ΓΔ: 891.84 1.54% Τζίρος: 23.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ideal Bikes

Ideal Bikes: Το ελληνικό ποδήλατο... τρέχει σε ξένες αγορές

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Η βιομηχανία ποδηλάτων από την Πάτρα είναι κυρίαρχη στην ελληνική αγορά και έχει καταφέρει να πραγματοποιεί εξαγωγές σε 16 χώρες, με δικές της αλυσίδες πωλήσεων σε 7 κράτη. Νέο στοίχημα, τα ηλεκτρικά ποδήλατα.

Μία από τις πιο γνωστές ελληνικές επωνυμίες στο χώρο της βιομηχανίας αποτελεί πλέον η ελληνική ποδηλατική βιομηχανία Ideal, η οποία έχει καταξιωθεί όχι μόνο στον ελληνικό ποδηλατικό χώρο, αλλά και στη διεθνή αγορά.

Η Ideal πουλάει πάνω από το 50% των ποδηλάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία μεγάλων ποδηλατικών καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ εξάγει σε 16 χώρες με μεγάλη ποδηλατική παράδοση και με δικές τους ισχυρές βιομηχανίες ποδηλάτων, ενώ έχει δικές της αλυσίδες πωλήσεων σε 7 κράτη.

Η Ideal Bikes, που ξεκίνησε από ένα μικρό μαγαζί στην Πάτρα το 1926, αποτελεί τη μεγαλύτερη αλυσίδα παραγωγής και συναρμολόγησης ποδηλάτων στην Ν.Α Ευρώπη και στα Βαλκάνια, παρά τον έντονο ανταγωνισμό που έχει από εταιρείες σε Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Τα ποδήλατα Ideal έχουν διευρύνει τις πωλήσεις τους με αντιπροσωπείες στην Κύπρο, στην Αρμενία, στη Λιθουανία καθώς και στα ιδιαίτερα αναπτυγμένα ποδηλατικά κράτη όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία (πουλάει ιδιαίτερα το e-bike Orama), η Ισπανία και το Ην. Βασίλειο, χώρες που έχουν μεγάλη δική τους παραγωγή. Επίσης, ανάμεσα στις χώρες με αυξημένες πωλήσεις ποδηλάτων Ideal είναι και η ποδηλατική υπερδύναμη, Ολλανδία. Η Ideal Bikes συμμετέχει σταθερά τα τελευταία χρόνια στη μεγαλύτερη ποδηλατική έκθεση της Ευρώπης στο Fridrishaven στη Γερμανία.

Η καλύτερη 10ετία της εταιρείας ήταν η περίοδος 2005-2015 όταν κορυφώθηκαν οι εγχώριες πωλήσεις. Ειδικά την περίοδο 2010 - 2015 οι πωλήσεις της εταιρείας έφταναν στα 500 ποδήλατα την ημέρα. Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό εσόδων (περίπου 20% των συνολικών) προέρχονται από τις πωλήσεις περιφερειακών.

Σήμερα τα ποδήλατα Ideal έχουν καθετοποιημένη παραγωγή και έχουν εισαχθεί μοντέλα που καλύπτουν όλες τις κατηγορίες. Τελευταία επέκταση ήταν στο χώρο των ηλεκτρικών ποδηλάτων (e-bikes) τα οποία κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, τα e-bikes δεν έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση πωλήσεων, καθώς οι τιμές τους σε πολλές περιπτώσεις θεωρούνται ανταγωνιστικές με αυτές των μικρών δικύκλων. Για την Ideal, οι πωλήσεις e-bikes αποτελούν μία νέα πρόκληση που θέλει να την κερδίσει.

Η διεύρυνση των πωλήσεων εκτός από ιδιώτες, έχει προεκτάσεις και σε δημοτικές αστυνομίες σε αρκετούς δήμους στην Ελλάδα. Η Ideal έχει εισαγάγει το bike sharing στο Δήμο Αθηναίων, ενώ έκανε πελάτη και την Ελληνική Αστυνομία, η οποία πραγματοποίησε δύο μεγάλες παραγγελίες το 2018 και το 2019.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Σβήνουν» σε 5 χρόνια οι 6 στις 10 startups

Ο δύσκολος κόσμος της νεοφυούς επιχειρηματικότητας: ακόμη και καλές ιδέες δεν φτάνουν σε επιτυχημένη επιχειρηματική υλοποίηση. Ελάχιστες επιχειρήσεις επιζούν ύστερα από 10 χρόνια και εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η SATO σε τροχιά εξυγίανσης υπό τον έλεγχο επενδυτικού fund

Το σχέδιο εξυγίανσης της βιομηχανίας επίπλων SATO έχει πλέον την έγκριση πιστωτών και μετόχων. Προβλέπει σύσταση νέας εταιρείας που θα περάσει στον έλεγχο επενδυτικού fund, ενώ θα διασωθούν οι θέσεις εργασίας.