ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Χαλαρώνουν τα μέτρα, ανοίγουν θερινά σινεμά και ξεκινούν οι συναυλίες

Το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου σηματοδοτεί το άνοιγμα περαιτέρω δραστηριοτήτων καθώς τα μουσεία ξεκινούν και πάλι να λειτουργούν στις 14 Μαΐου και ανοίγουν τα θερινά σινεμά.

Για την επανεκκίνηση του ετοιμάζεται ο πολιτισμός και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός καθώς η επιτροπή των λοιμωξιολόγων άναψε το πράσινο φως για να ανοίξουν τα μουσεία στις 14 Μαΐου ενώ τα θερινά σινεμά θα ανεβάσουν ρολά στις 21 Μαΐου, και οι ερασιτεχνικές αθλητικές δραστηριότητες στις 17 Μαΐου.

Από τις 28 Μαΐου ή την 1η Ιουνίου θα γίνει και η επανέναρξη θεατρικών και μουσικών παραστάσεων σε ανοιχτούς χώρους, ενώ για τις ερασιτεχνικές αθλητικές δραστηριότητες θα πραγματοποιούνται σε μικρά σταθερά γκρουπ. Όλες οι δραστηριότητες που πρόκειται να ανοίξουν το προσεχές διάστημα είναι μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Για το άνοιγμα των δημόσιων και ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών, αυτό αναμένεται να συμβεί στις 24 Μαΐου.

«Προχωράμε σε επιπλέον βήματα ανάκτησης της ελευθερίας», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, και ενημέρωσε πως τα μουσεία ανοίγουν στις 14 Μαΐου, τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους ξεκινούν στις 21 Μαΐου με πληρότητα 75%, ενώ τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθρους χώρους επανεκκινούν στις 28 Μαΐου. Από τις 17 Μαΐου ξεκινούν να λειτουργούν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ωδεία.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από αύριο, Σάββατο, επαναλειτουργούν οι οργανωμένες παραλίες, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο και προσέθεσε:

Τη Δευτέρα επαναλειτουργούν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια. Επίσης, από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν τα διά ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων. Στις 10 Μαΐου επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

Ποιες είναι οι δραστηριότητες που επανέρχονται στο προσεχές διάστημα

  • Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Από 14 Μαΐου επαναλειτουργούν τα μουσεία
  • Από τις 15 Μαΐου κάνει πρεμιέρα ο τουρισμός. Οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, PCR τεστ πριν την άφιξη και rapid test με την αναχώρηση. Την ίδια ημερομηνία απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις
  • Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.
  • Από 17 Μαΐου επίσης ξεκινούν και οι ερασιτεχνικές αθλητικές δραστηριότητες
  • Στις 21 Μαΐου ξεκινάει και πάλι η λειτουργία των θερινών σινεμά
  • Από 28 Μαΐου ξεκινούν οι μουσικές και θεατρικές παραστάσεις αποκλειστικά σε ανοιχτούς χώρους

Η κατάργηση του SMS και τα μέτρα για τον πολιτισμό 

Χθες ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς εκτίμησε στον ΣΚΑΪ ότι κάτι τέτοιο στις 15 Μαΐου, οπότε και θα ανοίξει ο τουρισμός αναμένεται να καταργηθεί η υποχρέωση αποστολής SMS.

H κυβερνητική εκπρόσωπος προ ημερών αναφερόμενη στο άνοιγμα της εστίασης αλλά και στις μετακινήσεις στη διάρκεια των γιορτινών ημερών επισήμανε πως «αυτό είναι ένα βήμα προς την κανονικότητα αλλά δεν είναι το τελευταίο βήμα. Θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί, να μην εφησυχάζουμε -γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο και λόγω του καιρού που ανοίγει, ωστόσο θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη. Η κυβέρνηση έχει δώσει τον οδικό χάρτη εφόσον όλα πάνε καλά και δεν υπάρξει κάποια έξαρση και από τις 15 Μαΐου και μετά θα δούμε τι μπορεί να επανεξεταστεί. Δεν είναι όμως της παρούσης», τόνισε αναφερόμενη παράλληλα στο γεγονός πως υπάρχει μια σταθεροποίηση στην επιδημιολογική εικόνα, που πάντως παραμένει ψηλά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επανεκκίνηση από αύριο του συνόλου του ερασιτεχνικού αθλητισμού

Πρόκειται για το πρώτο στάδιο στο σχέδιο «επανεκκίνηση του συνόλου του ερασιτεχνικού αθλητισμού», που κατατέθηκε και συζητήθηκε από το Υφυπουργείο Αθλητισμού με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, εγκρίθηκε ομόφωνα και θα υλοποιείται σταδιακά.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η Covid-19, θέμα που θα τροφοδοτεί για χρόνια τον κινηματογράφο

Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε αυτό το online στο έπακρο, δηλώνει ο Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

SOS εκπέμπουν καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον Πολιτισμό

Άμεσα μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων στον πολιτισμό ζητούν 22 σωματεία του οπτικοακουστικού κλάδου με επιστολή τους, προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστολή διαμαρτυρίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος

«Πόσοι θεατές παρουσιάστηκαν θετικοί σε τυχαία τεστ;» ρωτάει η ΠΟΘΑ στην επιστολή που απέστειλε προς την κυβέρνηση τονίζοντας πως οι αποφάσεις της οδηγούν σε «οικονομική και ηθική εξόντωση καθώς και στην συκοφάντηση του κλάδου».