ΓΔ: 2475.18 0.31% Τζίρος: 87.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:21:36
Ντέλσι Ροντρίγκες Βενεζουέλα

Βενεζουέλα: 6 μήνες μετά τη σύλληψη Μαδούρο, σε καλό δρόμο η χώρα

Η αιχμαλώτιση του Νικολάς Μαδούρο στις 3 Ιανουαρίου σε αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση άλλαξε ριζικά τις σχέσεις Βενεζουέλας-ΗΠΑ, οδηγώντας στην αποκατάσταση των διπλωματικών δεσμών, τόνισε η υπηρεσιακή πρόεδρος Ντέλσι Ροδρίγκες.

Η αιχμαλώτιση του Νικολάς Μαδούρο την 3η Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια αιματηρής αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Καράκας, αποτέλεσε «σημείο καμπής» στις σχέσεις μεταξύ Βενεζουέλας και Ηνωμένων Πολιτειών, όπως δήλωσε η υπηρεσιακή πρόεδρος της χώρας.

Υπό την ηγεσία της Ντέλσι Ροδρίγκες, οι δύο χώρες αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2019 με απόφαση του κ. Μαδούρο. Η επαναπροσέγγιση αυτή σηματοδοτεί, σύμφωνα με την ίδια, μια νέα εποχή στις διεθνείς σχέσεις της Βενεζουέλας.

«Η 3η Ιανουαρίου 2026 σήμανε σημείο καμπής για την εθνική πολιτική και το όραμά μας για τις διεθνείς σχέσεις», ανέφερε η κ. Ροδρίγκες σε επίσημη εκδήλωση στο Καράκας, υπογραμμίζοντας ότι η ημέρα εκείνη οδήγησε στην «επιστροφή στη διπλωματική οδό με την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Η πρόεδρος σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται πλέον σε φάση που «δεν θα φανταζόμασταν το 2025», δείχνοντας αισιοδοξία για τη σταθεροποίηση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον.

«Πάνε σχεδόν έξι μήνες και έχω την αίσθηση ότι αυτός ήταν ο σωστός δρόμος που έπρεπε να ακολουθήσουμε: να διευθετήσουμε τις διαφορές, να εξομαλύνουμε τις διαφωνίες» μέσω της διπλωματίας, πρόσθεσε η αρχηγός του κράτους, που κυβερνά υπό πίεση των ΗΠΑ.

Ο Νικολάς Μαδούρο Γκέρα, γιος του πρώην αρχηγού του κράτους της Βενεζουέλας, ο οποίος αντιμετωπίζει δίωξη για «διακίνηση ναρκωτικών» στις ΗΠΑ και παραμένει φυλακισμένος εκεί, παρακολούθησε την ομιλία της κ. Ροδρίγκες από το κοινό, μακριά από τον χώρο των επισήμων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνορα Βραζιλίας Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Στο Καράκας Αμερικανός στρατηγός για τον συντονισμό βοήθειας στα θύματα

Αμερικανικό στρατιωτικό απόσπασμα με επικεφαλής τον υποστράτηγο Τζάραρντ έφτασε στο Καράκας για να συντονίσει την αμερικανική βοήθεια στα θύματα των σεισμών, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης Southcom.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Άμεση αποστολή διασωστών στη Βενεζουέλα μετά τον σεισμό

Οι ΗΠΑ θα στείλουν άμεσα ομάδες διάσωσης και ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα, που επλήγη από ισχυρούς σεισμούς με τουλάχιστον 32 νεκρούς, ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο, τονίζοντας τη στήριξη στον λαό της χώρας.
Καταγραφή σεισμού όργανο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Έτοιμοι να συνδράμουμε τη Βενεζουέλα μετά τους σεισμούς λέει ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν τη Βενεζουέλα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του αμερικανικού λαού στους πληγέντες, αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία για θύματα.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός ο αρχηγός του Tren de Aragua σε αμερικανικό χτύπημα στη Βενεζουέλα

Ο αρχηγός της Tren de Aragua, Νίνιο Γκερέρο, σκοτώθηκε σε επιχείρηση που διεξήχθη από κοινού με τις ΗΠΑ στη νότια Βενεζουέλα, όπως ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, επισημαίνοντας επανέναρξη της συνεργασίας τους.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Εξοντώθηκε ο αρχηγός της συμμορίας Tren de Aragua

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ εξόντωσαν τον αρχηγό της Tren de Aragua, της μεγαλύτερης εγκληματικής οργάνωσης στη Βενεζουέλα και μια από τις ισχυρότερες στη Λατινική Αμερική, μέσω αεροπορικού πλήγματος.