bd-sprite
Φωτό: Shutterstock

Λούλα: Ο Πούτιν δε θα συλληφθεί σε περίπτωση που βρεθεί στη Βραζιλία

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, επεσήμανε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα προσκληθεί στην επόμενη σύνοδο ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος σκοπεύει να παραστεί στη συνάντηση των BRICS που θα διεξαχθεί του χρόνου στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε χθες Σάββατο ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα συλληφθεί στη Βραζιλία, αν παραστεί στη σύνοδο της G20 που θα διεξαχθεί στο Ρίο ντε Ζανέιρο το 2024. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή Firstpost στο περιθώριο της τρέχουσας συνόδου της Ομάδας των 20, στο Νέο Δελχί της Ινδίας, ο Λούλα επεσήμανε ότι ο Πούτιν θα προσκληθεί στην επόμενη σύνοδο, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος σκοπεύει να παραστεί στη συνάντηση των BRICS που θα διεξαχθεί του χρόνου στη Ρωσία.

«Πιστεύω ότι ο Πούτιν μπορεί εύκολα να πάει στη Βραζιλία», επεσήμανε ο Λούλα. «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι, αν είμαι πρόεδρος της Βραζιλίας και έρθει στη Βραζιλία, δεν υπάρχει περίπτωση να συλληφθεί». Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε τον Μάρτιο ένταλμα σύλληψης εναντίον του Ρώσου προέδρου, κατηγορώντας τον ότι απέλασε εκατοντάδες παιδιά από την Ουκρανία. Η Μόσχα αρνείται ότι οι δυνάμεις της έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου ή έχουν μεταφέρει με τη βία παιδιά εκτός Ουκρανίας.

Ο Πούτιν έχει αποφύγει να παραστεί διά ζώσης σε αρκετές διεθνείς συναντήσεις και δεν ήταν παρών ούτε στη σύνοδο της G20 στο Νέο Δελχί. Η Βραζιλία έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης για την ίδρυση του ΔΠΔ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Επαφές ΗΠΑ με Λούλα μετά τις δηλώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Αντίθετα με τις δυτικές χώρες, η Βραζιλία δεν επέβαλε ποτέ οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, ούτε δέχθηκε να προμηθεύσει όπλα και πυρομαχικά στο Κίεβο και προσπαθεί να διαδραματίσει, όπως και η Κίνα, ρόλο μεσολαβητή.
ΔΙΕΘΝΗ

«Βέλη» Λούλα κατά της Ρωσίας για την στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία

Αντίθετα με τις δυτικές δυνάμεις, η Βραζιλία ουδέποτε επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου, ούτε έστειλε όπλα στην Ουκρανία, όπως και η Κίνα, ωστόσο δηλώνει πως επιδιώκει να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο.
ΔΙΕΘΝΗ

Ενάντια στη πρόταση Μακρόν για Ολυμπιακή εκεχειρία Ζελένσκι και Πούτιν

Η πρόταση που διατύπωσε πρώτος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και αργότερα συζητήθηκε από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αποσκοπεί στη διακοπή των εχθροπραξιών κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Επιτροπή Υπουργών επανεβαιώνει την υποστήριξή της στην Ουκρανία

Τέλος, το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αύξηση των οικονομικών μέσων του, για την περίοδο 2024-2027, «για πρώτη φορά σε 17 χρόνια» χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.