bd-sprite
Φώτο: ΑΠΕ

Ταινία από τη Ν. Κορέα σάρωσε τα φετινά Βραβεία Όσκαρ

Η νοτιοκορεάτικη ταινία «Παράσιτα», μπόρεσε να σπάσει το γλωσσικό φράγμα, για να πετύχει κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στο Χόλιγουντ: να αποσπάσει βραβείο καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου και ξενόγλωσσης ταινίας.

Η νοτιοκορεάτικη ταινία «Παράσιτα» (Parasite) στέφθηκε καλύτερη ταινία στα φετινά Όσκαρ, επιτυγχάνοντας έναν για πολλούς απρόσμενο θρίαμβο, παρότι το πολεμικό δράμα «1917» του Σαμ Μέντες θεωρείτο το μεγάλο φαβορί.

Η ενενηκοστή δεύτερη τελετή των βραβείων Όσκαρ, των κορυφαίων τιμητικών διακρίσεων της αμερικανικής ακαδημίας του κινηματογράφου, άνοιξε το βράδυ της Κυριακής (τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) με μια εκκεντρική ερμηνεία της Τζανέλ Μονέ, τραγουδίστριας και ακτιβίστριας, με χορευτές ντυμένους Τζόκερ στο φόντο, στους ρυθμούς ενός τραγουδιού από το φιλμ «Ένας υπέροχος γείτονας» (A beautiful day in the neighborhood).

Η αμερικανική ακαδημία των τεχνών και των επιστημών του κινηματογράφου απονέμει συνολικά 24 χρυσά αγαλματίδια σε αυτή την τελετή, στην οποία το «1917», πολεμική ταινία του βρετανού Σαμ Μέντες, και τα «Παράσιτα» του νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν-χο θεωρούνται μεταξύ των μεγάλων φαβορί.

Επικρατώντας στη σημαντικότερη κατηγορία της βραδιάς, το φιλμ αυτό, υβρίδιο μαύρης κωμωδίας και θρίλερ σε σκηνοθεσία του Μπονγκ Τζουν-χο, ολοκλήρωσε τον θρίαμβο που φαινόταν απίθανος ακόμα και καθώς σάρωνε τα βραβεία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου και καλύτερης σκηνοθεσίας.

Τα σημαντικότερα βραβεία

Η νοτιοκορεάτικη ταινία «Παράσιτα» (Parasite), υβρίδιο θρίλερ και διαβρωτικής μαύρης κωμωδίας για τις κοινωνικές ανισότητες στη σύγχρονη Σεούλ, μπόρεσε να σπάσει το ως χθες ανυπέρβλητο γλωσσικό φράγμα, αφού σημείωσε μεγάλη επιτυχία σε διεθνές επίπεδο, για να πετύχει τελικά κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ στο Χόλιγουντ: να αποσπάσει βραβείο καλύτερης ταινίας, το πλέον βαρύτιμο της αμερικανικής ακαδημίας του κινηματογράφου, μαζί με αυτά της καλύτερης σκηνοθεσίας, του καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου και της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Στον Χοακίν Φίνιξ το Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου, για το Joker

Ο Χοακίν Φίνιξ έλαβε το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου για την ενσάρκωση του κλόουν τα βιώματα του οποίου τον μετατρέπουν σε σκοτεινό αντιήρωα στο Joker του Τοντ Φίλιπς, το πρίκουελ της σειράς των ταινιών Batman που σημείωσε απρόσμενη εισπρακτική επιτυχία.

Στη Ρενέ Ζελβέγκερ το Όσκαρ Α΄γυναικείου ρόλου για την ενσάρκωση της Τζούντι Γκάρλαντ

Η Ρενέ Ζελβέγκερ έλαβε το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για την ενσάρκωση της θρυλικής ερμηνεύτριας Τζούντι Γκάρλαντ στη βιογραφική ταινία «Τζούντι» (Judy). Αυτό είναι το δεύτερο Όσκαρ για την Τεξανή ηθοποιό, που είχε λάβει το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου για την «Επιστροφή στο Cold Mountain» (Cold Mountain) το 2004 και ήταν υποψήφια τέσσερις φορές.

Ο πολύ μεθοδικός τρόπος με τον οποίο η Ζελβέγκερ μελέτησε για να μπορέσει να ενσαρκώσει την Γκάρλαντ, 50 χρόνια μετά τον θάνατό της - τα μαθήματα τραγουδιού, η σπουδή στην κινησιολογία της με τη βοήθεια χορογράφου... -της εξασφάλισαν ήδη μια Χρυσή Σφαίρα, ένα BAFTA κι ένα βραβείο της αμερικανικής ένωσης ηθοποιών (Screen Actors Guild). Η ταινία επικεντρώνεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη φάση της ζωής της διάσημης τραγουδίστριας, όταν αγωνιζόταν να ξεπεράσει την κατάχρηση ουσιών, την κατάθλιψη, την αϋπνία, την οικονομική αστάθεια και δικαστικές μάχες για την κηδεμονία των παιδιών της.

