σε δήλωσή της η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτό να συνεχιστεί. Γι' αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε τώρα επίσημες διαβουλεύσεις και θα κάνει οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να προστατεύσει την επιστημονική κοινότητα», δήλωσε η Τρας, η οποία είναι επίσης το φαβορί για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι «λαμβάνει υπόψη» την ανακοίνωση της Βρετανίας. «Η Επιτροπή σημειώνει ότι λαμβάνει υπόψη το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για διαβούλευση και θα δώσει συνέχεια σ' αυτό ευθυγραμμιζόμενη με τους εφαρμοστέους κανόνες όπως αυτοί ορίζονται στη Συμφωνία για το Εμπόριο και τη Συνεργασία (TCA)», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντανιέλ Φερί που είχε αναφέρει πως η TCA δεν προβλέπει για την ΕΕ συγκεκριμένη υποχρέωση ούτε προθεσμία για τη σύνδεση του Ηνωμένου Βασιλείου με τα προγράμματα της ένωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Rishi Sunak, Vretania, Britain, Great Britain
ΔΙΕΘΝΗ

Το στοίχημα του Σουνάκ για το εμπόριο με την ΕΕ στη μετά Brexit εποχή

Το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού δίνει τη δυνατότητα στη Βρετανία να αποτρέπει την εφαρμογή νέων νόμων της ΕΕ σε προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία και στοχεύει να αποκλιμακώσει τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά το Brexit.
ΔΙΕΘΝΗ

Τι σημαίνει η συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας σχετικά με το εμπόριο μέσω Β. Ιρλανδίας

Λονδίνο και Βρυξέλες, μετά από πολλές και σκληρές διαπραγματεύσεις πριν από περίπου τρία χρόνια, κατέληξαν σ' αυτή τη λύση για να μην επιβληθούν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι βρετανοί «ευρωσκεπτικιστές» εναντίον μοντέλου Ελβετίας στο εμπόριο με την ΕΕ

Ο Σάιμον Κλαρκ, πρώην υπουργός, ήταν μεταξύ εκείνων που επέκρινε κάθε υπόνοια ότι η Βρετανία θα μπορούσε να επιδιώξει τέτοια συμφωνία. Είπε στο Twitter ότι ελπίζει και πιστεύει ότι μια συμφωνία ελβετικού τύπου «δεν είναι κάτι που εξετάζεται».
ΔΙΕΘΝΗ

Επιμένει ο Τζόνσον για αλλαγή νομοθεσίας στο εμπόριο με τη Β. Ιρλανδία

Η Βρετανία προγραμματίζει να σταματήσει μερικούς ελέγχους σε αγαθά που μεταφέρονται στη Β. Ιρλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αμφισβητεί τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καθώς ο Τζόνσον συνεχίζει την πίεση για αλλαγές στη συμφωνία του Brexit.
brexit-johnson-europe
ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποιήσεις για τα σχέδια Τζόνσον στη μετά Brexit εποχή

Ομάδα οικονομολόγων προειδοποιούν πως ο στόχος της κυβέρνησης Τζόνσον για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η εκμετάλλευση των ελευθεριών του Brexit μπορεί να οδηγήσει στη υιοθέτηση πολιτικών που δεν θα ανταποκρίνονται στην χρηματοοικονομική πραγματικότητα.