ΓΔ: 1217.75 1.48% Τζίρος: 81.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Αισιοδοξία Τζέφρι Πάιατ για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Την πρόθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να κάνει ό,τι είναι δυνατό να υποστηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Την πρόθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να κάνει ό,τι είναι δυνατό να υποστηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ στη συνέντευξη Τύπου για τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2019.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαμήνυσε πως είναι περισσότερο αισιόδοξος από ποτέ για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τους Αμερικάνους επενδυτές και για τις εταιρικές σχέσεις με την Ελλάδα καθώς προοδεύει. Υπογράμμισε μάλιστα πως «από κυβερνητικής πλευράς τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερα σε ό,τι αφορά το υποστηρικτικό μήνυμα που θα περάσουμε». Από το ίδιο σημείο ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα παρατήρησε «βλέπετε στις αγορές τη θετική υποδοχή που είχε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του» και υπογράμμισε: «Οι ΗΠΑ συμμερίζονται τον στόχο του πρωθυπουργού να προχωρήσουμε όχι μόνο σε επενδυτές αμοιβαίων κεφαλαίων, αλλά να έχουμε πραγματική επιχειρηματική κίνηση. Σίγουρα δεν υπήρχε ποτέ καλύτερες ευκαιρίες απ΄ ό,τι σήμερα». 

Πιάνοντας το νήμα από τη περυσινή ΔΕΘ κατά την οποία οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα, ο Τζέφρι Πάιατ έδωσε το στίγμα της αμερικανικής παρουσίας στη ΔΕΘ 2019. «Η ΔΕΘ 2018 μάς βοήθησε να θέσουμε ένα νέο ρυθμό για τις διμερείς μας σχέσεις, ενδυναμώνοντας τη διμερή συνεργασία μας» επισήμανε και διαμήνυσε «να μεταφέρουμε τη σκυτάλη στη φετινή Έκθεση». 

Ειδικότερα, σημείωσε πως η πρόοδος που έχει συντελεστεί από την περσινή ΔΕΘ και η τεράστια επιτύχια της «μας ενέπνευσε να συνεχίσουμε τις επενδύσεις στην εταιρική αυτή σχέση, να δομήσουμε σε ένα υψηλό επίπεδο επιτυχίας την ελληνοαμερικανική συνεργασία και να αναβαθμίσουμε τις διμερείς σχέσεις σε νέο επίπεδο επεκτείνοντας και εμβαθύνοντας τους δεσμούς μας». 

Υπό αυτό το πρίσμα, ειδική αναφορά έκανε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στη νέα επίσκεψη στη χώρα μας του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη. Δίνοντας μια πρόγευση, ο κ. Πάιατ είπε πως ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ θα μιλήσει για ευκαιρίες σε αυτή την ψηφιακή εποχή, «της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ και έχει τόσα να προσφέρει η Ελλάδα». 

Επιπλέον, διατύπωσε τη βούληση της αμερικανικής κυβέρνησης να δομήσει «πάνω στη θετική ροπή που υπάρχει από τη ΔΕΘ σε όλα τα επίπεδα των διμερών σχέσεων, από την ενέργεια, στο εμπόριο, την ασφάλεια, την άμυνα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό», για τον επόμενο στρατηγικό διάλογο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Οκτώβριο. Για παράδειγμα, ανέφερε πως στην ενέργεια οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να γίνει περιφερειακός κόμβος για την ενεργειακή ασφάλεια της περιφέρειας και συμπλήρωσε πως προσβλέπει να συμμετάσχει την Παρασκευή στο επόμενο φόρουμ ενέργειας που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη. 

Παράλληλα, ανέδειξε πως η συμμετοχή των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ τονίζει και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα εν συνόλω ως διεθνή πύλη προς τα Βαλκάνια και μια ευρύτερη αγορά 30 εκατ. ατόμων. «Είναι στρατηγική σημασίας η Θεσσαλονίκη. Στρατηγικός είναι και ο ρόλος του λιμανιού της Θεσσαλονίκης» σημείωσε περαιτέρω ο Τζέφρι Πάιατ. 

