bd-sprite
Φωτο: ΑΠΕ

Συμφωνία με τους Θεσμούς για το πλεόνασμα του 2019

Στόχος της κυβέρνησης να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως το Eurogroup Δεκεμβρίου για να εγκριθεί και η εκταμίευση κερδών από τις κεντρικές τράπεζες. Αύριο οι συναντήσεις για τα τραπεζικά θέματα.

Μακρά και δύσκολη φαίνεται ότι θα είναι η διαδικασία της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, με την κυβέρνηση να θέτει ως βασικό στόχο να έχει ολοκληρωθεί πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, τον Δεκέμβριο, ώστε να «ανάψει πράσινο» στην επόμενη εκταμίευση κερδών από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και να συζητηθεί το ελληνικό αίτημα να υπολογίζονται στο πλεόνασμα αυτά τα κέρδη, ώστε να ανοίξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος 1,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Στη σημερινή, πρώτη συνάντηση των επικεφαλής των Θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα έγινε ο προγραμματισμός της ατζέντας των συζητήσεων, που θα κρατήσουν έως και την Τετάρτη. Επί της ουσίας των δημοσιονομικών θεμάτων που συζητήθηκαν, το μόνο στο οποίο φαίνεται ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν απόλυτα εξαρχής είναι ότι για το 2019 δεν υπάρχει κίνδυνος απόκλισης από το στόχο για πλεόνασμα 3,5%. Μάλιστα, φαίνεται ότι γίνεται δεκτός και ο υπολογισμός της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον οποίο στο τέλος της χρονιάς ο στόχος θα υπερκαλυφθεί.

Αύριο είναι προγραμματισμένες σε δύο στάδια οι συζητήσεις για τα θέματα του τραπεζικού τομέα. Αρχικά, οι επικεφαλής των Θεσμών θα συναντηθούν με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαββό, που είναι αρμόδιος για τα τραπεζικά θέματα και έχει ήδη προωθήσει προς έγκριση στην Κομισιόν το σχέδιο για τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων με κρατικές εγγυήσεις έως 9 δισ. ευρώ (Asset Protection Scheme - APS). Αμέσως μετά, τα στελέχη των Θεσμών θα συναντηθούν σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και με κορυφαία στελέχη των συστημικών τραπεζών.

Στις συζητήσεις για τα θέματα του χρηματοπιστωτικού «φακέλου» αναμένεται να τεθεί, όπως έχει αποκαλύψει το BD, και το ζήτημα των καθυστερήσεων στο άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων για ρύθμιση στεγαστικών δανείων, που οδηγεί στην ανάγκη για μια παράταση της ισχύος της ρύθμισης, η οποία κανονικά λήγει στο τέλος του έτους.

Αύριο αναμένεται να συζητηθούν και τα θέματα της υγείας, με κύριο ζήτημα στις συζητήσεις το γνωστό και ανεπίλυτο πρόβλημα της διόγκωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, που οδηγεί φέτος σε πολύ μεγάλη αύξηση του clawback και του rebate, τα οποία επιβάλλονται στις φαρμακοβιομηχανίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επικεφαλής των Θεσμών κάνουν σε αυτή την φάση μια πρώτη «αναγνώριση εδάφους», χωρίς να υπάρχει η προοπτική άμεσης ολοκλήρωσης των συζητήσεων, οι οποίες θα συνεχισθούν εξ αποστάσεως το επόμενο διάστημα και αναμένεται να κρατήσουν ως τα τέλη Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι φοροελαφρύνσεις περνούν στο μικροσκόπιο των Θεσμών

Η κυβέρνηση «ποντάρει» στο 1,2 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών για να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων χωρίς κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, αλλά χρειάζεται και το «πράσινο φως» από τους Θεσμούς των δανειστών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στροφή στην οικονομική πολιτική: Τι αλλάζει με την ενεργειακή κρίση

Πρώτη προτεραιότητα η λήψη μέτρων για την προστασία των εισοδημάτων από τις μεγάλες αυξήσεις στα ενεργειακά κόστη, σε δεύτερη μοίρα οι φοροελαφρύνσεις. Κύριο θέμα συζήτησης στο Eurogroup η ενέργεια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει η διαπραγμάτευση με την Ευρώπη για τα ελλείμματα και το χρέος

Στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup, συναντήσεις με Μητσοτάκη και Σταϊκούρα. Τον Ιούνιο 2022 οι κρίσιμες αποφάσεις για τα ελλείμματα των επόμενων ετών. Η κυβέρνηση επιδιώκει να μειωθεί ο στόχος κάτω από 2,2% του ΑΕΠ.