Στον Μπραντ Πιτ το Όσκαρ Β΄ ανδρικού ρόλου

Το βραβείο Β΄ ανδρικού ρόλου, ένα από τα πρώτα που απονεμήθηκαν, κέρδισε ο 56χρονος Μπραντ Πιτ - αυτό είναι το πρώτο του αγαλματίδιο για ρόλο στη μεγάλη οθόνη, είχε κερδίσει ένα με την ιδιότητα του παραγωγού το 2014 - για την ερμηνεία του στο φιλμ «Κάποτε στο Χόλιγουντ» (Once Upon a Time in Hollywood) του Κουέντιν Ταραντίνο.

Εξάλλου, η παραγωγή του στούντιο Pixar (Ντίσνεϊ) «Η ιστορία των παιχνιδιών 4» (Toy Story 4) απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας animation, όπως ακριβώς και η τρίτη αυτής της σειράς, το 2011. Αυτό είναι το δέκατο Όσκαρ το οποίο αποσπά το στούντιο Πίξαρ αφότου δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη κατηγορία, το 2002.

Στη Λόρα Ντερν το Όσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου

Η Λόρα Ντερν, η καριέρα της οποίας στο Χόλιγουντ διαρκεί τέσσερις δεκαετίες, κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ - δεύτερου γυναικείου ρόλου -για την ενσάρκωση μιας αδίστακτης δικηγόρου που αναλαμβάνει να χειριστεί μια υπόθεση διαζυγίου στην οικογενειακή ταινία «Ιστορία γάμου» (Marriage Story).

«Αυτό είναι το καλύτερο δώρο γενεθλίων που μου έκαναν ποτέ», είπε η Ντερν, που κλείνει τα 53 της σήμερα (Δευτέρα), παραλαμβάνοντας το αγαλματίδιο.

Η κόρη του επιτυχημένου ηθοποιού Μπρους Ντερν και της Ντάιαν Λαντ αφιέρωσε το βραβείο στη 84χρονη μητέρα της, η οποία τη συνόδευσε στην τελετή απονομής.

Ακολουθεί κατάλογος των σημαντικότερων βραβείων:

  • Καλύτερης ταινίας: «Παράσιτα» (Parasite)
  • Καλύτερου Α΄ ανδρικού ρόλου: Χοακίν Φίνιξ (Joker)
  • Καλύτερου Α΄ γυναικείου ρόλου: Ρενέ Ζελβέγκερ (Judy)
  • Καλύτερης σκηνοθεσίας: Μπονγκ Τζουν Χο (Parasite)
  • Καλύτερου Β΄ ανδρικού ρόλου: Μπραντ Πιτ (Once Upon a Time in Hollywood)
  • Καλύτερου Β΄ γυναικείου ρόλου: Λόρα Ντερν (Marriage Story)
  • Καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου: Μπονγκ Τζουν Χο (Parasite)
  • Καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου: Τάικα Ουατίτι (Jojo Rabbit)
  • Καλύτερης ταινίας animation: Toy Story 4
  • Καλύτερου ντοκιμαντέρ: American Factory
  • Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας: Parasite
  • Καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού: «(I'm Gonna) Love Me Again» (Rocketman).
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο νέες ταινίες του Hollywood θα γυριστούν στην Κεντρική Μακεδονία

Πρόκειται για τις ταινίες «Red Sonja», επιστημονικής φαντασίας και δράσης, remake του ομώνυμου κόμικ και της ταινίας του 1985 και το «Dirty Angels», που θα ξεκινήσει γυρίσματα το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεργασία Φεστιβάλ των Καννών - Athens Film Office για ανάπτυξη σεναρίων

Πρόκειται στην ουσία για το επιχειρηματικό παρακλάδι του ίδιου του Φεστιβάλ των Καννών, υπό την ομπρέλα του οποίου πραγματοποιούνται μια σειρά από εκδηλώσεις που για το 2023 προγραμματίζονται από τις 16 έως της 24 Μαΐου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλαρώνουν τα μέτρα, ανοίγουν θερινά σινεμά και ξεκινούν οι συναυλίες

Το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου σηματοδοτεί το άνοιγμα περαιτέρω δραστηριοτήτων καθώς τα μουσεία ξεκινούν και πάλι να λειτουργούν στις 14 Μαΐου και ανοίγουν τα θερινά σινεμά.