Εστιάζοντας στη φετινή συμμετοχή των ΗΠΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την ικανοποίησή του που η χώρα του επιστρέφει στην 84η ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα είναι η Ινδία. «Η νέα μας παρουσία στη ΔΕΘ του 2019 θα εστιάσει στο να μοιραστεί τις αμερικανικές εμπειρίες τεχνογνωσίας στις εμπορικές σχέσεις, στην καινοτομία και στην τεχνολογία μέσω μιας σειράς γεγονότων, κρατώντας ζωντανή την αγορά ιδεών η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παρουσίας μας ως τιμώμενης χώρας πέρυσι» ανέφερε και προσέθεσε: «Επί τη βάσει των πολλών συζητήσεων που είχαμε με τη νέα κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και το υπουργικό του συμβούλιο, εστιάζουμε επιπροσθέτως στην περικοπή της γραφειοκρατίας και στην προώθηση φιλικών προς τις επενδύσεις μεταρρυθμίσεων».

Στην κατεύθυνση αυτή, ειδική μνεία έκανε στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τις υποδομές και τις μεταφορών, αλλά και στους τομείς της υγείας και του τουρισμού, καθώς και στους αναδυόμενους τομείς που στηρίζονται στην καινοτομία και τη γνώση. Αναφερόμενος στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Πάιτ τόνισε πως η Ελλάδα έχει αναδυθεί σαν μείζων ενεργειακός κόμβος και η Βόρεια Ελλάδα ιδιαίτερα. Ήδη υπάρχει πολύ ισχυρή συνεργασία μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών εταιρειών, συμπλήρωσε. 
Επισήμανε ακόμα πως προτεραιότητα της αμερικανικής πρεσβείας είναι να ενισχύει τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, να δουλεύει σε εκπαιδευτικά προγράμματα και με υποτροφίες και με διεθνή προγράμματα επισκέψεων διεθνών επιστημόνων. 

Μιλώντας περαιτέρω για τον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων χαιρέτισε την απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Πιερρακάκη «να υποστηρίξει τη δημιουργία ειδικού περιπτέρου του υπουργείου που είναι υπό την ομπρέλα του ευρύτερου περιπτέρου των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ, αναγνωρίζοντας ότι η δουλειά στο πεδίο αυτό δεν είναι απλώς ένα θέμα και δέσμευση μίας εβδομάδας ή ενός χρόνου». Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως η χώρα του επαναφέρει τον κόμβο καινοτομίας για να τονίσει το δυναμικό πνεύμα και την κοινή κουλτούρα που έχουν οι ΗΠΑ και η Ελλάδα και να προάγουν τον ενισχυμένο διάλογο και να ενισχυθούν νέες συνεργασίες. 

Σημαντική ψηφίδα στο μωσαϊκό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αποτελεί και ο αγροδιατροφικό τομέας. Ενδεικτικό είναι ότι ο κ. Πάιτ σημείωσε πως οι ΗΠΑ συγχρηματοδοτούνται την τέταρτη διεθνή συνάντηση αγροδιατροφής για να συνδέσουν τη ΔΕΘ με το θέμα της διεθνούς σύναξης συνόδου κορυφής επιχειρηματιών στον αγροτοδιατροφικό τομέα, που οργανώνεται με την Ολλανδία. «Θα περιλαμβάνει δημόσιες εκδηλώσεις, μια εμπορική έκθεση και ένα διαγωνισμό για τις σχετικές εταιρείες ώστε να βοηθηθούν οι Έλληνες εταίροι να κάνουν το επόμενο βήμα στον κρίσιμο και ιστορικό αυτό τομέα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Υπό αυτή την έννοια είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη ο οποίος δεν χρειάστηκε ιδιαίτερα να τον πείσω για το τι θέλω να κάνω στη Θεσσαλονίκη» επεξήγησε. 

