bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Ευρωπαϊκή διάσκεψη για τα ασυνόδευτα παιδιά το καλοκαίρι στην Ελλάδα

Η ελληνική αυτή πρωτοβουλία δίνει έμφαση στο ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους αρμόδιους φορείς της, καθώς και από τους αρμόδιους φορείς του ΟΗΕ, τη UNICEF και τον ΔΟΜ.

Ευρωπαϊκή διάσκεψη «για τα παιδιά και τη Μετανάστευση» θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες, με πρωτοβουλία της χώρας, και για το λόγο αυτό πραγματοποίησαν σήμερα συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, με τον Συντονιστή της UNICEF στην Ελλάδα, Λούτσιο Μελάντρι.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η ελληνική αυτή πρωτοβουλία δίνει έμφαση στο ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών, ένα ζήτημα στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα. Υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλους τους αρμόδιους φορείς της, καθώς και από τους αρμόδιους φορείς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η UNICEF και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Πρωτοβουλία της Κομισιόν για τα ασυνόδευτα παιδιά

Πρωτοβουλία για τα ασυνόδευτα παιδιά αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και των άλλων επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο.

Ο πρωθυπουργός είχε σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ανέθεσε στην επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον αυτή την αποστολή. Η κ. Γιόχανσον θα έρθει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα και θα έχει συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και τους άλλους υπεύθυνους, προκειμένου να βρεθούν λύσεις για τη μετεγκατάσταση των περίπου 5.500 ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη να παράσχει πρόσθετη οικονομική βοήθεια στα κράτη-μέλη γι' αυτό το σκοπό, ενώ την άνοιξη θα οργανώσει ειδική συνάντηση για τη μετεγκατάσταση.

Η κ. φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά φθάνουν στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Η προστασία τους είναι προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γι' αυτό ακριβώς ζήτησα από την Επίτροπο Γιόχανσον να μεταβεί στην Ελλάδα ώστε να βρεθούν λύσεις που διασφαλίζουν την προστασία τους. Η επίτροπος κι εγώ θα εργαστούμε στενά με τα κράτη-μέλη ώστε να βρούμε ένα ασφαλές μέρος γι' αυτά τα παιδιά».

«Επί πολλούς μήνες η ελληνική κυβέρνηση έχει επισημάνει την τραγωδία των ασυνόδευτων παιδιών που φθάνουν στην Ελλάδα. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η νέα πρόεδρος της Κομισιόν έχει παράσχει την προσωπική στήριξή της στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η καθαρή επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία πρέπει να πάρει το χαρακτήρα ενός εθελοντικού συμφώνου μετεγκατάστασης, με το οποίο οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα θα μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ουλές στην ψυχή δεν είναι εύκολο να γιατρευτούν. Ας κάνουμε όλοι ότι χρειάζεται ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα να αντιμετωπιστεί αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Κω ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο κ. Σχοινάς τόνισε πως η εικόνα της κατάστασης είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με το 2015 όπου είχε επισκεφθεί ξανά την Κω με την τότε τραγική εικόνα των 15.000 μεταναστών και προσφύγων να κοιμούνται στους δρόμους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διπλασιάζει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο τις επιχειρήσεις της

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο «θα διπλασιάσει τις επιχειρησιακές της αποστολές το 2020» για να φθάσει στα 2.000 άτομα επί του πεδίου σε Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρο κατόπιν της συμφωνίας η οποία υπεγράφη τον Δεκέμβριο.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ανταλλαγή δεδομένων Υγείας εντός της ΕΕ

Με τον Eυρωπαϊκό Xώρο Δεδομένων Υγείας οι πολίτες θα έχουν ταχύτερη και ευκολότερη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά δεδομένα υγείας, ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται στη χώρα καταγωγής τους ή σε άλλο κράτος μέλος.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ασφυξία οι αγρότες της Ευρώπης: Γιατί βγήκαν τα τρακτέρ στους δρόμους

Μελέτη του ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις, δημοσιεύθηκε με τίτλο «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική για τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε ΕΕ και Ελλάδα; Μία πρώτη αποτίμηση του αγροτικού ζητήματος».