bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

ΟΑΕΔ: Έντονο ενδιαφέρον για τις επιταγές κοινωνικού τουρισμού

Από τον Αύγουστο του 2020 μέχρι τέλος Ιουλίου 197.175 πολίτες έχουν καταφέρει να κάνουν διακοπές μέσω κοινωνικού τουρισμού ενώ έχουν ενεργοποιηθεί και 21.192 voucher ακτοπλοϊκής μεταφοράς.

Συνολικά 47.000 επιταγές του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού 2020-2021 του ΟΑΕΔ σε τουριστικά καταλύματα της χώρας, ενεργοποιήθηκαν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου καθώς και 2.182 επιταγές ακτοπλοϊκής μεταφοράς. Μέχρι το τέλος Ιουλίου περισσότεροι από 197.000 δικαιούχοι από τον Αύγουστο του 2020 έχουν καταφέρει να ταξιδέψουν μέσω του κοινωνικού τουρισμού δίνοντας μια πολύτιμη ανάσα σε πολίτες που ζουν υπό στενές οικονομικές δυνατότητες.

Όπως αναφέρει ο ΟΑΕΔ σε ανακοίνωση του, συνολικά, κατά το 12μηνο διάστημα από 1 Αυγούστου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021, 197.175 δικαιούχοι και ωφελούμενοι έκαναν διακοπές σε τουριστικά καταλύματα μέσω κοινωνικού τουρισμού, ενώ ενεργοποιήθηκαν και 21.192 επιταγές ακτοπλοϊκής μεταφοράς.

Ενδεικτικά, οι 3 περιφερειακές ενότητες με τον μεγαλύτερο αριθμό ενεργοποιημένων επιταγών σε τουριστικά καταλύματα κατά το διάστημα 16-31 Ιουλίου 2021 είναι η Χαλκιδική, η Εύβοια και η Πιερία. Υπενθυμίζεται ότι οι διακοπές με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2021-2022, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Ιουλίου 2022 σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ. Για αναλυτικές πληροφορίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος, καθώς και πλήρεις οδηγίες για τη διαδικασία ενεργοποίησης των επιταγών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση του ΟΑΕΔ.

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τη μελέτη της Eυρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), η οποία βασίζεται σε στοιχεία της Eurostat, το 28% των πολιτών της ΕΕ δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά διακοπές μιας εβδομάδας εκτός σπιτιού. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 59,5% για τα άτομα με εισόδημα κάτω από το όριο κινδύνου φτώχειας (60% του μέσου όρου).

Η χειρότερη κατάσταση καταγράφεται στην Ελλάδα με το 88,9% (ή 1,38 εκατομμύρια) των ανθρώπων που ζουν σε κίνδυνο φτώχειας να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα διάλειμμα. Ακολουθούν η Ρουμανία (86,8%), η Κροατία (84,7%), η Κύπρος (79,2%) και η Σλοβακία (76,1%). Η Ιταλία καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων σε αυτήν την κατηγορία με εκατομμύρια, ακολουθούμενη από την Ισπανία (4,7 εκατομμύρια), τη Γερμανία (4,3 εκατομμύρια), τη Γαλλία (3,6 εκατομμύρια) και την Πολωνία (3,1 εκατομμύρια).

Η ETUC υπογραμμίζει την «ανισότητα των διακοπών», ως μέρος των προσπαθειών της να ενισχύσει το σχέδιο οδηγίας της ΕΕ για επαρκείς ελάχιστους μισθούς και συλλογικές διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο θα εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το καλοκαίρι. Επισημαίνεται, ότι η ETUC συνεργάζεται με τους ευρωβουλευτές για να εισαγάγει ένα «όριο ευπρέπειας» στη νομοθεσία που πρέπει να διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να καταβληθούν σε λιγότερο από το 60% του μέσου μισθού και το 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους μέλους, παρέχοντας αύξηση μισθών σε πάνω από 24 εκατ. άτομα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δώδεκα διανυκτερεύσεις για τον κοινωνικό τουρισμό στις πληγείσες περιοχές

Διπλασιάζεται η διάρκεια των διακοπών κοινωνικού τουρισμού στους πυρόπληκτους δήμους με απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη στήριξη των πληγέντων.