Για το πρότζεκτ του Ελληνικού, εξέφρασε τη χαρά του που συμμετέχουν στον διαγωνισμό δύο πολύ ισχυρές αμερικανικές εταιρείες. 
 
Το μήνυμα πως «με τη φετινή παρουσία ανεβάζουμε σταθερά και ψηλά τον πήχη και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις εκείνες για μια σταθερή και συνεπή παρουσία της Αμερικής στη ΔΕΘ», έστειλε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νίκος Μπακατσέλος. 

Κατά την παρουσίαση της συμμετοχής των ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ, σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση, ο κ. Μπακατσέλος τόνισε πως το προσεχές διάστημα μέσα από στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο επιδιώκει να αναδείξει ακόμα περισσότερο ό,τι πιο καινοτόμο και τεχνολογικά υψηλό παράγεται στις ΗΠΑ και να μεταφέρει εδώ ως γνώση, κουλτούρα και δράση, τόσο στη Βόρεια Ελλάδα όσο και στην ελληνική πραγματικότητα.  

Ειδικότερα, ανακοίνωσε πως στη φετινή 84η ΔΕΘ το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ και το προξενείο στη Θεσσαλονίκη, ενεργοποιεί ένα κύκλο σεμιναρίων, παρουσιάσεων με τον τίτλο «Talks and Events», διαμορφώνοντας «πρακτικά ένα ολοκληρωμένο θεματικό πλαίσιο με υψηλού επιπέδου εισηγητές μέσα από το οποίο θα αναδειχθούν μια σειρά από άξονες, όπως τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική, έξυπνες πόλεις, κυκλική οικονομία, ανταγωνιστικότητα και μικρές επιχειρήσεις». 

Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία της φετινής συμμετοχής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στη ΔΕΘ, ο πρόεδρός του τονίζει πως γίνεται σαφής ο ρόλος του ως του θεσμικού εκείνου φορέα που λειτουργεί με τρόπο σοβαρό και συντεταγμένο προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής αναβάθμισης του ελληνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος και της διασύνδεσης του με τις βέλτιστες πρακτικές. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Foroi, Forologia, FPA, VAT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ οδηγούν τα... ζόρια του προϋπολογισμού

Να μην παραταθεί το 2024 η μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό, πολιτισμό και υγεία εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, καθώς το κόστος των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες είναι πολύ υψηλό.
Super-Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκε οριακά η κατανάλωση με ώθηση από private label και προσφορές

Οριακά αυξημένος στο επτάμηνο ο όγκος πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ, ενώ ο πληθωρισμός έφερε αύξηση της αξίας κατά 9,8%. Με γοργό ρυθμό «τρέχουν» τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ το 25% των πωλήσεων γίνονται με προσφορές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πάγος» στα deals εμπορικών ακινήτων από τη μεγάλη αύξηση επιτοκίων

«Άπνοια» στις συναλλαγές απόκτησης ακινήτων από τις ΑΕΕΑΠ μέσα στο τρίτο τρίμηνο λόγω του ακριβού χρήματος. Οι εταιρείες στρέφονται στο Ταμείο Ανάκαμψης για δάνεια έως 1 δισ. με χαμηλό επιτόκιο. Νέες εισαγωγές στο ΧΑ.
keee serres synedriasi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση Serexpo 2023: Συνεδρίαση της ΚΕΕΕ στο Επιμελητήριο Σερρών

Κατά τα εγκαίνια και τη συνεδρίαση της διευρυμένης διοικητικής επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ο πρόεδρος της, κ. Ιωάννης Μασούτης,  αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο του επιμελητηρίου Σερρών, κ. Αθανάσιο Μαλλιαρά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται ο θεσμός του μέντορα στο ελληνικό δημόσιο - Τι συνεπάγεται

Σκοπός του mentoring (όπως έχει επικρατήσει διεθνώς) στο Δημόσιο, που υλοποιείται από το υπουργείο Εσωτερικών, είναι να αξιοποιήσει τις υπάρχουσες γνώσεις, δεξιότητες και την πείρα των στελεχών με πολυετή εμπειρία.